Μία πρόταση – βόμβα ρίχνει ο Πρωθυπουργός στο τραπέζι του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Προτείνει τον διπλασιασμό των βουλευτών Επικρατείας, από 12 σε 24.
Κώστας Καραμανλής. Προτείνει τον διπλασιασμό των βουλευτών Επικρατείας, από 12 σε 24
H πρόταση αυτή, η οποία όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου πιθανότατα θα γίνει αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλάζει τον κοινοβουλευτικό χάρτη της χώρας και ταυτόχρονα ισχυροποιεί τον ηγετικό ρόλο των προέδρων των δύο μεγάλων κομμάτων.
Ο Πρωθυπουργός κατέληξε σε αυτή την απόφαση πριν από το Πάσχα, αφού, όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες, ζύγισε τα συν και τα πλην αυτής της πολιτικής πρωτοβουλίας. Με την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας είναι προφανές ότι οι αρχηγοί των κομμάτων ισχυροποιούνται ακόμη περισσότερο καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν ώστε να εκλέγονται βουλευτές πρόσωπα που οι ίδιοι εκτιμούν ότι τους είναι χρήσιμα αλλά δεν έχουν τον χρόνο και τον μηχανισμό που απαιτείται για να εκλεγούν με σταυρό. «Τα πρόσωπα αυτά θα μπορέσουν στη συνέχεια να τα τοποθετήσουν σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις από τις οποίες θα λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς να επηρεάζονται από την πίεση και τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων τους» επισημαίνει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Για να μη φθείρονται. Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας επίσης θωρείται βέβαιο ότι θα τοποθετούνται πρόσωπα που κατέχουν θεσμικά αξιώματα ώστε να μη φθείρονται στην προεκλογική εκστρατεία. Για παράδειγμα, στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν βέβαιο ότι η πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη θα είναι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Είναι βέβαιο επίσης ότι θα υπάρχει η δυνατότητα προώθησης στενών συνεργατών των προέδρων των κομμάτων που στην προεκλογική περίοδο είναι στο επιτελείο τους και χαράζουν την κεντρική πολιτική του κόμματος και συνεπώς αδυνατούν να τρέξουν στις εκλογικές τους περιφέρειες προκειμένου να εκλεγούν βουλευτές.
Τα αρνητικά αυτής της ρύθμισης είναι αυτονόητα. Οι βουλευτές Επικρατείας θα κατέχουν πλέον 24 θέσεις του Κοινοβουλίου, άρα θα χαθούν 12 έδρες βουλευτών που εκλέγονται με σταυρό. Αυτές θα κοπούν από τις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και κυρίως από τη B’ Αθηνών στην οποία σήμερα εκλέγονται 43 βουλευτές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίδραση των βουλευτών και από τα δύο μεγάλα κόμματα που εκλέγονται οριακά στις μεγάλες περιφέρειες, οποίοι θα κατηγορήσουν τις ηγεσίες τους ότι περιορίζουν τη βούληση των ψηφοφόρων και διορίζουν βουλευτές πρόσωπα της αρεσκείας τους προκειμένου να ενισχύσουν την ηγετική τους παντοδυναμία» παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γ. Βαρβιτσιώτης έχει προτείνει οι βουλευτές Επικρατείας να γίνουν 50, ενώ εισηγείται ακόμη το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργών και βουλευτών. H δεύτερη πρόταση αυτή την ώρα δεν βρίσκει σύμφωνο των Πρωθυπουργό και έτσι δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες προτάσεις της πλειοψηφίας.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος (πάνω) και ο Αργύρης Καρράς (κάτω) έχουν τη βασική ευθύνη στη διαμόρφωση των προτάσεων της πλειοψηφίας για τη συνταγματική αναθεώρηση
Οι συντάκτες των προτάσεων. Τα πρόσωπα – κλειδιά στην αναθεώρηση του Συντάγματος τα οποία έχουν τη βασική ευθύνη στη διαμόρφωση των προτάσεων της πλειοψηφίας είναι ο υπουργός Εσωτερικών, καθηγητής κ. Πρ. Παυλόπουλος και ο επίσης καθηγητής κ. Αργύρης Καρράς, γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση φαίνεται ότι θα βρεθεί ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, καθώς ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να τον ορίσει γενικό εισηγητή. Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο κ. B. Μαγγίνας και σε δεύτερο ρόλο ο κ. Χρ. Ζώης. Πρόεδρος της επιτροπής είναι πολύ πιθανό να οριστεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Τραγάκης.
AIPETAI ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ Κατάργηση ασυλίας για ποινικές παραβάσεις
Καταργείται η βουλευτική ασυλία για ποινικές παραβάσεις ενώ αίρεται και το απόλυτο ασυμβίβαστο των βουλευτών. Αυτές είναι δυο ακόμη σημαντικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στις 17 συνολικά ενότητες άρθρων που φέρνει προς αναθεώρηση η πλειοψηφία και θα παρουσιάσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μέσα στον Μάιο. Οι βασικότερες από τις προτάσεις αυτές είναι:
* Για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των βουλευτών: Καταργείται το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο και προτείνεται το μερικό ασυμβίβαστο, που θα οριοθετείται από εκτελεστικό νόμο με την ταυτόχρονη πρόβλεψη ενός συστήματος αυστηρού ελέγχου για την άσκηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των βουλευτών.
* Για τη βουλευτική ασυλία: Προτείνεται η κατάργησή της για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που δεν συνδέονται με τη βουλευτική ιδιότητα και τα οποία δεν υποκρύπτουν πολιτική δίωξη.
* Για το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ): Το ΑΕΔ μετατρέπεται σε Συνταγματικό Δικαστήριο με κύρια αρμοδιότητα τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων μετά την παραπομπή από τις Ολομέλειες των Ανώτατων Δικαστηρίων. Παράλληλα, διατηρείται η αρμοδιότητα όλων των δικαστηρίων όλων των βαθμών και δικαιοδοσιών να ελέγχουν τη συνταγματικότητα, παραπέμποντας στην οικεία ολομέλεια.
* Για τον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης, του πόθεν έσχες και των εκλογικών δαπανών των πολιτικών κομμάτων, των βουλευτών και των υποψήφιων βουλευτών: Στο πλαίσιο καθιέρωσης της πλήρους διαφάνειας και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών, προτείνεται η καθιέρωση συστήματος αποτελεσματικού ελέγχου. H ελεγκτική αυτή αρμοδιότητα ανατίθεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο που θα συσταθεί.
* Για τον έλεγχο των ενστάσεων κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών και για τις παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας: Ανατίθεται πλέον στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα διαδεχθεί το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
* H θητεία δικαστών: Προτείνεται η θητεία των προέδρων των Ανώτατων Δικαστηρίων, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των γενικών επιτρόπων να μην υπερβαίνει την τετραετία, ενώ των αντιπροέδρων την εξαετία.
* Προτείνεται η αναθεώρηση του άρθρου 17 για την προστασία της ιδιοκτησίας και στην περίπτωση απαλλοτριώσεων που γίνονται κατ’ εφαρμογήν της πολεοδομικής νομοθεσίας, καθώς και η αναθεώρηση του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος, ρύθμιση που ανοίγει το καυτό θέμα των δασικών εκτάσεων.
Στελέχη στο Δημόσιο με ιδιωτικές συμβάσεις
Κατοχυρώνονται και συνταγματικά οι προαγωγές των νέων υπαλλήλων που θα προσλαμβάνονται στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Στο άρθρο 103 θα προβλέπεται ότι, για λόγους ίσης μεταχείρισης, θα μπορούν να καταλαμβάνουν οργανικές θέσεις και οι υπάλληλοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ώστε να μπορούν και αυτοί να εξελιχθούν, χωρίς όμως να θίγεται ούτε κατ’ ελάχιστον ο θεσμός της μονιμότητας.
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με συναίνεση
H ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας θεωρείται ήδη τετελεσμένο γεγονός, καθώς η N.Δ. θεωρεί δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θα προβλέπεται αυστηρός έλεγχος της αξιολόγησης του διδακτικού προσωπικού τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά AEI. H πρόταση της N.Δ. θα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ανώτατων Σχολών αποκλειστικώς και μόνο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του κράτους και με τη διασφάλιση υψηλής στάθμης παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “