Για ψεύδη κατά συρροήν και φθηνούς αντιπερισπασμούς κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και τονίζει πως ορισμένα στελέχη της N.Δ. νόμισαν ότι με την πρόταση Πάγκαλου για το εφάπαξ «έπιασαν τον ταύρο από τα κέρατα». Ο κ. N. Αθανασάκης λέει ακόμη ότι το κόμμα της N.Δ. προσπαθεί να κυβερνήσει καλλιεργώντας κλίμα ανασφάλειας και φόβου στους πολίτες. «H N.Δ., παρά τη μακρά παραμονή της στην αντιπολίτευση, απεδείχθη απολύτως ανέτοιμη».
Συμφωνείτε με την εκτίμηση που διατύπωσε ο K. Σημίτης στο Συνέδριο, ότι «ο χρόνος για την Ελλάδα σταμάτησε στις 7 Μαρτίου»;
Φοβούμαι ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Σε όλους τους τομείς η χώρα πηγαίνει ολοταχώς προς τα πίσω. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Πολύ περισσότερο που η Ελλάδα μετά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε τη δυνατότητα να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός. Να καλύψει ακόμα περισσότερο υστερήσεις και αγκυλώσεις και να προχωρήσει στον 21ο αιώνα με σχέδιο, πρόγραμμα και με μεγάλους στόχους. Τίποτα από αυτά δεν γίνεται. Γιατί η N.Δ., παρά τη μακρά παραμονή της στην αντιπολίτευση, αποδείχθηκε απολύτως ανέτοιμη. Γιατί ο προσανατολισμός της είναι λάθος. Γιατί το μόνο που έχει να επιδείξει μέχρι σήμερα είναι η ασυνέπεια και η αναξιοπιστία της.
H κριτική του ΠΑΣΟΚ για τον ένα χρόνο κυβερνητικής θητείας της N.Δ. είναι ιδιαίτερα σκληρή – μάλιστα πρόσφατα δώσατε στη δημοσιότητα τη «Μαύρη Βίβλο» με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, τις οποίες αθέτησε. Ωστόσο ο κ. Καραμανλής στη συνέντευξή του είπε ότι οι δυσκολίες ήταν περισσότερες από αυτές που περίμενε.
Ο κ. Καραμανλής ψάχνει για δικαιολογίες γιατί αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του. Το «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» το πιστεύουν όλο και λιγότεροι και σίγουρα δεν το πιστεύει ο κ. Καραμανλής, ανεξαρτήτως τού τι δηλώνει. Όταν ήταν στην αντιπολίτευση, περιέγραφε την κατάσταση στην οικονομία με ακόμη πιο μελανά χρώματα. Δεν έλεγε αλήθεια ούτε τότε ούτε τώρα. Το κλίμα στην οικονομία επιδεινώθηκε δραματικά από τον τραγέλαφο τής δήθεν απογραφής της N.Δ., ενώ όλα τα οικονομικά δεδομένα χειροτέρευσαν από την οικονομική πολιτική και τη δημοσιονομική διαχείριση της N.Δ. στους δώδεκα μήνες που πέρασαν.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις, αν και καταγράφουν τη φθορά της κυβέρνησης για τον πρώτο χρόνο, δείχνουν προς το παρόν τουλάχιστον ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει αυτή τη φθορά. Ποιος είναι ο λόγος;
Το «η N.Δ. χάνει, το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει», σαν συμπέρασμα των δημοσκοπήσεων, δεν είναι ακριβές, αν μελετήσει κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων. Είναι ακριβές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττει ακόμα ολόκληρη τη φθορά της N.Δ., μια φθορά που καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις και είναι πραγματικά ραγδαία.
Είμαστε στον έναν χρόνο διακυβέρνησης της N.Δ.. Πολλοί επένδυσαν πολλές προσδοκίες στη N.Δ. και την ψήφισαν στις εκλογές και στις ευρωεκλογές. Σήμερα οι ελπίδες τους διαψεύδονται, αλλά υπάρχουν ακόμα αναμονές. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ είχε μια βαριά ήττα ύστερα από πολλά χρόνια παραμονής στην εξουσία. Πρέπει να πείσει και να πείθει καθημερινά ότι έχει κατανοήσει τα αίτια της ήττας, ότι μπορεί να αλλάξει το ίδιο για να μπορέσει να αλλάξει ξανά την Ελλάδα.
Μήπως ο τρόπος με τον οποίο κάνετε την αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος δεν πείθει την κοινή γνώμη;
Τη σκληρότερη αυτοκριτική στο ΠΑΣΟΚ την κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Αλλά δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ τον μηδενισμό του τεράστιου έργου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ σε μια επίδειξη αυτομαστίγωσης που θα ήταν χωρίς νόημα. Αυτό που ζητά ο κόσμος είναι οι νέες πολιτικές μας να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα. Ζητά μια νέα νοοτροπία, ζητά σταθερή επαφή με τις λαϊκές δυνάμεις που διαχρονικά μας στήριξαν και διαχρονικά έχει εκφράσει το ΠΑΣΟΚ. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. H παγκοσμιοποίηση δημιουργεί ανασφάλειες, αλλά και νέες προκλήσεις και δυνατότητες. H κυβέρνηση της N.Δ. θέλει να καλλιεργεί την ανασφάλεια και τον φόβο. Εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στις νέες προκλήσεις και τις νέες δυνατότητες και να σχεδιάσουμε τις πολιτικές μας προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.
Η άποψη του Θ. Πάγκαλου για κατάργηση του εφάπαξ σάς αιφνιδίασε;
H πρότασή του προβλέπει να δίνεται το εφάπαξ στην αρχή και όχι στο τέλος της επαγγελματικής σταδιοδρομίας κάποιου. Έχει διευκρινιστεί ότι δεν έχει συζητηθεί στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι θέση του ΠΑΣΟΚ. Μόνο η κυβέρνηση θεώρησε ότι «έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα» και προσπάθησε να το κάνει κεντρικό θέμα του πολιτικού διαλόγου, μήπως και ξεχασθούν για λίγες μέρες οι ανακολουθίες της. Έφτασε να μιλήσει για δήθεν ανησυχία σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι τρόμαξαν μόλις άκουσαν την πρόταση του Θ. Πάγκαλου! Με τέτοιους φτηνούς αντιπερισπασμούς όμως και ψεύδη δεν κυβερνάται η χώρα. Και, δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτό δεν το κάνει εφάπαξ, το κάνει κατά συρροήν.
Μήπως τελικά το ΠΑΣΟΚ υστερεί στη διαμόρφωση αντιπολιτευτικών θέσεων, στην επεξεργασία προγράμματος, κάτι που αφήνει χώρο για προσωπικές πολιτικές και συγχύσεις;
Στο Συνέδριό μας αποφασίσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο και αναλυτικό πλαίσιο πολιτικής. Θα συνεχίσουμε, αυτή την περίοδο που είμαστε στην αντιπολίτευση, την εξειδίκευση των πολιτικών μας και με ειδικές συνδιασκέψεις και θεματικά συνέδρια ώστε να είμαστε μια αξιόπιστη αντιπολίτευση σήμερα, και αύριο μια αξιόπιστη κυβέρνηση. Από ‘κεί και πέρα, προσωπικές απόψεις, ιδέες και προτάσεις πρέπει να υπάρχουν. Και αυτός ακριβώς ο πλούτος των ιδεών και των προτάσεων είναι η δύναμή μας. Έχετε, όμως, δίκιο ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, πέρα από την οποία μπορεί να δημιουργούνται συγχύσεις, τις οποίες προφανώς πρέπει να αποφύγουμε.
Τιμή και ευθύνη η δεύτερη θέση
Ο διαχωρισμός για παλιά και νέα στελέχη γίνεται συχνά με μηχανιστικό και απολίτικο τρόπο, λέει ο κ. N. Αθανασάκης, ο οποίος θεωρείται ένα από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στο Συνέδριο η βάση του κόμματος τον τίμησε εκλέγοντάς τον δεύτερο μεταξύ των 300 μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Για την επιτυχία του αυτή, ο ίδιος λέει ότι αποτελεί «τιμή και ευθύνη» και προσθέτει με χιούμορ:
«Ευτυχώς, το καλάμι το έχω παρκάρει εδώ και πολύ καιρό. Άλλωστε, μετά την πρώτη εβδομάδα, οι κατάλογοι των μελών του Εθνικού Συμβουλίου δημοσιεύονται πάντα αλφαβητικά».
H εντολή που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου από αυτό το Συνέδριο, κατά τη γνώμη σας, ήταν να κάνει ριζική ανανέωση στο κόμμα ή να προχωρήσει με παλιά και νέα στελέχη μαζί;
Ο διαχωρισμός σε παλιά και νέα στελέχη γίνεται συχνά με ένα μηχανιστικό, απολίτικο τρόπο. Κανείς δεν διαγράφει την εμπειρία και όποιος οργανισμός δεν ανανεώνεται, δεν έχει μέλλον. H ανανέωση στο ΠΑΣΟΚ, πέρα από πρόσωπα, αφορά κυρίως πολιτικές, νοοτροπίες, πρακτικές. Αφορά το να ξαναβρούμε την ψυχή μας για να δούμε καθαρά τους όρους της νέας μας πορείας. «Οι ρίζες μάς εμπνέουν, το μέλλον μάς οδηγεί» είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “