«H διαδοχολογία αποσταθεροποιεί το ΠΑΣΟΚ», δηλώνει με έμφαση ο Γιάννος Παπαντωνίου, και τάσσεται ανοιχτά στο πλευρό του κ. K. Σημίτη, για τον οποίο λέει ότι είναι από «τους μεγαλύτερους πρωθυπουργούς που είχε η Ελλάδα στην νεώτερη Ιστορία της. Είναι πολιτικός που χαίρει πολύ υψηλού διεθνούς κύρους και έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να χειρίζεται υπεύθυνα τα μεγάλα θέματα».
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το κλίμα στην κοινωνία αλλάζει και το κόμμα του θα κερδίσει και πάλι τις εκλογές, ενώ επικρίνει με δριμύτητα τη N.Δ. λέγοντας ότι δεν έχει θέσεις και πρόγραμμα. Και υποστηρίζει ότι με μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της N.Δ. υπάρχει κίνδυνος οπισθοδρόμησης.
Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν και όποτε τεθεί θέμα διαδοχής.
Κύριε υπουργέ, το κλίμα είναι βαρύ στο κόμμα σας, καθώς η N.Δ. εξακολουθεί να προηγείται με μεγάλη διαφορά.
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της διαφοράς ερμηνεύεται από την επιφυλακτική στάση των αναποφάσιστων, που ουσιαστικά είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ ή θέλουν να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, απλώς ακόμα δεν το δηλώνουν. Θα σας πω τι εντύπωση είχα από τις Σέρρες, όπου ήμουν την περασμένη Πέμπτη. Είδα ότι υπάρχει μια ανάκαμψη στο κλίμα. Υπάρχει εμπιστοσύνη ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λύσει τα προβλήματά τους. Ασφαλώς, περιμένουν περισσότερα από την κυβέρνηση και κυρίως περιμένουν, το εξάμηνο που είναι μπροστά μας, να υπάρχει μια ενεργός πολιτική επικοινωνίας των στελεχών του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, για να περάσουν τα μηνύματα νίκης για το 2004.
Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ παραδέχονται ότι η μάχη των επόμενων εκλογών είναι εξαιρετικά δύσκολο να κερδηθεί.
Δεν το πιστεύω. Την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα πραγματοποίησε τεράστια πρόοδο. Δεν είμαστε Ελβετία, να έχουμε αυτόματους πιλότους. Αν το 2004 δεν συνεχίσουμε εμείς τον αγώνα που ξεκινήσαμε, υπάρχει κίνδυνος ανακοπής ή ακόμα και αντιστροφής της προόδου. Αν περάσει αυτό το μήνυμα, το κλίμα θα αναστραφεί.
H εντύπωση που υπάρχει, ωστόσο, είναι ότι το εξαντλήσατε το οπλοστάσιό σας. Το περίφημο πακέτο Σημίτη, η Κοινωνική Χάρτα, οι πρωτοβουλίες για τις δασικές εκτάσεις και για τα αυθαίρετα φαίνεται ότι δεν κεφαλαιοποιήθηκαν πολιτικά.
Όταν κανείς παίρνει μέτρα, δεν περιμένει άμεση κεφαλαιοποίηση. Εξάλλου, η ψήφος του λαού θα επηρεαστεί από την πορεία της Ελλάδας στα κεντρικά θέματα. Πρώτα απ’ όλα η οικονομία. Ποιο κόμμα έχει αποδειχθεί ότι είναι ικανότερο να διαχειριστεί την οικονομική πολιτική; H N.Δ. που μας άφησε το ’93 τεράστια ελλείμματα, πληθωρισμό, στασιμότητα, κρίση, ή το ΠΑΣΟΚ, που έδωσε εξετάσεις και τις πέρασε επιτυχέστατα με την ένταξη στην ΟΝΕ, την πτώση του πληθωρισμού, την ισχυρότατη ανάπτυξη που έχουμε για 7 συνεχή χρόνια. Δεύτερον, τα διεθνή θέματα. Ποιο κόμμα έχει ανεβάσει το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό; Είχαν ο κ. Μητσοτάκης και η N.Δ., το ’90-’93, τις επιτυχίες που είχαμε εμείς;
Και το 2004 που θα τεθούν τα μεγάλα θέματα, το Κυπριακό και το Αιγαίο, καθώς και η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, σε ποιον ο ελληνικός λαός θα έχει περισσότερη εμπιστοσύνη να χειριστεί τα θέματα αυτά; Στον Κώστα Καραμανλή; Ή στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος χαίρει πολύ υψηλού διεθνούς κύρους, και έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να χειρίζεται υπεύθυνα τα μεγάλα θέματα.
Πώς, όμως, θα πείσετε γι’ αυτά που λέτε τους ψηφόρους;
Οι ψηφοφόροι γνωρίζουν ότι η ζωή του Έλληνα, και ιδιαίτερα του χαμηλοσυνταξιούχου, του αγρότη, του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του εργαζόμενου, βελτιώθηκε σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Τα εισοδήματα ανέβηκαν, λύσαμε πολλά προβλήματα. Όμως, πολλά κοινωνικά προβλήματα παραμένουν άλυτα και αναζητούν τη λύση τους. Ποιο κόμμα μπορεί πιο αξιόπιστα να υποσχεθεί μια βελτίωση στη ζωή του Έλληνα; H N.Δ. με μια παράδοση εύνοιας στους ισχυρούς, μεγάλης κοινωνικής αδικίας αλλά και αυταρχισμού στη διακυβέρνηση; Ή το ΠΑΣΟΚ, που για όσα χρόνια είναι στην κυβέρνηση αλλά και στην πολιτική ζωή της χώρας έχει δώσει αγώνα για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες;
Υπάρχει, όμως, ένα βασικό επιχείρημα της άλλης πλευράς, που λέει ότι ο κόσμος έχει προεξοφλήσει το όποιο θετικό σας έργο, και λέει εντάξει, ευχαριστούμε, κουραστήκαμε με το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια στην εξουσία.
Ο λαός μάς εξέλεξε. Ο κόσμος ψήφιζε ΠΑΣΟΚ, γιατί είχε περισσότερη εμπιστοσύνη σ’ εμάς, ότι μπορούμε να του δώσουμε λύση στα προβλήματά του. Το ερώτημα το οποίο θα τεθεί και το 2004, είναι ποιο κόμμα μπορεί να συνεχίσει και να επιταχύνει την πρόοδο. Με τη N.Δ. υπάρχει κίνδυνος οπισθοδρόμησης. Υπάρχει ο κίνδυνος της επανακομματικοποίησης του κράτους. Ο κ. Καραμανλής είναι γνωστό ότι δεν έχει ούτε πρόγραμμα ούτε ένα γενικό πλαίσιο δράσης. Το μόνο συγκεκριμένο που έχει πει, είναι η κατάργηση του ΣΔΟΕ. Το ερώτημα είναι γιατί τον ενοχλεί το ΣΔΟΕ. Ο λόγος που ανέφερε, ήταν ότι στις συνδικαλιστικές εκλογές της περασμένης άνοιξης η ΠΑΣΚΕ πήρε υψηλό ποσοστό. Και γι’ αυτό θέλει να το καταργήσει, και μαζί να καταργήσει και το ΑΣΕΠ. Υπάρχει κίνδυνος επανασύστασης του κομματικού κράτους της Δεξιάς με τα «δικά της παιδιά», και επαναχάραξης διαχωριστικών γραμμών ανάμεσά μας.
Θα κάνω μια ευθεία ερώτηση, ελπίζοντας σε μια ευθεία απάντηση. Ακούγεται όλο και πιο έντονα πως όταν τεθεί θέμα ηγεσίας θα είστε παρών;
Ήμουν από τους πρώτους που στήριξα τον Κώστα Σημίτη για να γίνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Έχει προσφέρει πολλά στον τόπο και έχει ακόμα να προσφέρει πολλά. Είναι από τους μεγαλύτερους πρωθυπουργούς που είχε η Ελλάδα στη νεώτερη Ιστορία της. H διαδοχολογία, παραμονές εκλογών, λειτουργεί αποσταθεροποιητικά. Είμαι, και αγωνίζομαι, στην πολιτική για να προσφέρω. Σημασία έχει να πάει ο τόπος μπροστά, όπως πήγε τα τελευταία 10 χρόνια.
Την τελευταία περίοδο δέχεστε πολλές επιθέσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, με κορύφωση την αγορά των 19Ο Λέοπαρντ 2.
Είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία μέσα στην ανυπαρξία του πολιτικού λόγου και την έλλειψη προγραμματικών θέσεων, θα χρησιμοποιήσει, όπως και στο παρελθόν, δύο βασικά όπλα για να δυσκολέψει το κυβερνητικό έργο.
Το πρώτο είναι η υποκίνηση απεργιακών κινητοποιήσεων ή άλλων διεκδικήσεων, που φεύγουν έξω από τα πλαίσια μιας οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής με όραμα και προοπτική, και το δεύτερο είναι η λασπολογία, δηλαδή η έγερση θεμάτων που δεν έχουν καμία απολύτως υπόσταση και απλώς έχουν ως στόχο να θίξουν την κυβέρνηση.
H απάντησή μας είναι άμεση, σκληρή και καταδικαστική. Οι μεταρρυθμίσεις συγκρούονται με συμφέροντα. Στο υπουργείο Άμυνας προωθούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις. H εξοικονόμηση δαπανών σημαίνει σύγκρουση με πολλά άνομα ή θολά συμφέροντα, που αντιδρούν. H Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί τις επιχειρηματικές συγκρούσεις, για να σκανδαλολογεί και να λασπολογεί. Αυτήν τη στάση θα την καταδικάσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές.
H μείωση των αμυντικών δαπανών, αναβαθμίζει το κοινωνικό κράτος
Γ. Παπαντωνίου. Ο ελληνικός λαός θα δείξει περισσότερη εμπιστοσύνη στον Κώστα Σημίτη, ο οποίος χαίρει πολύ υψηλού διεθνούς κύρους, και έχει αποδεδειγμένη ικανότητα να χειρίζεται υπεύθυνα τα μεγάλα θέματα
Ο Γ. Παπαντωνίου θεωρεί καθοριστική τη συμμετοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην εξεύρεση πόρων για τις κοινωνικές παροχές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός διότι, όπως λέει, από τη μείωση των αμυντικών δαπανών που είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ απελευθερώθηκαν πόροι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Σας έχω ακούσει να λέτε ότι η μείωση των αμυντικών δαπανών που έγινε επί ημερών σας συνετέλεσε ώστε τα χρήματα που απαιτούνται για την Κοινωνική Χάρτα και το πακέτο Σημίτη να βρεθούν με ευκολία.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναλάβει στο υπουργείο Άμυνας μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εξυγίανσης και εξορθολογισμού των δαπανών και, γενικότερα, αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων με έναν κεντρικό στόχο: να αποκτήσουμε μικρότερες, ισχυρότερες και λιγότερο δαπανηρές Ένοπλες Δυνάμεις. Μικρότερες, για να περιορίσουμε το κόστος γενικότερα. Ισχυρότερες, με νέα οπλικά συστήματα και σύγχρονες δομές διοίκησης, με επαγγελματίες οπλίτες. Και λιγότερο δαπανηρές, ώστε να απελευθερώσουμε πόρους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Μέσα σε δύο χρόνια πετύχαμε αυτόν τον στόχο. Τις αμυντικές μας δαπάνες από το 5% του ΑΕΠ το 2000 τις μειώσαμε στο 3,5% σήμερα, μια εξοικονόμηση περίπου 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο. Αυτό το ποσό είναι περίπου το κόστος του πακέτου κοινωνικών μέτρων για το 2004 και το ετήσιο κόστος υλοποίησης της Κοινωνικής Χάρτας μέχρι το 2008. H μείωση των αμυντικών δαπανών είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την υλοποίηση της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Έχετε πει όμως ταυτόχρονα ότι καλό το πακέτο Σημίτη, αλλά δεν αρκεί.
Τώρα αν φτάνει η Κοινωνική Χάρτα για την ισχυρή κοινωνία, την κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης, το απαντώ στο βιβλίο που έχω δημοσιεύσει «Σύγχρονο Κράτος για μια Ισχυρή Κοινωνία». H αναδιανομή του εισοδήματος, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων είναι το θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αλλά για να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, θα πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το κράτος, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουμε στον πολίτη, ιδιαίτερα στον πολίτη που ανήκει στις πλέον αδύναμες μονάδες, γιατί ο πιο εύπορος πολίτης έχει κι άλλες δυνατότητες έξω από το κοινωνικό κράτος. Στα κρατικά νοσοκομεία, στα Πανεπιστήμια, στα TEI, στον τομέα ευρύτερα της Διοίκησης, η ποιότητα πρέπει να αναβαθμιστεί.
Τα πτυχία να γίνουν καλύτερα και πιο χρήσιμα από ό,τι είναι σήμερα, η εξυπηρέτηση των νοσοκομείων να γίνει πιο σωστή, πιο γρήγορη, να μην υπάρχουν ουρές στα ασφαλιστικά ταμεία και να μην ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι. Και μία σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις που θα έχουν σαν στόχο το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό και πιο φιλικό προς τον πολίτη.
Αρκετοί στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι το πακέτο Σημίτη και η Κοινωνική Χάρτα είναι στη σωστή κατεύθυνση, διαφωνούν ωστόσο με τις ρυθμίσεις για τα δάση και τα αυθαίρετα, για τις οποίες λένε ότι όχι μόνο δεν ωφέλησαν την κυβέρνηση αλλά την έβλαψαν και, το σημαντικότερο, ζημίωσαν την εικόνα του Πρωθυπουργού.
Για τα δάση έχω τελείως άλλη άποψη. Ήταν ένας νόμος εναρμόνισης με τις νέες συνταγματικές ρυθμίσεις, που είχαν διακομματική συναίνεση και είναι πολύ ορθολογικές. Τα αυθαίρετα είναι μια μεγάλη αμαρτία της ελληνικής δημόσιας ζωής. Έως ότου ολοκληρωθεί ο εξορθολογισμός των χωροταξικών ρυθμίσεων θα σωρεύονται προβλήματα τα οποία αναζητούν λύσεις όπως αυτές που έδωσε η κυβέρνηση.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “