Νέα στοιχήματα για την κυβέρνηση, η ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης & η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Κύριες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που σήμερα  συμπληρώνει ένα χρόνο στη διακυβέρνηση της χώρας, αποτελούν οι αποφάσεις που πιθανότατα θα ληφθούν στην επικείμενη  Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.,στις 17-18 Ιουλίου,  για το Ταμείο Ανάκαμψης και η αποκλιμάκωση των τεταμένων ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο ρόλος της Μέρκελ

Στο Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν με ικανοποίηση  το σαφές μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, που ανέλαβε για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., ότι θέλει να «τρέξει» τη δημιουργία του ταμείου, που μπορεί να οδηγήσει σε άντληση πόρων έως και 32 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, ενώ εξαιρετικά θετικό για την οικονομία της Ελλάδας, είναι το γεγονός, πως το Βερολίνο εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της άποψης, ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης πρωτίστως μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων.

Εκεί που όπως όλα δείχνουν, θα πρέπει να δώσει τη μάχη ο κ. Μητσοτάκης είναι η απορρόφηση των κονδυλίων να γίνει σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας, όπως προβλέπει η πρόταση της γερμανικής προεδρίας.

Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζεται ήδη πυρετωδώς και σήμερα  αναμένει τις πρώτες προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες θα κινούνται σε τέσσερις άξονες: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή οικονομία, επενδύσεις και κίνητρα για εξαγωγές, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

Με βάση αυτές, η κυβέρνηση και πρωτίστως το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, με βασικούς πυλώνες τους κ. Γ. Γεραπετρίτη, Γρ. Δημητριάδη, Ακ. Σκέρτσο και Αλ. Πατέλη, θα διαμορφώσει έναν κατάλογο από διάφορα «πρότζεκτ», με διπλή στόχευση.

Να δημιουργούν δηλαδή, όπως επισημαίνει το economico.gr,  μεγάλη προστιθέμενη αξία και να αναπροσανατολίζουν την ελληνική οικονομία, αλλά ταυτόχρονα να είναι δυνατόν να «τρέξουν» με μεγάλη ταχύτητα, ενώ παράλληλα, θα αναζητηθούν σχήματα για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ υπουργών και γενικών γραμματέων, όπως για παράδειγμα μεταξύ των κ. Τ. Θεοδωρικάκου και Κυρ. Πιερρακάκη, για θέματα ψηφιοποίησης του κράτους.

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δεύτερο φλέγον θέμα της τρέχουσας περιόδου είναι η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως επιδιώκεται να εξομαλυνθούν, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία,  που είχαν προσφάτως  ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η Καθημερινή, εκτιμά ότι είναι πιθανό να διαμορφώνονται όροι για ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιας μορφής διάλογο τον Σεπτέμβριο, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ιδιαιτέρως «θερμός», ειδικά εάν η Άγκυρα θα επιχειρήσει να «αξιοποιήσει» το τουρκολυβικό μνημόνιο.

Όλα φυσικά θα κριθούν από τις κινήσεις Ερντογάν που πάντως, με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αποφασίσει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας αποκλειστικά σε τζαμί, παρά την οργισμένη αντίδραση του, στις διεθνείς πιέσεις να μην αλλάξει η χρήση του μνημείου.

Ανοιχτός ξανά ο δίαυλος επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν

Θετικό θεωρείται άλλωστε, ότι η επικοινωνία μεταξύ των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν αποκαταστάθηκε, ενώ υπάρχει πλέον δίαυλος επικοινωνίας και της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Τις επόμενες εβδομάδες κρίσιμος θεωρείται  ο ρόλος της γερμανικής προεδρίας, καθώς η Καγκελάριος Μέρκελ έχει διαχρονικά ουσιαστική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο.

Το Βερολίνο ανησυχεί ιδιαιτέρως για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και υπόσχεται, ότι θα εργαστεί στην κατεύθυνση της προσέγγισης των δύο πλευρών.

Οι διορθωτικές αλλαγές

Επισημαίνεται τέλος, ότι το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας με την επανεκκίνηση του τουρισμού και η συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας ανοίγουν τον δρόμο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Πάντως, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι σαρωτικές, αλλά θα έχουν διορθωτικό χαρακτήρα, παρότι θα υπάρξουν απομακρύνσεις και –ενδεχομένως– μετακινήσεις κάποιων υπουργών.