Φυσικός ηγέτης ο Σημίτης. Παρών ο Λαλιώτης

Φυσικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει τον Κώστα Σημίτη ο Πέτρος Ευθυμίου και τονίζει ότι η παρουσία του στην ηγεσία και σε αυτές τις εκλογές είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στον Κώστα Λαλιώτη λέει ότι είναι παρών καθώς αποτελεί οργανικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Παιδείας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών αλλά και την κρίση που μαίνεται ανάμεσα στο Φανάρι και την Εκκλησία της Ελλάδος, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι και τα δύο αυτά ζητήματα θα ξεπεραστούν σύντομα.
Ειδικότερα για τον πόλεμο στην Εκκλησία, τονίζει με έμφαση ότι όλοι πρέπει να επιδιώξουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ των δυο κορυφαίων εκφράσεων της Ορθοδοξίας, που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος. Ο κ. Ευθυμίου, που ετοιμάζεται πυρετωδώς για την υποψηφιότητά του στη B’ Αθήνας, επιτίθεται με δριμύτητα στη N.Δ., την οποία κατηγορεί για λαϊκισμό και ανευθυνότητα.

Υπάρχει η εντύπωση σε πολλούς – ακόμη και σε στελέχη του κόμματός σας – ότι εσείς οι ίδιοι προκαλέσατε τις κινητοποιήσεις. Ότι δηλαδή με τα πακέτα παροχών δώσατε λαβή και σε άλλους κλάδους για διεκδικήσεις.

Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή πολιτικής παροχών από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όλη αυτή την 4ετία κάθε χρόνο η κυβέρνηση προχωρά σε ανακατανομή του υγιούς πλεονάσματος της οικονομίας, στοχευμένα, κυρίως προς τους ασθενέστερους και για την ανάπτυξη των υποδομών του κοινωνικού κράτους. Έτσι έγινε με το Ασφαλιστικό, με τη φορολογική μεταρρύθμιση, με το δίκτυο κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού – έτσι και τώρα.

«Στον προϋπολογισμό»

Πάντως, κύριε Ευθυμίου, ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει τη βεβαιότητα ότι όσον αφορά όλα αυτά τα μέτρα που εξαγγείλατε, επρόκειτο για προεκλογικές παροχές.

Επιμένω και πάλι ότι δεν υπάρχει θέμα προεκλογικών παροχών. Αυτό το ισχυρίστηκε η Νέα Δημοκρατία όταν ανακοινώσαμε το οικονομικό και κοινωνικό πακέτο στις αρχές του Σεπτέμβρη. Τι αποδεικνύεται τώρα έναν μήνα μετά; Ότι αυτά που χαρακτήριζε η Νέα Δημοκρατία πυροτεχνήματα, είναι όλα αποτυπωμένα μέσα στον προϋπολογισμό του 2004. Αυτό αναδεικνύει τη συνέπεια και την αξιοπιστία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύει επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει έναν λαϊκισμό ο οποίος σταθερά την εκθέτει και σταθερά την οδηγεί στην αναξιοπιστία που περιβάλλει αυτό το κόμμα.

Οι δημοσκοπήσεις

Παρ’ όλα αυτά οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το μπαράζ των εξαγγελιών της κυβέρνησης δείχνουν ότι η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε την κρίσιμη διαφορά μεταξύ της αποτύπωσης της κοινής γνώμης σε εποχή προεκλογική και της τελικής απόφασης του πολίτη στην κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις δεν υποκαθιστούν την πράξη ευθύνης και επιλογής που είναι η ψήφος στην κάλπη. Οι δημοσκοπήσεις καθιστούν κάτι απόλυτα ορατό: δεν υπάρχει θετική πρόταση εξουσίας της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης με αξιοπιστία και προοπτική, που είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ.

Μήπως η περίφημη επικοινωνιακή μηχανή του ΠΑΣΟΚ ήταν ένας μύθος και τώρα που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα φαίνεται η αδυναμία της κυβέρνησης να επηρεάσει την κοινή γνώμη;

Ουδέποτε υπήρξε «επικοινωνιακή μηχανή» του ΠΑΣΟΚ όπως την εννοείτε. Αυτό που υπήρξε πάντα ήταν μια πλούσια, παραγωγική, εκτεταμένη, σχεδιασμένη πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ προσήλθε στον ελληνικό λαό κάθε φορά μέσα από ένα έργο και όχι μέσα από μια επικοινωνιακή τακτική.

Την τελευταία εβδομάδα ακούγεται όλο και πιο έντονα ότι η απουσία του Κώστα Λαλιώτη από τη Χαριλάου Τρικούπη σας δυσκολεύει να περάσετε ακόμη και στη βάση του κόμματός σας τις πολιτικές που θέλετε. Τελικά σ’ αυτές τις εκλογές ο Κώστας Λαλιώτης θα είναι παρών; Θα βρεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή;

Πέτρος Ευθυμίου. «Ο Κώστας Σημίτης θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές και είναι η μεγάλη εγγύηση και για τη νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ»
H συμβολή του Κώστα Λαλιώτη στο ΠΑΣΟΚ ήταν και είναι πολιτική. Ο Κώστας Λαλιώτης ταυτίστηκε πάντα με τις μεγάλες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ. Άρα, δεν υπάρχει θέμα επικοινωνιακού κενού, διότι ο Κώστας Λαλιώτης είναι παρών, είναι ένα μέγεθος με πολιτική υπόσταση και πολιτικό λόγο και ο Κώστας Λαλιώτης είναι οργανικό κομμάτι του ΠΑΣΟΚ.

Για τον Πρωθυπουργό

Πολλές φορές έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ότι υπό την ηγεσία του θα οδηγηθεί και πάλι το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Αν ηττηθεί, θα φύγει ή η παραμονή του θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της ήττας;

Ο Κώστας Σημίτης είναι ο φυσικός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ. Όχι μόνο γιατί προέρχεται από τα συνέδρια του ΠΑΣΟΚ, όχι γιατί προέρχεται από τη λαϊκή εντολή, αλλά γιατί νομίζω ότι σε όλους τους Έλληνες, ακόμα και στους συντηρητικούς πολίτες, είναι σαφές ότι ο Κώστας Σημίτης αποτελεί μια δύναμη ευθύνης, μια δύναμη συνέπειας, μια δύναμη εγγύησης και ασφάλειας για τη χώρα. Είτε αυτό αφορά στα εθνικά θέματα είτε αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική είτε αφορά στην οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους. Ο Κώστας Σημίτης θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις εκλογές και είναι η μεγάλη εγγύηση και για τη νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ. Και όταν έχεις μπροστά σου μια νικηφόρα προοπτική, δεν χρειάζεται να συζητάς κανένα άλλο σενάριο.

H κρίση με το Φανάρι

Όλα δείχνουν ότι κλιμακώνεται η κρίση Φαναρίου και ελληνικής Εκκλησίας. H κυβέρνηση πρόκειται να παρέμβει;

Από την αρχή η κυβέρνηση τόνισε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα λεπτό και σοβαρό θέμα, το οποίο δεν πρέπει να περιπλακεί με τις παρεμβάσεις της πολιτείας και των πολιτικών δυνάμεων. Αυτή άλλωστε είναι και η έννοια των διακριτών ρόλων. Ωστόσο όλοι χρειάζεται να συμβάλουν στην αποφόρτιση και στην καταλαγή της έντασης.

Και όλοι πρέπει να επιδιώκουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις μεταξύ των δυο κορυφαίων εκφράσεων της Ορθοδοξίας: του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οι εκπαιδευτικοί πήραν τη μεγαλύτερη αύξηση απ’ όλους
«Δεν είναι ψίχουλα οι αυξήσεις που πήραν οι εκπαιδευτικοί», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση τήρησε τις δεσμεύσεις της.

Για τις κινητοποιήσεις στην Παιδεία έχετε σκεφθεί μήπως κι εσείς κάνατε κάποιο λάθος στην επικοινωνία σας με τους εκπαιδευτικούς, που οδήγησαν τα πράγματα σ’ αυτό το αποτέλεσμα; Δηλαδή, μήπως υποσχεθήκατε πράγματα τα οποία δεν μπορούσατε να ικανοποιήσετε;

Τώρα που έχουμε το νέο μισθολόγιο στα χέρια μας, βλέπουμε ότι αυτή η κυβερνητική δέσμευση του κ. N. Χριστοδουλάκη τηρήθηκε. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε σχέση με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Είναι 10%, πράγμα που μεταφράζεται ότι από 1/1/2004 ο νεοδιόριστος δάσκαλος και καθηγητής θα πάρουν αύξηση 37.000 στον μισθό τους τον μήνα, ο εκπαιδευτικός που διορίστηκε πέρυσι θα πάρει 40.000, οι εκπαιδευτικοί στα μεσαία κλιμάκια θα πάρουν 50.000, και οι καταληκτικοί βαθμοί θα πάρουν 57.000 τον μήνα αύξηση σε σχέση με τις τωρινές τους αποδοχές. Ο καθένας μπορεί να κρίνει αν αυτή η αύξηση είναι «ψίχουλα», όπως ειπώθηκε από κάποιους συνδικαλιστές, ή αν είναι μια ουσιαστική προσπάθεια ανταπόκρισης της κυβέρνησης στα αιτήματα των εκπαιδευτικών.

H Νέα Δημοκρατία, πάντως, σας κατηγορεί ότι δώσατε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

H Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να πυροδοτεί το κλίμα συνδικαλιστικά και πολιτικά να σιωπά. Απέναντι σ’ αυτές τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ η Νέα Δημοκρατία προβάλλει κάθε φορά είτε με τη σιωπή είτε με την υιοθέτηση του παντός. Αλλά όταν υιοθετείς τα πάντα, σημαίνει ότι αποσκοπείς στο τίποτα.

Και ένα τελευταίο, κύριε υπουργέ. Πολλοί γονείς φοιτητών ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους χάσουν κι άλλο εξάμηνο.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Ας κρίνει ο καθένας αν δίνοντας 7,5% έναντι του 10%, έχει τόσο μεγάλη απόσταση, ώστε να δικαιολογείται τέτοια ταλαιπωρία των ιδρυμάτων, των παιδιών και των οικογενειών τους. Όπως επίσης υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, δεοντολογίας, παιδαγωγικής και ηθικής τάξεως, αν είναι δυνατόν κάποιος να απεργεί και ταυτόχρονα να πληρώνεται.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “