Στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας μπήκε από χθες ο περίφημος νόμος για τον βασικό μέτοχο, ο οποίος αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής πολιτικής τούς τελευταίους πέντε μήνες αλλά και την προεκλογική σημαία της N.Δ. στον «πόλεμο κατά της διαπλοκής».
H χθεσινή ξεκάθαρη επιστολή της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συνέχιση της σκληρής στάσης στο μείζον αυτό ζήτημα, διότι διαφορετικά η χώρα θα υποστεί τεράστια οικονομική ζημία από το πάγωμα κονδυλίων. Έτσι ο νόμος μπαίνει στο ράφι και αναζητείται φόρμουλα συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο αυτονόητο ερώτημα γιατί αυτό δεν συνέβη από την αρχή – δηλαδή να υπάρξει προσυνεννόηση με τις Βρυξέλλες πριν από τη σύνταξη του νόμου – ώστε να αποφευχθεί η περιπέτεια της χώρας, απάντηση, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει. Κορυφαίοι υπουργοί δεν κρύβουν τη μεγάλη απογοήτευσή τους εξαιτίας αυτής της εξέλιξης και στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για «φιάσκο νούμερο δύο» που ήρθε να προστεθεί στο φιάσκο της απογραφής.
ΚΑΙ ΕΝΩ η κυβέρνηση τρέχει να μαζέψει τα σπασμένα που η ίδια προκάλεσε, τα προβλήματα της χώρας διογκώνονται. Όπως για παράδειγμα το λαθρεμπόριο καυσίμων, το οποίο οργιάζει καθώς το 10% στις βενζίνες και το 28% στο πετρέλαιο κίνησης που διακινούνται πανελλαδικά είναι λαθραία. Όπως προέκυψε από τους ελέγχους, υπάρχουν βενζινάδικα στην Αττική με δύο δεξαμενές. H πρώτη έχει την ένδειξη «Ντίζελ κίνησης ταξί» και η δεύτερη (η παράνομη) «Ντίζελ – θέρμανσης ταξί». Και το χειρότερο είναι ότι όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους στο κύκλωμα διακίνησης καυσίμων. Όλοι γνωρίζουν τις περίφημες «φωλιές της νοθείας» – όπως τις αποκαλούν – και σε ποιες περιοχές της χώρας βρίσκονται.
KATA TA ΑΛΛΑ ο χορός των αυξήσεων καλά κρατεί και όπως ήταν αναμενόμενο έφτασε στα φάρμακα. Με τον τρόπο τιμολόγησης που ανακοινώθηκε χθες ανεβαίνουν οι τιμές σε 8.985 φάρμακα και σε κάποια απ’ αυτά – ευτυχώς όχι ευρείας κατανάλωσης – οι αυξήσεις θα ξεπεράσουν το 30%.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επικριτική απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίστηκε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις πριν από τη συνάντησή τους χθες στη Μόσχα. H κ. Ράις έκανε λόγο για «συγκέντρωση πολλών εξουσιών στην προεδρία», για ανάγκη «δημοκρατικής ανάπτυξης της Ρωσίας».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “