Κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες καθώς δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο

Να χάσουν τα σπίτια τους κινδυνεύουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην περίπτωση που δεν ενημερώθηκαν ή αμέλησαν να τα δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι. από εδώ και στο εξής το μόνο που θα μπορούν να κάνουν είναι να καταθέσουν αγωγή, διεκδικώντας μόνο χρηματική αποζημίωση (ενοχική αξίωση) από το Δημόσιο.

Ταλαιπωρία και μεγάλο οικονομικό κόστος θα υποστούν εξάλλου και όσοι έχουν μεν εγγράψει το ακίνητό τους στο Κτηματολόγιο, αλλά για οποιονδήποτε λόγο προκύπτει κάποιο λάθος, π.χ. στο όνομα του δικαιούχου, στην επιφάνεια κ.τ.λ

Ήδη οι οι αρμόδιες υπηρεσίες κινητοποιούνται ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταβίβασης των αδήλωτων ακινήτων στο Δημόσιο καθώς θεωρούνται «αγνώστου ιδιοκτήτη». Έτσι αναμένεται να περάσουν στο δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους και σταδιακά εντός του 2019 έως και 100.000 ιδιωτικά ακίνητα.

Αδήλωτα 300.000 ακίνητα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που παρακολουθούν τη σχετική διαδικασία, υπολογίζεται ότι τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν προσεγγίζουν τις 300.000 πανελλαδικά, αν και ουδείς είναι σε θέση να δώσει έναν ακριβή αριθμό. Εξ αυτών, περίπου τα 2/3 εκτιμάται ότι είναι ούτως ή άλλως ακίνητα του Δημοσίου που δεν προχώρησε στη δήλωσή τους, κάτι που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 1/3 αφορά ιδιωτικές περιουσίες, διαμερίσματα, καταστήματα, αποθήκες και οικόπεδα, αρκετά εκ των οποίων σε περιοχές με υψηλή εμπορική αξία. Σύμφωνα με αναφορές υποθηκοφυλάκων, μόνο στα βόρεια προάστια έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη (όπως χαρακτηρίζονται όσα δεν δηλώθηκαν ποτέ).

Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα
Η διαδικασία κτηματολόγησης σε 20 περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και άλλες 91 ανά την επικράτεια κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μια άνευ προηγουμένου διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων ιδιωτών στα χέρια του Δημοσίου. Στις παραπάνω περιοχές συμπληρώνονται φέτος 14 χρόνια λειτουργίας των αντίστοιχων κτηματολογικών γραφείων (πλέον της 9μηνης παράτασης που χορηγήθηκε στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου). Εφόσον με το πέρας του παραπάνω χρονικού διαστήματος δεν έχουν δηλωθεί όλα τα ακίνητα, τότε εκείνα θα περάσουν αυτομάτως στο Δημόσιο, καθώς θα θεωρηθούν αγνώστου ιδιοκτήτη. Πρόκειται για περιοχές όπως η Νέα Σμύρνη, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, ο Γέρακας, ο Αγ. Ιωάννης Ρέντης, η Ελευσίνα, η Νέα Πέραμος και το Νέο Ψυχικό, καθώς και πόλεις, όπως η Πάτρα, η Καλαμάτα και το Αργοστόλι (Κεφαλονιά).

Tι αναφέρουν οι υπεύθυνοι
Ενδεικτικό τού τι πρόκειται να συμβεί είναι τα όσα καταμαρτυρούν στην «Κ» οι επικεφαλής των σχετικών υποθηκοφυλακείων. Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Δημητριάδη, πρόεδρο της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος και υπεύθυνο για την περιοχή των Σπάτων – Αρτέμιδας, «στην περιοχή ευθύνης μου, μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητος, καθώς έχουμε διενεργήσει και σχετική στατιστική έρευνα, ότι το 75% των αρχικών εγγραφών είχε λάθη και παραλείψεις. Εξ αυτών, ένα ποσοστό της τάξεως του 20% είναι αγνώστου ιδιοκτήτη. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, ο πραγματικός αριθμός των ιδιωτικών περιουσιών που θα περιέλθουν στα χέρια του Δημοσίου είναι πιθανό να υπερβαίνει τις παραπάνω εκτιμήσεις, καθώς…

Διαβάστε περισσότερα στο economico.gr