Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το ΑΠΕ δευτέρου τριμήνου, που αναμένεται να δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, θα αποτελέσουν ουσιαστικά τον πρώτο «λογαριασμό» της υγειονομικής κρίσης, που φέρνει η πανδημία της Covid-19, με τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου, να έχουν δώσει απλώς μία πρόγευση, για το πόσο βαρύ είναι το πλήγμα της πανδημίας στην ελληνική οικονομία.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για «βουτιά» της τάξης του 15% με 16% στο ΑΕΠ σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Σε απόλυτους όρους έχουμε να κάνουμε με μία μείωση 7,5 – 8 δισ. ευρώ, η οποία θα οδηγήσει το ελληνικό ΑΕΠ για το τρίμηνο λίγο πάνω από τα 41 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση που είχαμε να δούμε εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία, παρά την ισχυρότατη εξάρτηση από τον τουρισμό, δεν είναι εκείνη που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Η Ιταλία είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 17,3% στο ίδιο διάστημα, ενώ η Ισπανία ήρθε αντιμέτωπη με πτώση άνω του 22%.
Σε κάθε περίπτωση, εάν η εκτίμηση για ύφεση 16% στο τρίμηνο επιβεβαιωθεί, το σενάριο για ύφεση κοντά στο 8% στο σύνολο του έτους (το οποίο και είναι το δυσμενές στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στην Επιτροπή), ίσως να καταστεί και το πιο πιθανό.
Το τοπίο παραμένει βέβαια εν πολλοίς θολό, αφού πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία το φθινόπωρο και τον χειμώνα και πόσο αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα απαιτηθούν για την αντιμετώπισή της.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση να επεκταθούν τα έκτακτα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Μεταξύ άλλων εντός του μήνα θα ανοίξει ο τρίτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ πιθανότατα θα παραταθεί και κατά ένα μήνα η μείωση ενοικίου.