Εγκάρδια συνάντηση είχαν οι Εμμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ, λίγο πριν την επίσημη έναρξη των εργασιών της συνόδου των G7, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δεχθεί τα πυρά των ομολόγων του για μια σειρά θεμάτων.
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Τραμπ, διήρκησε λίγο παραπάνω από 10 λεπτά της ώρας. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, επί τάπητος ετέθησαν τα ζητήματα του παγκόσμιου εμπορίου και της Βόρειας Κορέας.
Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να βρεθεί εν μέσω πολλαπλών πυρών, καθώς οι έξι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη εμφανίζονται πιο ενωμένοι από ποτέ.
Άλλωστε, η ενότητα των Ευρωπαίων ηγετών χαρακτηρίζεται ως «εντυπωσιακή», με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιδιώκουν την ένταξη στο τελικό ανακοινωθέν μιας σαφούς αναφοράς στους διεθνείς εμπορικούς κανόνες.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, ότι διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν σχεδόν απίθανο το ενδεχόμενο έκδοσης ενός κοινού ανακοινωθέντος, λόγω των διαφωνιών στο ζήτημα του παγκόσμιου εμπορίου.
Έτσι, η διοργανώτρια χώρα -ο Καναδάς- αναμένεται να αρκεστεί στη δημοσίευση μιας λιτής ανακοίνωσης, στην οποία θα καταγράφεται η σύνοψη των συνομιλιών.
Νωρίτερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ πρότεινε, στο περιθώριο της συνόδου, τη συγκρότηση ενός μηχανισμού, μέσω του οποίου θα εξεταστούν όλες οι τρέχουσες εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ, με απώτερο στόχο την αποφυγή μελλοντικών διενέξεων.
Ενδεικτικής της έντασης που αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών, είναι η πρότερη παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν υπολογίζει» την παγκόσμια τάξη.
Στο επίκεντρο των σημερινών και αυριανών επαφών θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα -από τους αμερικανικούς δασμούς έως την ιρανική συμφωνία – τα οποία έχουν ως κοινό στοιχείο την ετερόκλιτη στάση της Ουάσιγκτον.
«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι ότι βλέπω πως η παγκόσμια τάξη αποτελεί αντικείμενο περιφρόνησης -όχι από τους συνήθεις υπόπτους- αλλά από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της, τις ΗΠΑ» τόνισε, μεταξύ άλλων ο Τουσκ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, απέρριψε τον ισχυρισμό του Αμερικανού προέδρου ότι η Ε.Ε. συμπεριφέρεται άδικα προς τις ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου.
Μάλιστα, επεσήμανε ότι «θα επιχειρήσει να αλλάξει την άποψη του», παραθέτοντας στοιχεία και γεγονότα. «Οι θέσεις είναι πολύ σαφείς και αυτό θα το εξηγήσουμε παραθέτοντας γεγονότα και αριθμητικά στοιχεία» τόνισε, ενδεικτικά.
Την ίδια ώρα, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, ερωτηθείσα σχετικά, δήλωσε πως «δεν θεωρεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τη σνομπάρει» και διαβεβαίωσε πως θα μιλήσει μαζί του, ακόμη και αν δεν έχει προγραμματιστεί κάποια διμερή συνάντηση.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προγραμματίσει να εγκαταλείψει τη σύνοδο των G7 το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να μεταβεί στη Σιγκαπούρη για την ιστορική συνάντηση με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, πηγές του Λευκού Οίκου άφηναν εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται να πει «αντίο» ακόμη νωρίτερα, εφόσον δέχεται ομαδικά πυρά.
Στο μεταξύ, ρόλο «ειρηνοποιού» ενδύεται ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε. «Όσον αφορά τους εμπορικούς δασμούς, υπάρχουν πολύ αντιμαχόμενες θέσεις εκεί», δήλωσε ο Κόντε στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο.
«Οπωσδήποτε θα προωθήσουμε μια μετριοπαθή θέση. Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το σκεπτικό που οδήγησε κάποιους να λάβουν τη θέση που έλαβαν και θα ενεργήσουμε ανάλογα» πρόσθεσε.
Πηγή: naftemporiki.gr