Μαρτύριο για την οικογένεια Γιακουμάκη οι καταθέσεις των μαρτύρων: «Το παιδί μου βρέθηκε νεκρό. Δεν έχασα το πορτοφόλι μου»...
Σοβαρές υπόνοιες, για ψευδή κατάθεση και ψευδορκία εξέφρασε η Έδρα για συγκεκριμένο μάρτυρα, με την επανεξέταση του οποίου, θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, η δίκη των 9 Κρητικών για την πολύκροτη υπόθεση Γιακουμάκη.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Πέμπτης με την εξέταση ενός πρώην σπουδαστή, ο οποίος εμφανίστηκε στο ακροατήριο να μη θυμάται τα όσα είχε αρχικά καταθέσει στην αστυνομία. Μάλιστα, υποστήριξε ότι για ορισμένα περιστατικά, τα οποία αναγράφονται στην κατάθεσή του, είχε άγνοια και γι’ αυτό το δικαστήριο διέταξε να κρατηθεί έως ότου ολοκληρωθούν οι καταθέσεις των μαρτύρων.
Ο συγκεκριμένος μάρτυρας, πρώην σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής, κατά την εξέταση του στο ακροατήριο εμφανίστηκε να αντιφάσκει, να αμφιβάλει και να αρνείται, σχετικά με τα όσα είχε προανακριτικά καταθέσει στην Αστυνομία. Εξ’ ου και ο εν λόγω μάρτυρας κρατήθηκε με εντολή εισαγγελέα μέχρι το τέλος της σημερινής διαδικασίας και εκλήθη να συνεχίσει την κατάθεσή του αύριο το πρωί.
Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του φανερά εκνευρισμένου εισαγγελέα κατά την εξέλιξη της διαδικασίας και μετά την απολογία του τρίτου κατά σειρά μάρτυρα, «ότι υπάρχει πρόβλημα μνήμης σε αυτή τη δίκη».
Σήμερα κατέθεσαν συνολικά 7 μάρτυρες, όλοι πρώην φοιτητές στην Γαλακτοκομική Σχολή. Η πρόεδρος και ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησαν από τους μάρτυρες να καταθέσουν περιστατικά στα οποία ήταν οι ίδιοι αυτόπτες, ενώ όταν αναφερόταν σε καταστάσεις τις οποίες, όπως είπαν, πληροφορήθηκαν τους ζητήθηκε να κατονομάσουν την πηγή γνώσης.
Οι περισσότεροι χαρακτήρισαν τα περιστατικά «πειράγματα ή πλάκες», ενώ ένας χαρακτήρισε ακραίες κάποιες καταστάσεις.
Κατά το τέλος της εξέτασής του ο συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε σε κυνήγι στους διαδρόμους, βρισιές και καρπαζιές «ως φιλικά πειράγματα», προκαλώντας την αντίδραση των τραγικών γονιών, που εκείνη την στιγμή ήταν μέσα στο ακροατήριο. «Βρέθηκε το παιδί μου νεκρό. Δεν έχασα το πορτοφόλι μου», είπε κλαίγοντας η μητέρα, ενώ ο πατέρας φώναξε:» «Δεν είσαι άνδρας».
Στις διαφοροποιήσεις των καταθέσεων των μαρτύρων αναφέρθηκαν, σε δηλώσεις τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Όπως υποστήριξε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ η εκπρόσωπος των Κρητικών δικηγόρων Κατερίνα Χατζηδογιαννάκη: «Τα γεγονότα για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη αφορούν καταθέσεις, όχι τις πρώτες στις οποίες δεν γίνεται αναφορά για κανένα περιστατικό, αλλά τις καταθέσεις οι οποίες δόθηκαν μετά από ένα περίπου χρόνο, το 2016, ή άλλες που δόθηκαν μετά από 2-3 μήνες από το τραγικό συμβάν.
Και μάλιστα, μερικοί εκ των μαρτύρων βεβαίωσαν ενώπιον του Δικαστηρίου ότι πριν δώσουν την κατάθεση στην οποία αναφέρθηκαν στα γεγονότα για τα οποία ασκήθηκε η ποινική δίωξη, συναντήθηκαν με συγγενείς το Βαγγέλη, με ιδιωτικούς ερευνητές και ήπιαν καφέ. Και μετά από αυτό, πήγαν αυθορμήτως να δώσουν κατάθεση, να δηλώσουν γεγονότα, για τα οποία δεν αναφέρθηκαν ποτέ στις πρώτες καταθέσεις τους.
Να επισημάνω, ότι δύο εκ των μαρτύρων ενώπιον του Δικαστηρίου δέχτηκαν ότι συγχρόνως έδιναν κατάθεση στην ίδια αίθουσα. Η δίωξη ασκήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Αυτό έγινε γιατί δεν υπήρχαν νωρίτερα γεγονότα, που να επιβεβαίωναν τα αδικήματα που κατηγορούνται σήμερα οι πελάτες μας».
Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, σημείωσε ότι στις ποινικές δίκες έχουμε μεγάλη ένταση, προσθέτοντας πως οι μάρτυρες, ανάλογα με το τι προσλαμβάνει ο καθένας είναι λογικό να πέφτουν σε κάποιες μικρές αντιφάσεις, παρεκκλίσεις, μετά από καιρό, στο ακροατήριο.