Eκρηκτική ατμόσφαιρα για την μείωση των κόκκινων δανείων με "κάθε μέσον"

Εντάσεις στη δημόσια ζωή και αναστάτωση στην κοινωνία αναμένεται να δημιουργήσει η ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων και η απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος από ένα βάρος που δεν του επιτρέπει να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά. Πολύ περισσότερο αφού τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος ζητούν την “με κάθε μέσον” λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Έτσι, ενώ ξεκινά σήμερα στη Βουλή η αναλυτική παρουσίαση και η συζήτηση του σχεδίου “Ηρακλής” για τη συστημική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων – και τις νέες συνθήκες που δημιουργεί για τράπεζες, δανειολήπτες και Οικονομία – το ενδιαφέρον των αναλυτών επικεντρώνει τόσο στην αποτελεσματικότητα “ολικής” αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος όσο και στο συναφές κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα της άρσης της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της εφαρμογής του νέου πτωχευτικού πλαισίου.

Στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή κεντρικό θέμα αναμένεται να εξελιχθεί  ο ρόλος των Εταιριών Διαχείρισης, καθώς το βασικό ερώτημα είναι οι επιπτώσεις που θα έχει στους δανειολήπτες η διαχείριση των δανείων, τα οποία πλέον φεύγουν από τις τράπεζες είτε με την πώλησή τους σε funds είτε με την ανάθεσή τους σε ειδκούς “δανειοσυλλέκτες” προς διαχείριση είτε ενόψει των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή”.

“Πάση θυσία”

Στο θέμα των κόκκινων δανείων έδωσε ιδιαίτερη έμφαση  ο Λουίς Ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, επιμένοντας στην “πάση θυσία” μείωσή τους, ώστε οι τράπεζες να αρχίσουν και πάλι να παρέχουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε μέσο προκειμένου να επιτευχθεί αυτό», είπε και όσοι … κατάλαβαν, άρχισαν να σκέπτονται τι θα συμβεί μετά τις 30 Απριλίου, οπότε και παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της α΄κατοικίας, όπως το γνωρίζουμε έως τώρα, καθώς η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα αλλάξει το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.

«Έκκληση προς τους πολίτες»

Ο υπουργός Οικονομικών, αναλογιζόμενος προφανώς το κοινωνικό ζήτημα που προκύπτει από τις εξελίξεις μείωσης των κόκκινων δανείων, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έκανε «έκκληση προς τους πολίτες» να μπουν στην πλατφόρμα, να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση έως τις 30 Απριλίου, να πάρουν την προστασία, δηλαδή το μερικό κούρεμα των δανείων, την επιδότηση της δόσης και όλα όσα προβλέπει η σχετική ρύθμιση.

Ο Στουρνάρας

Αλλά και ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι οι τράπεζες πρέπει να απαλλαγούν «με κάθε μέσο» από τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας χθες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, χαρακτήρισε τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα για τις τράπεζες, . Όπως τόνισε, το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου το ύψος των «κόκκινων» δανείων ανέρχονταν σε 71,2 δισ. ευρώ. Μέσω της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», επιδιώκεται η μείωσή τους κατά 30 δισ. ευρώ. Όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν φτάνει μόνο αυτό. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, όταν φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου, θα εξεταστούν κι άλλα εναλλακτικά σενάρια, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, για την περαιτέρω μείωσή τους.

Μεταφέροντας τις συζητήσεις που είχε με ομόλογους του άλλων χωρών που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η συμβουλή που πήρα είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να κοιτούν το μέλλον και να μην απασχολούν πόρους με προβλήματα του παρελθόντος όπως είναι τα «κόκκινα» δάνεια.

πηγή: economico.gr