Ένας κύκλος έκλεισε... Το αντίο του Σωτήρη Τσιόδρα με ποίημα του Ελύτη: "Μου φτάνει... που δεν φοβάμαι να θυμάμαι"
"Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής" είπε μεταξύ άλλων ο λοιμοξιολόγος
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στo Star γνωστοποίησε πως ο Σωτήρης Τσιόδρας θα συνεχίσει να είναι σύμβουλός του και μάλιστα πολύ στενός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πολύ άμεσα δεν θα τον βλέπουμε στις συνεντεύξεις Τύπου.
Η τελευταία ενημέρωση
Σήμερα, ο λοιμοξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό αποχαιρέτισε δημοσιογράφους και πολίτες καθότι μετά και την σημερινή ενημέρωση, οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς σταματούν τις καθιερωμένες εμφανίσεις τους από την “φιλόξενη αίθουσα του Υπουργείου Υγείας” όπως είπε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Το αντίο
Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την αναλυτική ενημέρωσή του τόσο για τα τελευταία στοιχεία όσο και για το που θα βρισκόταν η Ελλάδα εάν δεν είχε λάβει τα μέτρα, απήγγειλε στίχους από το ποίημα Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία» του Ελύτη.
Πριν από αυτό ωστόσο, θέλησε να κάνει μία αναδρομή στην 1η Φεβρουαρίου όπου ορίστηκε εκπρόσωπος τύπου για τον νέο κορωνοϊό από τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.
Σε μία βαθιά φορτισμένη αποχαιρετιστήρια ομιλία, ο λοιμοξιολόγος αναφέρθηκε και στους επικριτές του, οι οποίοι όπως είπε “αμφισβητούσαν την ενημέρωση χωρίς να χρησιμοποιούν και να γνωρίζουν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και χωρίς να χρησιμοποιούν επιστημονικά επιχειρήματα”. Ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε πως δεν θέλησε να εισέλθει σε μία τέτοια διαδικασία αντιπαράθεσης διότι δεν επιθυμούσε την αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου.
Ο Σ. Τσιόδρας χαρακτήρισε την πανδημία ως την δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ μίλησε επί της ουσίας και για διασπορά fake news τα οποία αναμείχθηκαν πολλές φορές με την αλήθεια. “Τέτοιες συμπεριφορές ούτε βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε θα βοηθήσουν” τόνισε.
“Η επιστήμη όμως θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες” πρόσθεσε.
“Με μόνο εφόδιο την ειλικρίνεια και την προσπάθεια να αναλύσω επιστημονικά τα δεδομένα, και με την βοήθεια μίας επιτροπής 26 εμπειρογνωμόνων, προσπάθησα επί 4 μήνες να δίνω χρήσιμες πληροφορίες” ανέφερε ο Σ. Τσιόδρας, ευχαριστώντας την ηγεσία του Υπ. Υγείας.
“Επανέλαβα τόσες φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, την αβεβαιότητα” είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι υπήρξε η εντιμότητα για να ειπωθεί το “δεν γνωρίζω”.
“Όλο αυτό το διάστημα δεν αισθάνθηκα κάτι παραπάνω, παρά ένας άνθρωπος που απευθυνόταν στους συνανθρώπους του, ένας άνθρωπος με αδυναμίες” ανέφερε, κάνοντας λόγο ότι δεν χρειάζονται πρότυπα.
Μεταξύ άλλων, ο Σ. Τσιόδρας είπε πως βρέθηκε κοντά μας τόσο απροσδόκητα μέσω του τηλεοπτικού φακού.
“Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής” είπε σε κάποια άλλη στιγμή.
“Η ζωή θα συνεχίζει να νικά” υπογράμμισε, μην θέλοντας καν να προφέρει τη λέξη “κορωνοϊός”.
“Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν εκείνη του lockdown. Aλλά αντέξαμε και επιστρέφουμε σταδιακά στην κανονικότητα. Συγχαρητήρια σε όλους σας” είπε στη συνέχεια, πληροφορώντας το κοινό ότι θα παραμείνει κοντά μας, ως μέλος της επιστημονικής επιτροπής. Ωστόσο, δεν έκρυψε και την ευαίσθητη πλευρά του, πληροφορώντας μας πως επιθυμία του είναι η επιστροφή στους αγαπημένους του ασθενείς και φοιτητές του στο πανεπιστήμιο. “Θέλω κι εγώ να επιστρέψω σταδιακά στα καθήκοντα.
Το ποίημα
Μετά από 72 ημέρες, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκλεισε αυτόν τον κύκλο, απαγγέλοντας τα ακολουθα:
(Οδυσσέας Ελύτης, «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία»)
«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά..
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές
Που οι χειμώνες έχουν πέτρινα, χιονισμένα σπίτια.
Που ξέρω ν’ ανακαλύπτω τα κρυμμένα πετροράδικα στις κρυψώνες τους.
Μου φτάνει που μ’ αγαπάνε τέσσερις άνθρωποι.
Πολύ…
Μου φτάνει που αγαπάω τέσσερις ανθρώπους.
Πολύ…
Που ξοδεύω τις ανάσες μου μόνο γι’ αυτούς.
Που δεν φοβάμαι να θυμάμαι.
Που δε με νοιάζει να με θυμούνται.
Που μπορώ και κλαίω ακόμα.
Και που τραγουδάω… μερικές φορές…
Που υπάρχουν μουσικές που με συναρπάζουν.
Και ευωδιές που με γοητεύουν…»