Διαψεύδει τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ο κ. M. Έβερτ για τους ισχυρισμούς του, ότι δήθεν η N.Δ. έμαθε για τα ελλείμματα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες και γι’ αυτό τα οικονομικά μέτρα ήρθαν με καθυστέρηση ενός έτους. «Τα μέτρα θα πρέπει να είχαν ληφθεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Τα ελλείμματα ήταν από τότε γνωστά και επανειλημμένα από το 2003 τα είχε επισημάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει ο κ. M. Έβερτ και προσθέτει με έμφαση: «Ας μην προσποιείται ψευδόμενη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και όσοι την υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν την κατάσταση που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ η N.Δ.».
Ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. λέει κατηγορηματικά όχι στο ενδεχόμενο να επιβληθούν νέα μέτρα, ενώ διαφωνεί με την επικείμενη απόφαση του οικονομικού επιτελείου για φορολογία στα ακίνητα. Επίσης επισημαίνει τις καθυστερήσεις που εμφανίζει η κυβέρνηση στις αποκρατικοποιήσεις και την πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στα νοσοκομεία, τις Πολεοδομίες και τις Εφορίες. Αντίθετα, εκτιμά ότι ο κ. Π. Μολυβιάτης βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση στον χειρισμό του Σκοπιανού.
Κατά την άποψή σας σε ποιον τομέα χωλαίνει η σημερινή κυβέρνηση;
Καθυστερούν τα δημόσια επενδυτικά προγράμματα και οι επενδύσεις από το Γ’ ΚΠΣ. Σας θυμίζω ότι βασική προϋπόθεση για την ταχύρρυθμη άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας, με συνέπεια να μειωθεί και η ανεργία, είναι οι επενδύσεις να αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 7%. Καθυστερούν επίσης οι αποκρατικοποιήσεις και τα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρούν τον πολίτη και ανεβάζουν το κόστος παροχής υπηρεσιών στο Δημόσιο. Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση της N.Δ. παρέλαβε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έναν σάπιο δημόσιο τομέα, όπου σημαντικός αριθμός υπαλλήλων χρηματιζόταν. Ιδιαίτερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στις Εφορίες, τις Πολεοδομίες και τα νοσοκομεία. Επισημαίνω επίσης την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένας χρόνος βέβαια διακυβέρνησης από τη N.Δ. δεν επαρκεί για να εξαλειφθούν οι πληγές αυτές.
Τα μέτρα του κ. Γιώργου Αλογοσκούφη είναι στη σωστή κατεύθυνση; Και ρωτώ γιατί και εσείς ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Καραμανλής είπατε ότι θα αντιμετωπίσετε το έλλειμμα με ανάπτυξη 5%. Και βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο: η ανάπτυξη υποχωρεί και κυριαρχούν εισπρακτικές λογικές.
Ουδέποτε υποστήριξα ότι η ανάπτυξη θα ήταν εφέτος 5%. Αυτό που υποστήριξα και υποστηρίζω είναι ότι η ανάπτυξη πρέπει να ξεπερνά το 4,5% και αυτό να προέρχεται κυρίως από ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, για να δημιουργηθούν συνθήκες αυτοδύναμης και αυτοτροφοδοτούμενης οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα, το φθινόπωρο του 2004 υποστήριξα με την κατάθεση του Προϋπολογισμού ότι οι δημόσιες επενδύσεις είναι μειωμένες φέτος και αυτό θα επηρεάσει και τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ο οποίος είναι ζήτημα αν θα ξεπεράσει το 3%.
Τα μέτρα θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της N.Δ.. Τα ελλείμματα ήταν από τότε γνωστά και επανειλημμένα από το 2003 τα είχε επισημάνει η E.E. Ας μην προσποιείται ψευδόμενη η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και όσοι την υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν την κατάσταση που παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ η N.Δ..
Είναι κοινή πεποίθηση ότι σύντομα θα επιβληθούν και νέα μέτρα. Πιστεύετε ότι πρέπει να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο;
Ασφαλώς και πρέπει να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κανένας από την κυβέρνηση, απ’ ό,τι γνωρίζω, δεν έχει υποστηρίξει κάτι τέτοιο.
H φημολογία ωστόσο για επικείμενη επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία προκαλεί μεγάλη αντίδραση…
Την ώρα που πρωταρχικός παράγοντας είναι η ταχύρρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας μέσω των επενδύσεων, ασφαλώς και δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που να τις περιορίζουν, ακόμα και στον τομέα της οικοδομικής δραστηριότητας.
Γιατί κ. πρόεδρε υπάρχει τόσο μεγάλη υστέρηση εσόδων; H κυβέρνηση κατηγορείται ότι διέλυσε τους μηχανισμούς ελέγχου. Αυτό φταίει ή υπάρχει και άλλο λάθος που έκανε η κυβέρνηση;
Είναι νωρίς ακόμη για να μπορεί κανείς να ομιλεί για υστέρηση εσόδων. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέχρι και τον Ιούνιο πώς θα εξελιχθούν τα έσοδα. Δεν χρειάζονται σπασμωδικές κινήσεις. Αναδιοργάνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών χρειάζεται ώστε να διορθωθούν οι μέθοδοι και οι διαδικασίες αλλά και να αλλάξουν οι λίγοι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν σέβονται τον πολίτη.
Στην υπόθεση των Σκοπίων, τώρα που η χώρα μας είναι έτοιμη για συμβιβαστική λύση, οι γείτονές μας είναι αδιάλλακτοι. Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η εξέλιξη;
Οι κινήσεις του κ. Μολυβιάτη υπήρξαν πετυχημένες. Κατάφερε να απομονώσει τα Σκόπια και να αναδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένοι για συμβιβασμό οποιασδήποτε μορφής. Οι γείτονές μας πρέπει να κατανοήσουν ότι η αδιαλλαξία δεν οδηγεί ούτε στην Ευρώπη αλλά και ούτε οπουδήποτε αλλού.
Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε και να στηρίξουμε το Σύνταγμά μας
«H ΕΛΛΑΔΑ δεν δέχεται εκβιασμούς από κανέναν», προειδοποιεί την Κομισιόν ο κ. M. Έβερτ στο θέμα του βασικού μετόχου
H σκληρή γραμμή που υιοθέτησε η κυβέρνηση εναντίον της Κομισιόν στο θέμα του βασικού μετόχου, να υποθέσω ότι σας βρίσκει σύμφωνο; Το εννοούσατε πραγματικά όταν είπατε να φύγουμε από την Ένωση αν επιμείνει στη στάση της;
Κατ’ αρχήν διαφωνώ με τον όρο «της σκληρής γραμμής». Δεν μπορεί κανείς λογικός άνθρωπος να αγνοεί ότι υπήρχε εκτεταμένη διαπλοκή εργολάβων δημοσίων έργων και προμηθευτών του Δημοσίου με MME, ώστε να επηρεάζεται η πολιτική και η οικονομική ζωή της πατρίδας μας. Αυτή η πληγή έπρεπε να κλείσει. Το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και τη N.Δ. Έχουμε υποχρέωση να εφαρμόσουμε και να στηρίξουμε το Σύνταγμά μας. Πάντως παίζονται ιδιωτικά συμφέροντα σε αυτή την υπόθεση, που αντιτίθενται στο εθνικό συμφέρον και θα πρέπει να καταλάβει ο επίτροπος κ. Μακρίβι ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει ορισμένα όρια, γιατί τότε κινδυνεύει να παρεξηγηθεί. Άλλωστε, ο κ. Μακρίβι δεν μας έχει ακόμη πει ποια διαπλεκόμενα συμφέροντα, ελληνικά και ξένα, αντέδρασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πάρει ο ίδιος αυτή την πρωτοβουλία. H φράση μου «να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημαίνει την ακλόνητη πεποίθησή μου για τη στήριξη του θεμελιώδους νόμου της πατρίδας μας, που είναι το Σύνταγμα.
Πάντως επικριθήκατε αυτή την περίοδο και εσείς και άλλα στελέχη της N.Δ. ότι οδηγείτε με τις δηλώσεις σας το κόμμα σας σε αντιευρωπαϊκές συμπεριφορές την ώρα που το άλλοτε αντιευρωπαϊκό ΠΑΣΟΚ δείχνει απολύτως προσαρμοσμένο στο νέο περιβάλλον.
Υπήρξα και εξακολουθώ να είμαι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση να παραβιάζεται το Σύνταγμα της πατρίδας μας. H Ευρωπαϊκή Ένωση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να θεσπίζει κανόνες που συγκρούονται με τους κανόνες της ηθικής.
Τελικά, εάν η Κομισιόν επιμείνει και οδηγηθεί η υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα συμβουλεύσετε τον κ. Καραμανλή να υποχωρήσει ή θα προτιμήσετε να χαθούν σημαντικοί κοινοτικοί πόροι για τη χώρα;
Εάν υπάρχουν στον νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή ορισμένα σημεία που πρέπει να διορθωθούν χωρίς να αλλοιώνεται η επιταγή του Συντάγματος, ασφαλώς αυτό το θέμα θα το εξετάσουμε. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι η Κομισιόν θα μας πει σε ποιο συγκεκριμένο σημείο το σχετικό άρθρο του Συντάγματος έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. H λογική ότι όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα αποφασίζουν ανεξέλεγκτα, έχει οδηγήσει ορισμένους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τους Γάλλους, σε αντίθεση με το υπό ψήφιση Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Εν πάση περιπτώσει, ο ελληνικός λαός δεν δέχεται εκβιασμούς από κανέναν.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “