Το εμπόριο ανά τους αιώνες στηρίζεται σε μια βασική αρχή: Αγοράζω φτηνά και πουλάω ακριβότερα. Ο υπουργός Οικονομίας και καθηγητής κ. Γ. Αλογοσκούφης ανατρέπει τώρα αυτό το αξίωμα της αγοράς.
Αγοράζει ακριβά – μέσω της Εθνικής – την τουρκική τράπεζα Finansbank ενώ είναι έτοιμος να πουλήσει φτηνά την Εμπορική Τράπεζα στους Γάλλους. Και δεν χρειάζεται να είναι οικονομολόγος κανείς για να δει ότι κάτι πάει στραβά σε αυτές τις αγοραπωλησίες. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία και διά της Βάσως Παπανδρέου ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που γίνονται με τα χρήματα των καταθετών και των ασφαλιστικών ταμείων. Τα όργανα ωστόσο εξακολουθούν να χτυπούν στην Παιδεία και κάθε μέρα που περνά ο θόρυβος γίνεται πιο εκκωφαντικός. Έτσι το σημερινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας διεξάγεται μέσα σε εκρηκτική ατμόσφαιρα. Ο περίφημος τακτικός ελιγμός της κυβέρνησης να παραπέμψει το επίμαχο νομοσχέδιο στις ελληνικές καλένδες και να αρχίσει διάλογο κάθε άλλο παρά εκτόνωσε την ένταση. Κι αυτό γιατί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι με τις δηλώσεις και τις κινήσεις τους προβοκάρουν φοιτητές και καθηγητές και τορπιλίζουν τον διάλογο που οι ίδιοι εξήγγειλαν. Κορυφαίο παράδειγμα ο στενός συνεργάτης τής κ. M. Γιαννάκου και πρόεδρος της επιτροπής σοφών κ. Θ. Βερέμης, ο οποίος χθες καταφέρθηκε με πρωτοφανείς εκφράσεις εναντίον φοιτητών και συνδικαλιστικών οργανώσεων καθηγητών και δασκάλων, ενώ μίλησε για «νταήδες» και «αιώνιους φοιτητές» που βγαίνουν στις τηλεοράσεις μόνο και μόνο για να απολαύσουν πέντε δευτερόλεπτα δημοσιότητας.
KATA TA ΑΛΛΑ, η Τουρκία, μετά τις προειδοποιήσεις που δέχεται από τις Βρυξέλλες για την ενταξιακή της πορεία, διοχετεύει το άγχος της στην Αθήνα με τους γνωστούς «τσαμπουκάδες». Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο για συμπαιγνία στο βέτο που έθεσε ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος και ετοιμάζεται – λέει – να ζητήσει προκλητικά αποζημιώσεις για το τουρκικό αεροπλάνο που έπεσε στη γνωστή αερομαχία από την οποία η Ελλάδα θρηνεί έναν νεκρό. Έπειτα από αυτά, η ψυχραιμία είναι μονόδρομος για την ελληνική διπλωματία καθώς η γείτων πράγματι βρίσκεται σε δύσκολη θέση την κρίσιμη στιγμή.
ΔΥΟ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ Τούρκοι στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν να χαλαρώσει η απαγόρευση της μαντίλας για τις φοιτήτριες και τις υπαλλήλους του Δημοσίου. H ίδια δημοσκόπηση αποκαλύπτει ωστόσο πως δύο στους πέντε πολίτες της Τουρκίας θα προτιμούσαν να έχουν μια στρατιωτική κυβέρνηση και περισσότεροι από τους μισούς δηλώνουν πως οι πολιτικές ελευθερίες πρέπει να είναι περιορισμένες και τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να περιορίζονται χάριν των εθνικών συμφερόντων…
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “