Τη μεγάλη ανατροπή στην κυβέρνηση και στο ΠΑΣΟΚ, η οποία θα φέρει τους επόμενους 10 μήνες τα πάνω κάτω στη χώρα, περιμένει μέσα στο καλοκαίρι ο Κώστας Σκανδαλίδης και στοιχηματίζει ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 2 Μαΐου του 2004 με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης αναγνωρίζει ότι το πολιτικό κλίμα αυτή την περίοδο είναι «νοσηρό και δυσάρεστο», ωστόσο πιστεύει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για ανάκαμψη της κυβέρνησης, με μία προϋπόθεση: «Να ξυπνήσει ο γίγαντας. Και να περάσει τώρα στην αντεπίθεση», όπως χαρακτηριστικά λέει. Τι σημαίνει αυτό; Να ενεργοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και να πιστέψουν στη νέα νίκη. Την ίδια ώρα χαρακτηρίζει άκομψη τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της N.Δ. για τη συμφωνία των Ελληνικών Πετρελαίων και του Ομίλου Λάτση. Παράλληλα προτρέπει τους επιχειρηματίες να αλλάξουν λογική, τονίζοντας: «H κυβέρνηση βάζει τους κανόνες και η πίτα αρκεί για όλους».
H κυβέρνηση δείχνει να βρίσκεται στη χειρότερη περίοδό της. Υπάρχει το κλίμα μιας βέβαιης ήττας που ολοένα εντείνεται. Μπορεί πια αυτό να ανατραπεί στον λίγο χρόνο μέχρι τις εκλογές;
«Κατ’ αρχήν μια διευκρίνιση. Χειρότερη περίοδος σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, καλύτερη περίοδος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και ο χρόνος δεν είναι τόσο λίγος όσο λέτε. Αν στους έξι μήνες της Ελληνικής Προεδρίας επιτελέστηκε έργο που αγγίζει το θαύμα, γιατί στους δέκα μήνες μέχρι τις εκλογές δεν μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω στη χώρα; Το κλίμα, ομολογώ, είναι νοσηρό και για μας δυσάρεστο, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε πολλά, όμως ανατρέπεται, φτάνει οι πρωτοβουλίες και οι κινήσεις μας να είναι ανατρεπτικές με όλη τη σημασία της λέξης. Με έναν αστερίσκο που αφορά τον εαυτό μας. Αν δεν πιστεύουμε στην ανατροπή, δεν πιστεύουμε στη νίκη. Ανατροπή και νίκη είναι απολύτως εξαρτημένα».
Τέσσερα μέτωπα
Μιλάτε για ανατροπή. Πρακτικά αυτό πώς μπορεί να γίνει στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση;
«Προτείνω άμεσο δείγμα γραφής σε τέσσερα μέτωπα. Πρώτα απ’ όλα στο κοινωνικό. Πρακτικά, εφικτά, υλοποιήσιμα βήματα που ακουμπούν τον αγρότη, τον άνεργο, τον μικρομεσαίο, τον χαμηλοσυνταξιούχο, τον πολίτη απέναντι στο κράτος, το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ένας στόχος για τον καθένα. Πρέπει εδώ και τώρα να ξανανιώσουν ότι η κυβέρνηση είναι δική τους. Έπειτα στο μέτωπο της θεσμικής συγκρότησης της δημοκρατίας. Ριζικές τομές, για το πολιτικό σύστημα, τη διαφάνεια, την αντιπροσώπευση, την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, που συμβάλλουν στην ποιότητα της δημοκρατίας, στην αποκέντρωση και διάχυση των εξουσιών, στην ισχυρή κοινωνία των πολιτών. Το επιβάλλει το ήθος και η μεταρρυθμιστική πνοή της παράταξης που στέριωσε στον τόπο τη δημοκρατία. Το τρίτο μέτωπο ακούει στο όνομα κυβερνητικό σχήμα μάχης. H κυβέρνηση χρειάζεται μαχητές που πιστεύουν στη νίκη της παράταξης και αφήνουν τα γραφεία τους για να διατρέξουν κάθε σπιθαμή της χώρας. Και το τελευταίο μέτωπο, πανστρατιά συσπείρωσης στο κόμμα και εκτεταμένη ανανέωση στελεχών στην πρώτη γραμμή της μάχης».
Μήπως οι όποιες πρωτοβουλίες αυτή την ώρα είναι ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν την κόπωση του εκλογικού σώματος;
«Καλά, να αποδεχτώ τα σημάδια κόπωσης από την πολύχρονη διακυβέρνηση. H N.Δ. που δεν κυβερνά γιατί δείχνει τόσο κουρασμένη;».
