Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν για την τουρκική προκλητικότητα: Στην ατζέντα Ανατολική Μεσόγειος και Αγιά Σοφιά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε το απόγευμα της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσημη επαφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τη Μόσχα

Η επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Πούτιν πραγματοποιήθηκε εν μέσω του ιδιαίτερα  τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά και την έκδοση τουρκικής Navtex για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στα ανοικτά του Καστελόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επί τάπητος τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, γεγονός που «αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο».

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει μια σειρά από διεθνείς και διμερείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο, καθώς τα τουρκικά πολεμικά σκάφη παραμένουν, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στην περιοχή κοντά στην Αττάλεια, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο και το ωκεανογραφικό «Oruc Reis».

Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες αυτές, ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ και εν συνεχεία η συνομιλία της Καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Απόρροια των επαφών αυτών ήταν η αίσθηση ότι επίκειται αποκλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα η Bild σε δημοσίευμά της τόνιζε πως η παρέμβαση Μέρκελ απέτρεψε στο παρά πέντε ελληνοτουρκική σύρραξη.

Ταυτόχρονα, η ελληνική πλευρά προέβη χθες σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για την παράνομη NAVTEX ανοικτά του Κατελόριζου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας που συναντήθηκαν με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, διαμήνυσαν ότι η Τουρκία πρέπει να υποστεί κυρώσεις.

Επιπλέον, ο Ελληνας υπ. Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μαρκ Εσπερ στον οποίο διεμήνυσε ότι η ΕλλάδΑ εφόσον προκληθεί στα κυριαρχικά της δικαιώματα θα απαντήσει με αποφασιστικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαΐου του 2020, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Επί τάπητος είχαν τεθεί όλα τα διμερή ζητήματα, αλλά και οι περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε επισκεφτεί τη Μόσχα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και είχαν εξεταστεί μια σειρά διμερών και περιφερειακών ζητημάτων.