Δεν πρόκειται να παραταθεί εκ νέου το ισχύον πλαίσιο για την προστασία της α’ κατοικίας και θα λήξει στα τέλη Απριλίου, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε στη συνέχεια θα τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων, το οποίο «θα δίνει δεύτερη ευκαιρία, θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».
Αναφερόμενος στις τράπεζες ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για δεύτερη συστημική παρέμβαση εντός του 2020, μετά το σχέδιο «Ηρακλής», για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το δεύτερο αυτό σχήμα θα πρέπει να είναι αποδεκτό από τους Θεσμούς.
Πρόκειται για την προαναγγελία ενός δευτέρου σχήματος απομείωσης των NPLs – δηλαδή των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση για τα οποία έχει καθυστερήσει η αποπληρωμή του συνόλου ή ενός μέρους των τόκων ή/και του κεφαλαίου για χρονικό διάστημα πέραν των 90 ημερών ή βρίσκονται σε δικαστικές ενέργειες.
«Με το σχέδιο Ηρακλής, είπε ο υπουργός, ισχυριζόμαστε βάσιμα, με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι τράπεζες, ότι μπορούν να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια περίπου κατά 33 με 35 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, να καθαρίζουν δηλαδή τα χαρτοφυλάκιά τους και πράγματι μέσα στο 2020 είμαστε διατεθειμένοι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος να προσχωρήσουμε σε άλλη μία συμπληρωματική λύση, σε ένα σχέδιο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επίσης ότι:
- Σχεδιάζεται «διάδοχη» ρύθμιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
- Δεν θα είναι οριζόντια και θα είναι κλιμακωτή η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Έρχεται τον Ιανουάριο νομοσχέδιο για το Brexit και τη θωράκιση της χώρας.
- Η μείωση των πλεονασμάτων, την οποία ήδη διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, έχει στόχο το 2%, από 3,5% σήμερα.
- Υπάρχει σενάριο μεταφοράς υπερπλεονασμάτων στο επόμενο έτος.
- Η άσκηση των αντικειμενικών αξιών θα ολοκληρωθεί περίπου τον Απρίλιο – Μάιο και ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 8%.
- Υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για σοβαρή ελάφρυνση στην εισφορά αλληλεγγύης»
- Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μια άσκηση βιωσιμότητας χρέους πάνω σε τέσσερις πυλώνες:
- την ταχύτερη ανάπτυξη,
- το χαμηλότερο κόστος δανεισμού,
- την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και
- την χρήση των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
Τέλος, σχετικά με τις αβεβαιότητες του 2020, είπε ότι «υπάρχουν μια σειρά από κίνδυνοι» στην παγκόσμια οικονομία, αλλά επεσήμανε πως «πιστεύουμε ότι υπάρχει μια δυναμική στην ελληνική οικονομία, που την «πουσάρουν» και ενδογενείς και εξωγενείς δυνάμεις». Πρόσθεσε ότι «για το 2019 εκτιμούμε ανάπτυξη 2%. Οι περισσότεροι φορείς θεωρούσαν χαμηλότερα. Μετά την τελευταία επικαιροποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, συγκλίνουμε ότι θα είμαστε εκεί που λέει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Για το 2020 κανείς δεν λέει ανάπτυξη 2,8%, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι το ελατήριο της οικονομίας από το φορολογικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν και την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής θα δώσουν πρόσθετο περιθώριο για ακόμα μεγαλύτερη οικονομική μεγέθυνση