Καθήκον της Βουλής να αναδείξει την αλήθεια για τη σκευωρία της Novartis. Η πολιτική γεναιοδωρία δεν σημαίνει και πολιτική αθώωση
Οι πολίτες, στις πρόσφατες εθνικές εκλογές – πέραν της εντολής που έδωσαν στον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει την πορεία της χώρας, από τα άγνωστα μονοπάτια της περιπέτειας στο στέρεο δρόμο του αυτονόητου – καταδίκασαν και το δόγμα της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής για μικροπολιτικά οφέλη.
Η καταδίκη αυτή για όσους έστησαν, με πολιτική εμπάθεια, περισσή ανωριμότητα και έλλειψη στοιχειώδους πολιτικού ήθους, τη σκευωρία της Novartis, με στόχο να εξοντώσουν πολιτικά και ηθικά τους αντιπάλους τους – πλήττοντας βάναυσα με τις μεθόδους τους και τους θεσμούς – είναι ένα μήνυμα και για τους νικητές των εκλογών.
Η πολιτική κυριαρχία συντελείται με τη δύναμη των ιδεών και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών. Ο ρεβανσισμός και η δίωξη των πολιτικών αντιπάλων ανήκουν σε ξεπερασμένες εποχές, ξένες με τη γαλήνη που χρειάζεται ο τόπος για να ανακάμψει.
Με αυτή την έννοια, η απόφαση του πρωθυπουργού να μην ανακυκλώσει μια ζοφερή κατάσταση, βάζοντας στο κάδρο των ποινικών ευθυνών τον Αλέξη Τσίπρα για τη σκευωρία της Novartis – σκευωρία που, πάντως, δεν θα μπορούσε να συντελεστεί χωρίς τη δική του γνώση και την πολιτική κάλυψη – είναι πράξη πολιτικής ευθύνης και προσωπικής ανωτερότητας.
Οι πρωθυπουργοί κρίνονται στην κάλπη και η λαϊκή ετυμηγορία αξιώνει ή απαξιώνει την πολιτεία τους. Και στις πρόσφατες εκλογές ο κ. Τσίπρας τιμωρήθηκε και για τις πράξεις ή παραλείψεις του στη θλιβερή αυτή υπόθεση.
Ωστόσο, η Βουλή, με αφορμή τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, έχει το δημοκρατικό καθήκον, ασκώντας με νηφαλιότητα την ανακριτική αρμοδιότητα που της αναθέτει το Σύνταγμα, να αναδείξει την αλήθεια για τη σκευωρία.
Πρέπει να μάθουμε όλες τις σκοτεινές πλευρές αυτής της υπόθεσης, πέραν της δράσης του «Ρασπούτιν». Τι έγινε και πως έγινε. Και κυρίως ποιοί ασέλγησαν επί των θεσμών, με πρώτο θύμα την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης.
Δεν αρκεί η ποινική αξιολόγηση των εκτελεστικών πράξεων του κ. Παπαγγελόπουλου. Πρέπει να αναδειχτούν στη Βουλή και οι πολιτικές ευθύνες όσων επέτρεψαν τις πράξεις αυτές. Όσων καταχράστηκαν της εξουσίας τους, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και εισάγοντας νέα ταπεινά ήθη στη δημόσια ζωή. Η πολιτική γεναιοδωρία δεν σημαίνει και πολιτική αθώωση.
πηγή : economico.gr