Κι εσάς γιατί να σας ξαναψηφίσουν οι πολίτες; Για να ξαναδούν τα ίδια πρόσωπα, να ακούσουν τις ίδιες θέσεις και προπαντός να βιώσουν τις ίδιες πρακτικές της εξουσίας;
«Αυτό μάλιστα! Είναι το καίριο ερώτημα. Στην πρώτη τετραετία με την ΟΝΕ και το ευρώ και τώρα με την Κύπρο και την Προεδρία φέραμε την Ελλάδα μπροστά. Σήμερα από την Ελλάδα των υποδομών, του ευρώ και της ισχυρής ευρωπαϊκής παρουσίας ήρθε η στιγμή της εσωτερικής ανασύνταξης. Θέλουμε γι’ αυτό τρίτη τετραετία. Το χρωστάμε στον τόπο και προπαντός το χρωστά πρώτος και καλύτερος ο Πρωθυπουργός της ισχυρής και σύγχρονης Ελλάδας».
Τεχνητή διόγκωση
Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στην Κεντρική Επιτροπή να λέει ότι παρά τα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας «και μέσα πάμε καλά». Όμως το «καλάθι της νοικοκυράς» και η ακρίβεια που το αδειάζει και η νέα έξαρση της ανεργίας είναι εδώ. Πολλοί ισχυρίζονται ότι και μόνο αυτά αρκούν για να χάσετε τις εκλογές, όποιες επιτυχίες και αν έχει σημειώσει η κυβέρνηση.
«Μπορεί η γενική πορεία να είναι θετική, δεν σημαίνει όμως ότι μέσα πάμε παντού καλά. Πρέπει να διαχωρίσουμε την ουσία των προβλημάτων από την τεχνητή τους διόγκωση που τείνει να γίνει δεύτερη φύση στην πολιτική μας ζωή. Για να ελεγχθεί η ακρίβεια, πρέπει εδώ και τώρα να πατάξουμε την κερδοσκοπία. Να χτυπήσουμε τις ολιγοπωλιακές δομές που διαμορφώνουν υψηλές τιμές σε προϊόντα άμεσης ανάγκης και ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Κάθε πολίτης από σήμερα μπορεί και μέσα από τα Κεντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών να γνωρίζει το πώς και πού διαμορφώνονται οι τιμές. Και οι καταναλωτές να αντισταθούν στην κερδοσκοπία».
Χρειάζεται κυβερνητικό σχήμα μάχης
Οι εκλογές θα γίνουν στις 2 Μαΐου του 2004 με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη, λέει ο Κώστας Σκανδαλίδης
Τη συγκρότηση ενός κυβερνητικού σχήματος μάχης ζητεί ο κ. Σκανδαλίδης: «H κυβέρνηση χρειάζεται μαχητές που πιστεύουν στη νίκη της παράταξης και αφήνουν τα γραφεία τους για να διατρέξουν κάθε σπιθαμή της χώρας».
Πολλά λέγονται και γράφονται για τον επικείμενο ανασχηματισμό. Άλλοι προτείνουν μικρή κυβέρνηση, άλλοι προτείνουν εκτεταμένη αλλαγή προσώπων, άλλοι παροτρύνουν τον κ. Σημίτη να ξεκουράσει κάποια ιστορικά στελέχη, άλλοι βλέπουν οριακές αλλαγές υφυπουργών…
«Μίλησα για κυβερνητικό σχήμα μάχης. Τα δείγμα γραφής των επόμενων μηνών δεν θα αποτυπωθεί στο πεδίο και τους ρυθμούς μιας διαχείρισης ή ολοκλήρωσης του έργου αλλά στο κλίμα της συσπείρωσης, της αντεπίθεσης και της επίτευξης συγκεκριμένων στόχων. Δεν έχει τόση σημασία αυτή τη στιγμή ο αριθμός των υπουργείων ή των υφυπουργείων παρ’ ότι όπως γνωρίζετε η παλιά μου πρόταση για δομική αλλαγή στην κυβέρνηση παραμένει και σήμερα επίκαιρη. M’ ενδιαφέρει κυρίως και ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που θα προκρίνει ο ίδιος ο K. Σημίτης η πρακτική τους. Να είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική. Να αναδεικνύει μια νέα ενότητα του χώρου. Να δείχνει κάθε στιγμή ότι εν τοις πράγμασι υπηρετεί χωρίς αναστολές τη νέα νίκη και την τρίτη τετραετία».
Πείτε μου ειλικρινά. Εσείς πιστεύετε στη νίκη ή απλώς τη διακηρύσσετε ρητορικά;
«Εγώ πιστεύω ότι παρά το μακρόσυρτο και παραπλανητικό νανούρισμα της N.Δ., ο γίγαντας ξυπνάει. Και τον γίγαντα η N.Δ. δεν τον φοβάται απλώς. Τον τρέμει!».
Κανένας συμψηφισμός σκανδάλων και κανένας συμβιβασμός
Δεν είναι δυνατόν μία επωφελής για την ελληνική οικονομία συνεργασία να κρίνεται στη βάση οικονομικών συμφερόντων, δηλώνει ο κ. Σκανδαλίδης και προσθέτει: «H κυβέρνηση βάζει τους κανόνες και η πίτα αρκεί για όλους».
Με όλες αυτές τις κατηγορίες, πραγματικές ή μη, που φέρνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να κερδοσκοπούν στο Χρηματιστήριο σε εποχές που ο απλός πολίτης έχανε σοβαρό μερίδιο της περιουσίας του, δεν υπάρχει ηθικό πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ και στη βάση του;
«Σε ό,τι αφορά το πραγματικό ή μη των κατηγοριών, τα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας άρχισαν ήδη να αποφασίζουν. Ας δεχτούμε την ετυμηγορία τους και να πάψουμε να κυνηγούμε μάγισσες. Από κει και πέρα το πρόβλημα έχει μια ηθική και μια πολιτική διάσταση. H ηθική διάσταση έγκειται στις εντυπώσεις και το κατακάθι που αφήνει και τη σκιά που απλώνει πάνω από πρόσωπα. Οι ανθρωποθυσίες είναι ανεπίτρεπτες στο όνομα οποιασδήποτε μικροκομματικής ή επιχειρηματικής σκοπιμότητας. Υπάρχει όμως και η πολιτική διάσταση που διαρκώς γίνεται εμφανέστερη. Ιδιαίτερα μετά το πόρισμα της Δικαιοσύνης έγκειται στην πολιτική της N.Δ. να στρέψει όλα τα βέλη στην κυβέρνηση για να σκιάσει την επικείμενη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης και το κρίσιμο ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ που ακολουθεί. H απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, διαφωτιστική, επιθετική. Ένα “όχι, φτάνει πια” σε ό,τι υπονομεύει τη χώρα».
Το ίδιο όμως δεν κάνει ο Πρωθυπουργός με την πρόσφατη ολομέτωπη επίθεση εναντίον της N.Δ. με την κατηγορία ότι διαπλέκεται με συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα για να ρίξει την κυβέρνηση; Μήπως επιχειρείται – όπως λένε κάποιοι – ένας συμψηφισμός σκανδάλων;
«Κανένας συμψηφισμός και κανένας συμβιβασμός. H προοδευτική παράταξη απεχθάνεται τις ζυγαριές και οσάκις συκοφαντήθηκε, αθωώθηκε πανηγυρικά. Και το μέτρο της ευαισθησίας της το δείχνουν τα στελέχη της με την άμεση προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Αντίθετα, η ένοχη σιωπή της N.Δ. απέναντι στη ρητή και κατηγορηματική καταγγελία ότι η ίδια η ηγεσία της διαπλέκεται μέσα από τις 300 σελίδες βιβλίου έγκριτου στελέχους της κάθε άλλο παρά περιποιεί τιμή. Σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό, το ηθικό του κύρος και ανάστημα του επιβάλλει να παρεμβαίνει στις εξελίξεις με νηφαλιότητα και ευθυκρισία. Όπως ζητά φως και απονομή δικαιοσύνης ακόμη και για τον πιο στενό του συνεργάτη, με τον ίδιο τρόπο νομιμοποιείται να κρίνει έναν σαφή πολιτικό εκβιασμό που υπερβαίνει τα όρια και τους κανόνες του παιχνιδιού. Εξάλλου “πριν αλέκτορα φωνήσαι” δικαιώθηκε η καταγγελία του…».
Εννοείτε την αντίδραση της N.Δ. στη συμφωνία των Ελληνικών Πετρελαίων και του Ομίλου Λάτση;
«Βεβαίως. Είναι δυνατό πριν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής και κατόπιν προτροπής τουλάχιστον άκομψης ο εκπρόσωπος Τύπου της N.Δ. να αντιδρά μ’ αυτό τον τρόπο;».
Μήπως όμως είναι πράγματι «γάμος συμφερόντων» η συγκεκριμένη συμφωνία;
«Ας σοβαρευτούμε! M’ αυτή τη λογική δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτε σ’ αυτό τον τόπο. Όλα θα κινούνται στη σκιά της καχυποψίας και της σκανδαλοθηρίας. Μια διαφανής, δυναμική, από κάθε άποψη επωφελής για την ελληνική οικονομία συνεργασία δεν κρίνεται στη βάση αντιπάλων οικονομικών συμφερόντων. H κυβέρνηση βάζει τους κανόνες και η πίτα αρκεί για όλους. Να σταματήσει επιτέλους ο εκνευρισμός και η λογική “να μη γίνει τίποτα, φτάνει να μην πάρει τη δουλειά ο ανταγωνιστής μου”».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “