Να χτυπήσουμε ανεργία, ανασφάλεια, ανισότητες

Να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε έκτακτο Προγραμματικό Συνέδριο το φθινόπωρο, στο οποίο θα δεσμευθούν όλοι για την πορεία του ελληνικού λαού τα επόμενα χρόνια, προτείνει ο κ. Ά. Τσοχατζόπουλος. Και σε όσους στο κόμμα του και την κυβέρνηση επιζητούν μέσα στο καλοκαίρι μια κίνηση-έκπληξη από τον Κώστα Σημίτη, η οποία θα φέρει τη μεγάλη ανατροπή και θα αλλάξει το αρνητικό πολιτικό κλίμα, απαντά με τη φράση: «Προσωπικά δεν ελπίζω στα θαύματα». Παρότι όπως λέει ο κ. Τσοχατζόπουλος η κυβέρνηση έχει επιτελέσει μεγάλο έργο, παραδέχεται ότι υπάρχει θυμός σε ένα μέρος της λαϊκής βάσης της κοινωνίας, γιατί αυτός ο κόσμος περιμένει από το ΠΑΣΟΚ να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα. Και τονίζει: «Ο συνεκτικός ιστός που μας ενώνει ως κοινωνία θα διασαλευθεί εάν δεν καταφέρουμε καίριο πλήγμα στα τρία άλφα που αμαυρώνουν τα επιτεύγματα αυτού του τόπου: την ανεργία, την ανασφάλεια και τις κοινωνικές ανισότητες». Και προσθέτει ότι σημαία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι «μία κοινωνία ίσων ευκαιριών». Ωστόσο, ο υπουργός Ανάπτυξης πιστεύει πως υπάρχουν περιθώρια νίκης και στις επόμενες εκλογές.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος απαντά σε όσους στο κόμμα του και την κυβέρνηση επιζητούν μέσα στο καλοκαίρι μια κίνηση-έκπληξη από τον Κώστα Σημίτη, με τη φράση «Προσωπικά δεν ελπίζω στα θαύματα»
Πολλοί εκτιμούν ότι ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση βρίσκονται στη χειρότερη στιγμή τους, καθώς διαχέεται σε όλη την πυραμίδα κλίμα ήττας. Στον λίγο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές υπάρχει δυνατότητα να ανατραπεί αυτό το κλίμα;

H Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο πιο δυνατό σημείο της ιστορικής της εξέλιξης. Την ίδια στιγμή όμως, όπου η οικονομία μεγεθύνεται με υψηλούς ρυθμούς για αρκετές συνεχείς χρονιές, παρατηρούνται φαινόμενα φτώχειας, αποκλεισμού, περιθωριοποίησης κοινωνικών ομάδων, περιοχές της επαρχίας που αισθάνονται εγκαταλελειμμένες. Αυτός είναι ο λόγος που σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει η εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ξεχάσει ένα κομμάτι της λαϊκής βάσης που το στήριζε. Αυτός ο κόσμος, που υφίσταται τις συνέπειες της ανισότητας, απαιτεί να βελτιωθεί η θέση του και απευθύνεται βασικά σε μας, δεν περιμένει από τη συντηρητική παράταξη ότι θα ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα. Γι’ αυτό η αντίδρασή του, πολλές φορές και ο θυμός του, στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό χρειάζεται να πετύχουμε έναν διαχρονικό στόχο: τη δικαιότερη κατανομή των καρπών της ανάπτυξης. Σημαία του αγώνα κατά των αντιφάσεων της ανάπτυξης είναι μία κοινωνία ίσων ευκαιριών.

Φθάνει ο χρόνος για να κάνετε τώρα όσα δεν κάνατε προς αυτή την κατεύθυνση όλα αυτά τα χρόνια;

Έχουμε μπροστά μας ένα δεκάμηνο. Συνήθως στην τελευταία φάση της κυβερνητικής θητείας προβάλλουν τα ουσιαστικά αποτελέσματα όλης της προηγούμενης δουλειάς. Αρκετά πράγματα που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια, έχουν πλέον μεγάλες προοπτικές να βρουν ολοκλήρωση.

Πολλοί στο κόμμα σας περιμένουν τώρα μία μεγάλη ανατροπή, μία έκπληξη από τον Πρωθυπουργό μέσα στο καλοκαίρι, για να αλλάξει το κλίμα. Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;

Προσωπικά δεν ελπίζω σε θαύματα. Πιστεύω ότι το μέλλον διαμορφώνεται ανάλογα πώς το προετοιμάζεις, το κτίζεις και δουλεύεις σήμερα για αυτό. Εκτιμώ ότι, ανεξάρτητα από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού για ανασχηματισμό και πιθανές άλλες πολιτικές πρωτοβουλίες, επιβάλλεται στο ΠΑΣΟΚ να πάρουμε συλλογικές πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν τι δεσμευόμαστε να πράξουμε και τι προτείνουμε στον ελληνικό λαό να γίνει τα επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι το φθινόπωρο πρέπει να πάμε σε ένα Προγραμματικό Συνέδριο, να συζητήσουμε νέες πολιτικές, νέες προτάσεις, νέους τακτικούς και στρατηγικούς στόχους για την πορεία του ελληνικού λαού στα επόμενα χρόνια.
Θα κάνετε και αυτοκριτική σ’ αυτήν τη Συνδιάσκεψη εφ’ όσον γίνει;

Μα αν δεν πούμε και τις αδυναμίες και τα λάθη μας, πώς θα προτείνουμε αξιόπιστα νέες πολιτικές; Το βασικότερο όμως, νομίζω, που θα μας βοηθήσει είναι ότι στο δεύτερο εξάμηνο αυτής της χρονιάς και στις αρχές της επομένης, μέχρι τις εκλογές, εμείς πρέπει από αυτές τις προτάσεις που θα καταθέσουμε να δώσουμε ορατά δείγματα γραφής, να αρχίσουμε να υλοποιούμε κάποια επιμέρους τμήματα αυτών των προτάσεων, ώστε ο πολίτης να βεβαιωθεί ότι αυτό που του προτείνουμε είναι αξιόπιστο, μιας και μπορούμε και πραγματοποιούμε τμήμα του ήδη σήμερα.
Μήπως δεν μπορείτε πια να πείσετε τον κόσμο για τις πολιτικές σας; Οι όποιες επιτυχίες σας στην E.E. σχεδόν ακυρώθηκαν από εσωτερικά σας προβλήματα.

Δεν ακυρώθηκε τίποτα. Μπορεί να ακυρώσει κανείς τη νέα πολιτική πραγματικότητα, ότι εντάχθηκε η Κύπρος στην E.E. ή ότι η Ελλάδα είχε μία πετυχημένη προεδρία και μάλιστα διέσωσε την ενότητα της E.E. τη στιγμή της μεγαλύτερης διάστασης απόψεων, όταν οι μισοί είπαν ναι στον πόλεμο και οι άλλοι όχι;

Για τον επικείμενο ανασχηματισμό ακούγονται δύο διαφορετικά σενάρια: Το ένα ότι όλα τα ιστορικά στελέχη, σε ένα μικρό, ευέλικτο σχήμα, θα μπείτε μπροστά για να οδηγήσετε το κόμμα στις εκλογές. Το άλλο, ότι όλο το λεγόμενο παλιό ΠΑΣΟΚ θα είναι εκτός της νέας κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε τομή με καινούργια πρόσωπα.

Δεν συμμερίζομαι κανένα σενάριο από αυτά που αναφέρατε. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Πρωθυπουργού να κάνει τους σχεδιασμούς του. Κατά την άποψή μου, όμως, και ο κάθε ανασχηματισμός είναι συνάρτηση τού πού θέλεις να πας τη χώρα και τι θέλεις να πετύχεις. Το ΠΑΣΟΚ είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει μία στρατηγική που θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και κινητοποίηση των κοινωνικών, πολιτικών και κομματικών του δυνάμεων, γι’ αυτό δεν μπορεί παρά να γίνει προσπάθεια να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο διαθέτουμε, να στρατευθεί ο κόσμος σε μια αξιόπιστη προοπτική.
Προειδοποίηση οι δημοσκοπήσεις
Δεν σας ανησυχούν αυτές οι μεγάλες διαφορές του ΠΑΣΟΚ με τη N.Δ. που δείχνουν οι νέες δημοσκοπήσεις;

Οι δημοσκοπήσεις είναι μία στιγμιαία έκφραση του εκλογικου Σώματος. Δεν μας λένε κάτι κανούργιο. Αποτελούν όμως για μας μια προειδοποίηση από τον κόσμο που απαιτεί εμείς να λύσουμε τα προβλήματά του και όχι η N.Δ. Και αυτό το μήνυμα πολλές φορές μάς έρχεται με ηχηρό ίσως και αρνητικό τρόπο.
H N.Δ. υποβάθμισε συνειδητά το θέμα της συγχώνευσης
Στη σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τη συγχώνευση ΕΛΠΕ – Πετρόλα, θεωρείτε ότι η N.Δ. βρέθηκε εν αδίκω, ή πράγματι ήταν και γάμος συμφερόντων αυτή η ιστορία;

H N.Δ. βρέθηκε σε αδυναμία, «ζαλίστηκε» λίγο από τις εξελίξεις, τη μια μάς έλεγε ότι κάναμε κρατικοποίηση, την άλλη ιδιωτικοποίηση. Τελικά στη Βουλή, ο κ. Καραμανλής δεν το θεώρησε σημαντικό θέμα, απόρησε μάλιστα γιατί γίνεται τόση συζήτηση για μία επιχειρηματική πράξη. Συνειδητά υποβάθμισε η N.Δ. το θέμα. Είχε, βλέπετε, να απολογηθεί, για την ψήφο των ευρωβουλευτών της σχετικά με την ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών. H ελληνική οικονομία πάντως, είχε ανάγκη μια σημαντική οικονομική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ ισχυρών επιχειρήσεων, που ενοποιούμενες έγιναν μια νέα ακόμη ισχυρότερη επιχείρηση και δείχνουμε στον χώρο της παγκόσμιας πετρελαϊκής αγοράς ότι διαθέτουμε έναν διεθνή ισχυρό παίκτη. Οι δυνατότητες των νέων ΕΛΠΕ τα αναδεικνύουν μέσα στους πρώτους ισχυρότερους παίκτες της Ευρώπης.
Ο Κώστας Σημίτης θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές
Με επικεφαλής τον Κώστα Σημιτη – εκτός απροόπτου – θα οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογες του 2004, λέει ο κ. Τσοχατζόπουλος. Και επισημαίνει ότι δεν πιστεύει τα σενάρια περί διαδοχής. Όταν ερωτάται αν θα είναι παρών εάν για κάποιο λόγο τεθεί θέμα αλλαγής ηγεσίας, απαντά «Είμαι παρών στη μάχη που δίνουμε σήμερα για τη νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ».

Είστε ο άνθρωπος που συγκρούστηκε μετωπικά στο παρελθον με τον K. Σημίτη. Σήμερα τι πιστεύετε; Είναι καλός Πρωθυπουργός ο K. Σημίτης;

Το ακούω στα ευρωπαϊκά συμβούλια υπουργών, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, όπου τον τελευταίο καιρό δεχόμαστε κατά κόρον, και ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί, συγχαρητήρια για τα πετυχημένα αποτελεσματικά συμβούλια και ότι είχαμε μια γερή προεδρία και κάναμε πολλά πράγματα. Γενικότερα στην Ευρώπη διαφάνηκε ότι η ελληνική προεδρία, του Πρωθυπουργού K. Σημίτη, ήταν πετυχημένη προεδρία.

Τις επικρίσεις που δέχεται ο Πρωθυπουργός, ότι ο ίδιος μπορεί να είναι καλός, τον εξέθεσαν όμως κατά καιρούς οι φίλοι του, τις συμμερίζεστε;

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι ούτε η συνολική πορεία του Πρωθυπουργού ούτε της κυβέρνησης και του κόμματος ΠΑΣΟΚ, μπορούν να επηρεαστούν από άλλα πρόσωπα.

Θα πάτε στις εκλογές με τον K. Σημίτη επικεφαλής;

Αυτό έχει ξεκαθαρίσει προ πολλού.

Γιατί ακούγονται σενάρια διαδοχής…

Δεν τα πιστεύω. Δεν μπορώ φυσικά να προβλέψω το «έκτακτο». Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το ΠΑΣΟΚ, έχοντας λυμένα θέματα ηγεσίας, ρόλων και προσώπων, με σαφείς αρμοδιότητες για όλους, καλείται να δώσει τον καλύτερο εαυτό του πηγαίνοντας δυναμικά και ενωμένο στη μάχη των εκλογών. Ο K. Σημίτης έχει την ευθύνη, ως Πρωθυπουργός και πρόεδρος, να εγγυηθεί αυτή την προσπάθεια, αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη έχουν τις ευθύνες τους να καταθέσουν το έργο, την παρουσία, αλλά και τις προτάσεις τους. H συμβολή όλων είναι αναγκαία για να υπάρξει ένα νέο κλίμα προοπτικής, ελπίδας, ανατροπής ενός κλίματος που αναμφισβήτητα υπάρχει, όπως μας δείχνουν τα γκάλοπ, και που δεν είναι το καλύτερο για μας.

Αν για τον όποιο λόγο τεθεί θέμα διαδοχής πριν από τις εκλογες, εσείς θα είστε παρών;

Είμαι παρών σήμερα στη μάχη που ήδη δίνουμε ώστε στις επόμενες εκλογές να διεκδικήσουμε νέα νίκη του ΠΑΣΟΚ. Πιστέψτε με, το ενδιαφέρον μου, αλλά και πολλών άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αυτή την περίοδο είναι πώς θα στηρίξουμε τη βάση του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα ΠΑΣΟΚ, να συνεργαστούμε με τους πολίτες και την κοινωνία, να διαμορφώσουμε ξανά μια σχέση με τον λαό για να μπορέσουμε να τους εντάξουμε σε έναν διάλογο για το περιεχόμενο της νέας πολιτικής μας πρότασης. Χωρίς πολιτική πρόταση και διάλογο με την κοινωνία, δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τα πράγματα πουθενά. Αυτή είναι για μένα η προτεραιότητα και εύχομαι να τα καταφέρουμε.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “