Συζήτηση Kαραμανλή - Mπαρόζο για τον βασικό μέτοχο

Το στρίβειν διά της… αναβολής στο κρίσιμο θέμα του βασικού μετόχου επιδιώκει τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει σ’ αυτήν τη φάση την επίπληξη και στη συνέχεια το πάγωμα των κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις διαψεύσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. K. Καραμανλής θα συζητήσει – άτυπα – το θέμα σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Z. Μπαρόζο, με τον οποίον άλλωστε έχει φιλικές σχέσεις. Τι μπορεί να εξασφαλίσει; Μια αναβολή κάποιων εβδομάδων (οι πληροφορίες μιλάνε για τις αρχές Απριλίου) πριν από την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Όμως, μέσα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα πρέπει να αλλάξει τον νόμο, ώστε να μην αντιβαίνει στο Κοινοτικό Δίκαιο…

KAI MIA και ο λόγος για αλλαγές, ο Γιώργος Παπανδρέου, σήμερα, δίνει το πρώτο σημαντικό δείγμα υλοποίησης της εντολής που πήρε από το Συνέδριο, με το σύνθημα «Γιώργο, άλλαξέ τα όλα!». Οι συνεργάτες του λένε ότι η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, η πρόταση για γραμματέα του κόμματος και για τα μέλη που θα συγκροτήσουν το νέο Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι έκπληξη. Για να δούμε… H πρώτη αλλαγή, πάντως, έγινε. H συνεδρίαση θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη και όχι σε κεντρικό ξενοδοχείο, όπως συνήθιζε μέχρι σήμερα το ΠΑΣΟΚ.

TO ΘΕΜΑ της ημέρας, πάντως, είναι η πρόταση «βόμβα» του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για αλλαγές εκ βάθρων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αν η πρόταση υιοθετηθεί από το υπουργείο, αυτό σημαίνει πως όλα – μα όλα – αλλάζουν. Αν θα είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο, αυτό είναι νωρίς να κριθεί.

EKEINO, ωστόσο, στο οποίο κρίνεται καθημερινά η κυβέρνηση είναι η υστέρηση εσόδων, που απειλεί με κατάρρευση τον προϋπολογισμό. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο κατέφυγε χθες στην παλιά, γνωστή συνταγή. Διέταξε το… κατηργημένο προεκλογικά ΣΔΟΕ να κάνει έφοδο στην αγορά και να μαζέψει ό,τι μπορεί…

ME ΔΕΚΑ εκατομμύρια δολάρια – περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ – εξαγόρασε η Ρωσία τις πληροφορίες που τη βοήθησαν να εντοπίσει και να σκοτώσει τον Τσετσένο ηγέτη Ασλάν Μασχάντοφ. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB).

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “