"H Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να την αφήσει", αναφέρει το Bloomberg
«H Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να την αφήσει», γράφει σε σχόλιό του το Bloomberg (Andreas Kluth). O Ερντογάν σίγουρα το επιθυμεί, αναφέρει το πρακτορείο και υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου:
- «Η Δύση λέει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει πυρηνικά», δήλωνε ο Ερντογάν τον Οκτώβριο. «Αυτό δεν μπορώ να δεχτώ».
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η διασπορά των πυρηνικών όπλων είναι ένα από τα πιο ζωτικά προβλήματα για την παγκόσμια κοινότητα. Μια συνθήκη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας σχετικά με τις «πυρηνικές δυνάμεις μεσαίου βεληνεκούς» έπαψε πρόσφατα να ισχύει. Εκείνη που απομένει (ονομάζεται «New START») πιθανότατα θα λήξει το 2021 και δεν θα ανανεωθεί. Και, καθώς η Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων συμπληρώνει τα 50 της χρόνια τον Μάρτιο του 2020, έχει φτάσει να μοιάζει ολοένα και πιο «ξεδοντιασμένη» και άνευ ουσίας. Από τη Βόρεια Κορέα μέχρι το Ιράν, οι λάθος άνθρωποι έχουν ή είναι σε θέση να αποκτήσουν τα λάθος όπλα.
- Συνεπώς, η ύπαρξη μιας τουρκικής πυρηνικής βόμβας στη Μέση Ανατολή θα ήταν καταστροφή. Θα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε μια κούρσα εξοπλισμών, καθώς όχι μόνο το Ιράν, αλλά και η Σαουδική Αραβία θα ακολουθούσαν το Ισραήλ στην απόκτηση ή κατασκευή πυρηνικών όπλων. Εάν αυτή την πιθανότητα προσπαθήσει κανείς να τη συσχετίσει με τον χάρτη των περιφερειακών συγκρούσεων στην περιοχή, που κάνει την Ευρώπη του 1914 να μοιάζει «παιχνιδάκι», θα καταλάβει ότι, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχουμε μια συνταγή για Αρμαγεδδώνα.
Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί. Ούτε, φυσικά, μπορεί απλώς να αποσιωπεί τις πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες μιας πιθανής στροφής ενός κράτους-μέλους του ενάντια στους υπόλοιπους συμμάχους. Πρέπει να καταρτίσει σχέδια για νέα, ακόμη και τρομακτικά σενάρια. Θα πρέπει επίσης να μεταφέρει τα πυρηνικά όπλα που διατηρούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ, στην Ευρώπη. Αυτό δεν θα λύσει προφανώς το ευρύτερο πρόβλημα. Αλλά είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα που θα ξεπεράσει τη σημερινή άρνηση αναγνώρισης της πραγματικότητας.