Σχεδιάζουν νέα επέλαση

Νέα επέλαση στον κρατικό μηχανισμό σχεδιάζει η κυβέρνηση. H τραγωδία του Σινούκ ήταν η αφορμή για να επικρατήσουν οι απόψεις των σκληρών κυβερνητικών και κομματικών στελεχών που ζητούσαν από την πρώτη στιγμή τον πλήρη έλεγχο του κράτους.

Δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που από την πρώτη στιγμή της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου απέδιδαν το γεγονός στη διάλυση της κρατικής μηχανής από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ ορισμένοι δήλωναν με έμφαση ότι «πήραμε την κυβέρνηση αλλά όχι την εξουσία». Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μάλιστα υποστήριζαν ότι την πρώτη περίοδο της νέας διακυβέρνησης κυριάρχησαν οι απόψεις των μετριοπαθών στελεχών και αυτό ήταν λάθος.

Έτσι 10 ημέρες αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου φθάνουν εισηγήσεις για την τελική εκκαθάριση όσων στελεχών βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά από την περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες αυτές έχουν φθάσει και στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου έχει σημάνει συναγερμός. Τα στελέχη του γραφείου τεκμηρίωσης, το οποίο ήδη έχει αρχίσει να λειτουργεί, θα παρακολουθούν από πολύ κοντά τις αλλαγές που θα γίνουν το προσεχές διάστημα, και όπως λένε θα καταγγέλλουν οποιαδήποτε αντικατάσταση ή μετάθεση κρατικού λειτουργού έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης.

Οδηγίες

Πάντως, δημοσίως η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους σε όλα τα κρίσιμα θέματα. Τα κορυφαία στελέχη έχουν πάρει οδηγίες να αποφεύγουν τις δημόσιες αντιπαραθέσεις σε όλα τα κρίσιμα θέματα και να επικαλούνται με κάθε ευκαιρία τη συναίνεση στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα οι επιτελείς του προέδρου κόμματος αναζητούν να αναδείξουν θέματα που να έχουν θετική απήχηση στους πολίτες σε μια προσπάθεια να αλλάξουν το βαρύ κλίμα που υπάρχει στην κοινωνία μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του Σινουκ. Τα μάτια όλων πρώτα στρέφονται στο οικονομικό επιτελείο, από το οποίο ζητούν να προωθήσει άμεσα και να δημοσιοποιήσει όποια θετικά μέτρα έχει σχεδιάσει. H αρχή θα γίνει σήμερα στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου θα συζητηθούν θέματα του υπουργείου Γεωργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αποφασισθεί να δοθούν κίνητρα σε νέους αγρότες και κίνητρα για την ενοικίαση μεγάλων αγροτικών γαιών.

Στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, ευθύνες αποδίδουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για «μεταθέσεις και μετακινήσεις αξιωματικών και υπαξιωματικών, χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, από τις μονάδες που εμπλέκονται στο τραγικό δυστύχημα του Σινούκ».

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.κ. M. Καρχιμάκης, B. Οικονόμου, T. Ρήγας, B. Παπαχρήστος, M. Μπόλαρης, Χρύσα Αράπογλου και Ροδούλα Ζήση κατέθεσαν, χθες στη Βουλή, ερώτηση με την οποία καλούν τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Σπ. Σπηλιωτόπουλο να γνωστοποιήσει το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα, τον βαθμό αλλά και τον τόπο της μετακίνησης όσων υπηρετούσαν, πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2004, στις μονάδες που ενεπλάκησαν στο τραγικό δυστύχημα.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χάρη Καστανίδη, ο οποίος δήλωσε στα «NEA» ότι συνολικά 52 υπηρεσιακά στελέχη, που υπηρετούσαν στο ραντάρ του Χορτιάτη, έχουν μετακινηθεί προς διάφορες μονάδες από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι το τέλος Αυγούστου. Και πρόσθεσε πως ανάλογες είναι οι μεταθέσεις που έχουν γίνει και από άλλες μονάδες, ενώ ο αριθμός των μετακινήσεων στην Πολεμική Αεροπορία είναι συγκριτικά μεγαλύτερος σε σχέση με τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό.

«Κυνηγός κεφαλών»

Πάντως, οι ερωτώντες βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευση εστιάζουν επίσης την κριτική τους και στον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Στρατιωτικού Προσωπικού (B4) του ΓΕΑ ταξίαρχο κ. X. Γκιόκα υπογραμμίζοντας ότι διετέλεσε «εξ απορρήτων διευθυντής του στρατιωτικού γραφείου του κ. Σπηλιωτόπουλου την πρώτη περίοδο της υπουργίας του» και πως «ανέλαβε τον ρόλο του κυνηγού κεφαλών κάθε έμπειρου και άξιου αξιωματικού και υπαξιωματικού» εισηγούμενος όλες τις άδικες και παράνομες – με προσωπικά και αναξιοκρατικά κριτήρια – μεταθέσεις και μετακινήσεις.
«Κόβονται» λόγω συναίνεσης ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ THN ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων για πρόσωπο κοινής αποδοχής στην Προεδρία της Δημοκρατίας, είναι προφανές – λένε στη Ρηγίλλης – ότι φαίνονται απίθανες οι υποψηφιότητες ιστορικών στελεχών τής N.Δ. όπως ο K. Μητσοτάκης, ο I. Βαρβιτσιώτης και ο Γ. Κεφαλογιάννης
Πρόσωπο κοινής αποδοχής αναζητούν N.Δ. και ΠΑΣΟΚ καθιστώντας σαφές και τα δύο μεγάλα κόμματα ότι δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Την Κυριακή, από τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για συναίνεση και ο υπουργός Επικρατείας άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει με σαφή τρόπο τη θέση της κυβέρνησης. «Το πνεύμα του Συντάγματος οδηγεί σε πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής», τόνισε ο κ. Θ. Ρουσόπουλος. Και πρόσθεσε: «Το πνεύμα του νομοθέτη ζητεί την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, την οποία επιθυμούμε να πετύχουμε».

Μετά τις τοποθετήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων περί συναινετικής εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με πρόσωπο κοινής αποδοχής, είναι προφανές – λένε στη Ρηγίλλης – ότι υποψηφιότητες κάποιων ιστορικών στελεχών της N.Δ. όπως ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Κεφαλογιάννης ή ο κ. Βαρβιτσιώτης φαίνονται απίθανες.

Ερωτηματικό αν το ΠΑΣΟΚ θα συναινούσε σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα των κ.κ. Π. Μολυβιατη και Γ. Σουφλιά ή – πολύ περισσότερο – αν η N.Δ. θα συμφωνούσε στη λύση του κ. K. Σημίτη.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “