Επενδυτικό κάλεσμα προς εγχώρια και διεθνή αγορά, το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου που τίθεται σε διαβούλευση την Τετάρτη
Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα ρυθμίζει τέτοια ευρύτητα θεμάτων και με τόση λεπτομέρεια, ώστε υπάρχει η σκέψη να κοπεί στα δύο και ορισμένα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον να περιληφθούν σε δεύτερο νομοθέτημα που θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή.
Πρόκειται για ένα τεχνικά περίπλοκο και θεσμικά σύνθετο νομοσχέδιο, για την επεξεργασία του οποίου έχει επιστρατευτεί ο διοικητικός μηχανισμός των εμπλεκόμενων υπουργείων, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης.
Την τελική επίβλεψη θα έχει το Μέγαρο Μαξίμου, ειδικότερα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος.
Ο κεντρικός στόχος, όπως αναφέρει Το Βήμα, είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια περιλαμβανομένων των αρχαιολογικών, να διαμορφωθούν ψηφιακές υποδομές στην πολεοδομία και στη χωροταξία και να εναρμονιστεί το θεσμικό επενδυτικό πλαίσιο της χώρας μας με τις καλές πρακτικές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και διεθνώς.
Σαρωτικές παρεμβάσεις
Οι παρεμβάσεις θα είναι σαρωτικές, ώστε να προκληθεί το αναπτυξιακό σοκ που προσδοκά η κυβέρνηση για την αναθέρμανση της οικονομίας.
Παράλληλα θα αποτελέσουν το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού στις συνομιλίες του με τους Eυρωπαίους ηγέτες για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2021, σε συνδυασμό με την πολιτική της μείωσης των φόρων και τις υπόλοιπες αλλαγές που θα επιφέρει το μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σε επόμενη φάση από το υπουργείο Οικονομικών.
Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για έναν ακόμη λόγο. Θα είναι το βασικό εργαλείο που θα τη διαφοροποιήσει πολιτικά από την προηγούμενη κυβέρνηση και θα ενισχύσει τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Μεταξύ άλλων παρεμβάσεων το αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
-Κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων 15 εκατομμυρίων ευρώ και άνω σε διάφορους τομείς και δραστηριότητες της οικονομικής ζωής.
–Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών και συγκέντρωσή τους σε one stop shop.
–Την ανάθεση σε τρίτους, κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, όπως και του ελέγχου της υλοποίησης των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν. Το κράτος θα ασκεί, όταν απαιτείται, τον ελεγκτικό ρόλο του.
–Τη δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, δηλαδή μιας ηλεκτρονικής βάσης όλων των κρίσιμων Γεωχωρικών δεδομένων που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής ή κατασκευαστικής δραστηριότητας. Σήμερα, τα δεδομένα αυτά βρίσκονται διάσπαρτα, και συχνά όχι ψηφιακά, σε διάφορες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης.
Με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει απευθείας, μέσω του Διαδικτύου, απλή, έγκυρη, πλήρη και δωρεάν πληροφόρηση για θέματα όπως π.χ. οι ισχύουσες χρήσεις γης, οι όροι δόμησης, η ρυμοτομία, ο αιγιαλός, τα δάση, οι αρχαιολογικοί χώροι.
Αδειοδοτήσεις που προϋποθέτουν τέτοια δεδομένα, π.χ. άδειες δόμησης ή χωροθέτησης επενδύσεων, θα εκδίδονται υποχρεωτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες, βάσει των στοιχείων του ψηφιακού χάρτη.
Με τον τρόπο αυτόν ενισχύεται η οικονομική ζωή της χώρας και διευκολύνεται η καθημερινότητα, ενώ παράλληλα εξαλείφονται πιθανές εστίες γραφειοκρατίας, καθυστέρησης και διαφθοράς ως προς την παροχή των αναγκαίων δεδομένων από τη δημόσια διοίκηση. Η παρέμβαση αυτή υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί.
-Την ενεργοποίηση της Ψηφιακής Τράπεζας Γης, μια πρόταση του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, μέσω της οποίας θα διαμορφωθεί μια αγορά δικαιωμάτων δόμησης με χρηματική αξία, με τη δυνατότητα ανακαίνισης των 20.000 διατηρητέων κτισμάτων που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.
-Την άρση κάθε είδους γραφειοκρατικών εμποδίων, περιλαμβανομένων και αυτών που έθετε το ΚΑΣ εμποδίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα.
-Την επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης για επενδυτικά πρότζεκτ, ιδίως την ψηφιοποίηση των ένδικων μέσων.
-Την επιτάχυνση της αδειοδότησης των κεραιών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων ώστε να διευκολυνθούν οι επενδύσεις σε ασύρματα δίκτυα, ειδικά σε δίκτυα 5G, που αφορούν την επιχειρηματικότητα νέας γενιάς. Οι ρυθμίσεις στοχεύουν στη συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, το οποίο θα οριοθετήσει το σχετικό οικοσύστημα και θα προσφέρει σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα. Στόχος να πραγματοποιηθεί δημοπράτηση του φάσματος στο τέλος του 2020.
-Εξαιρέσεις από την εφαρμογή όρων των συλλογικών ρυθμίσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
-Δημιουργία Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών. Υποχρέωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για να διασφαλίζονται η αναγκαία πληρότητα και διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των οργανώσεων.
–Ευθυγράμμιση του Εργατικού Δικαίου με τις συστάσεις του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), όπως π.χ. στο πεδίο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων.
–Αλλαγή της ρύθμισης για την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, ώστε να προσδιορίζεται χρονικά πότε η καθυστέρηση των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη είναι αξιόλογη, ώστε αυτή να θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.
–Πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας.
Στη Φρανκφούρτη για τις τράπεζες
Το κύμα της μεταβολής προσκρούει στη δυστοκία των τραπεζών, οι οποίες πρέπει να εξυγιανθούν γρήγορα, να απαλλαγούν από το βάρος των «κόκκινων» δανείων και να ασκήσουν τον χρηματοδοτικό τους ρόλο στην οικονομία.
Την ερχόμενη Τρίτη ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός θα συναντηθεί στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο στήριξης των τραπεζών (τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων που έχουν επεξεργαστεί το ΤΧΣ και η JP Morgan), ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια και να ανταποκριθούν έτσι στη δοκιμασία των stress tests που θα ακολουθήσει το 2020.
Τα stress tests θα στηριχθούν στα αποτελέσματα του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών ως το τέλους του έτους θα είναι κρίσιμος παράγοντας για τις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Για το θέμα αυτό ο κ. Ζαββός είχε συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών την προηγούμενη Πέμπτη.