H λέξη ανασχηματισμός κυριαρχεί στις συζητήσεις των υπουργών και των κυβερνητικών, μία εβδομάδα μετά την πτώση του Σινούκ.
H σεναριολογία για επικείμενες αλλαγές τροφοδοτείται κυρίως από στελέχη τα οποία περιμένουν να ωφεληθούν, καταλαμβάνοντας καλύτερα υπουργεία – μετά την αποκάλυψη των αδυναμιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη λειτουργία της.
Ο Πρωθυπουργός, μετά τον μεγάλο κλυδωνισμό που υπέστη η κυβέρνηση, στάθμισε – σύμφωνα με τους συνεργάτες του – «αντιδράσεις, συμπεριφορές και δυνατότητες» και θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μόνο που αυτές δεν θα γίνουν αυτήν την ώρα.
Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο Πρωθυπουργός προεξοφλούν ότι είναι σχεδόν απίθανο να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό: «Ο πρόεδρος δεν παίρνει εν θερμώ αυτές τις αποφάσεις του. Περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες και στη συνέχεια αντιδρά», λέει κομματικό στέλεχος και προσθέτει ότι «τα σενάρια περί ανασχηματισμού αυτήν την ώρα είναι εκ του πονηρού και τα διακινούν είτε υπουργοί που επιθυμούν να μετακινηθούν σε καλύτερα υπουργεία είτε βουλευτές οι οποίοι θέλουν να μπουν στην κυβέρνηση».
Τον «έκαψε»
Το ίδιο στέλεχος τονίζει πως τον ανασχηματισμό άλλωστε τον «έκαψε» ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχουν «πολιτικές ευθύνες» για την τραγωδία. «Αν είχε σκοπο να κάνει άμεσα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ουδέποτε θα το έλεγε αυτό, διότι τι νόημα θα είχε ο ανασχηματισμός τώρα χωρίς την αλλαγή του υπουργού Άμυνας».
Και αν στα περισσότερα σενάρια κυριαρχεί ο ανασχηματισμός, στα υπόλοιπα πρωταγωνιστούν οι αλλαγές στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού. Ορισμένα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι πρέπει να αναζητηθεί στέλεχος «με τα χαρακτηριστικά του Αντώνη Λιβανη», ο οποίος υπήρξε ισχυρός υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό στον Ανδρέα Παπανδρέου, μιλούσε καθημερινά με όλους τους υπουργούς και κατηύθυνε το έργο τους. Τα ίδια στελέχη υποδεικνύουν ως καταλληλότερο γι’ αυτήν τη θέση τον κ. Δημήτρη Σιούφα, με το σκεπτικό ότι «είναι μεθοδικός εργατικός και τον εμπιστεύεται απόλυτα ο Πρωθυπουργός».
Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές αποκλείουν και αυτό το ενδεχόμενο τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση και επιμένουν ότι ο κ. K. Καραμανλής δεν θα έκανε τόσο σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον του μόλις επτά μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας και υπό συνθήκες πίεσης που δημιούργησε το δυστύχημα με το Σινούκ.
Κοντά στην προεδρική εκλογή
Οι ίδιες πηγές επιμένουν: «Αν ο Πρωθυπουργός οδηγεί σε αλλαγές είτε στην κυβέρνηση είτε στο περιβάλλον του, αυτό δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από την προεδρική εκλογή, οπότε ουσιαστικά θα έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος διακυβέρνησης, θα έχουν δοκιμασθεί οι υπουργοί και συνεργάτες του σε μεγάλες και μικρές κρίσεις, άρα θα έχει σαφή εικόνα των δυνατοτήτων τους».
«Βλέπουν» εσωστρέφεια και κατήφεια
Εσωστρέφεια και κατήφεια πρέπει να αναμένεται στη N.Δ. το επόμενο διάστημα υποστηρίζουν τα στελέχη της, τα οποία αποκλείουν ανασχηματισμούς και αλλαγές. «Θα φύγουν οι πανηγυρικοί τόνοι και η μεγάλη αισιοδοξία από τις συνεντεύξεις και τις δηλώσεις των στελεχών μας και θα αρχίσουν οι αιχμές εναντίον κυβερνητικών στελεχών για τον τρόπο με το οποίο χειρίζονται τα κρίσιμα θέματά τους, αφού οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι η περίοδος χάριτος τέλειωσε» λέει κομματικό στέλεχος της N.Δ. και εκτιμά πως από τώρα και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου η «μπάλα» θα έρθει στο γήπεδο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, αφού τα θέμα της οικονομίας και της αγοράς θα κυριαρχήσουν. Τα ίδιο κομματικό στέλεχος τονίζει πως όλα αυτά θα ισχύσουν υπό την προϋπόθεση ότι η έρευνα που διενεργείται για το Σινούκ ή ένα άλλο απρόοπτο γεγονός δεν θα υποχρεώσουν τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει σε κάποια αιφνιδιαστική κίνηση.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “