118 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτειας, είχαμε σε 24 μόλις ώρες, ενώ χαρακτηριστικό είναι, πως στο πιο μάχιμο ίσως νοσοκομείο της Αττικής, στον Ευαγγελισμό από τις 90 κλίνες Covid, ελεύθερες ήταν το ίδιο διάστημα, μόνον οι 15.
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο, με τον αριθμό των νοσηλευομένων να καταγράφει «άλμα» από τους 550 στους 650, μέσα σε μόλις 4 ημέρες.
Άλλοι 395 ασθενείς νοσηλεύονται ως ύποπτα περιστατικά. Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη μετά την έξαρση που σημείωσαν τα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες.
Ο Ευαγγελισμός, το ένα από τα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό στην Αθήνα, διαθέτει 90 απλές κλίνες για covid περιστατικά. Από αυτές, μόνο 15 ήταν κενές σήμερα το μεσημέρι. (GOOGLE MAP) Η έξαρση της επιδημίας δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας.
Σήμερα το μεσημέρι, από τις 12 κλίνες για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, κενή ήταν μόνο 1. Η αύξηση των κρουσμάτων αναγκάζει τα νοσοκομεία να εκτρέπουν όλο και περισσότερους πόρους για τη νοσηλεία των covid περιστατικών
«Θερίζει» τους υγειονομικούς ο κορωνοϊός
Η επιδημία πλήττει τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. Στο Αττικό νοσοκομείο, 16 εργαζόμενοι διαγνώστηκαν θετικοί. Ένας εκ των οποίων, σε σοβαρή κατάσταση.
23 εργαζόμενοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στο ΑΧΕΠΑ, ενώ σε όλη τη χώρα περισσότεροι από 230 σε όλη τη χώρα λείπουν με αναρρωτική άδεια λόγω covid.
Κρίσιμο 15νθήμερο, που αποτελεί τεστ για την απόδοση των μέτρων
Σε αυξημένη επιφυλακή είναι οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, με τις επόμενες δύο εβδομάδες να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς μπορεί να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την ομαλή συνέχιση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Μετά τη μεγάλη αύξηση του Σαββάτου, όταν και ανακοινώθηκαν επιπλέον 935 περιστατικά κορωνοϊού, το τελευταίο διήμερο ακολουθείται ελαφρώς πτωτική πορεία -715 κρούσματα χθες-, που βέβαια μπορεί να οφείλεται στα λιγότερα τεστ του Σαββατοκύριακου.
Ειδικοί και κυβέρνηση περιμένουν τις καταγραφές αυτής της εβδομάδας όπως και της επόμενης προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η πορεία της Covid-19 βαίνει διαρκώς αυξανόμενη ή συγκρατείται, μετά και τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν. Σε ορισμένες περιοχές, πάντως, της Βόρειας Ελλάδας η επιδημία δίνει σαφή σημάδια εκθετικής αύξησης.
Την κρισιμότητα του επόμενου 48ώρου για τις τρεις περιοχές που εμπνέουν ανησυχία σε ειδικούς και κυβέρνηση, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, επεσήμανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η χθεσινή, σημερινή αλλά και αυριανή ημέρα μέχρι να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης των περιοχών είναι κομβικές ώστε να φανεί εάν θα ανέβουν οι περιοχές αυτές στο κόκκινο επίπεδο συναγερμού και εάν το σύστημα υγείας αντέχει.
Τα Ιωάννινα κατέγραψαν χθες 52 κρούσματα, από τα οποία τα 32 συνδέονται με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων. Οι Σέρρες συμμετείχαν στον μολυσματικό χάρτη με 31 κρούσματα χθες (τα 30 προέκυψαν από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ), ενώ σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες κινήθηκε η Θεσσαλονίκη, με 84 νέα κρούσματα χθες.
Από χθες ισχύει ο νέος Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, που περιλαμβάνει αλλαγές χρώματος για 24 Περιφερειακές Ενότητες και κατά συνέπεια νέα μέτρα με βάση ό,τι περιλαμβάνεται σε κάθε επίπεδο συναγερμού. Την Τετάρτη, όπως και κάθε Τετάρτη, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας θα αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση για όλη τη χώρα.
Ο κ. Πέτσας, πάντως, τόνισε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ειδικότερα, όπως είπε, σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού η χώρα μας έχει δείκτη θετικότητας 3,6, είναι δηλαδή «πράσινη» μαζί με τη Γερμανία, τις βαλτικές χώρες και τις σκανδιναβικές χώρες.
Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται όλες στο «πορτοκαλί» επίπεδο.