Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), με την οποία ζητούσε τα μέλη της (ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών κ.λπ.) να μην υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ ζητούσε να ανασταλεί (ζητάει παράλληλα και να ακυρωθεί αλλά αυτό το ζήτημα ακόμη εκκρεμεί) η νομοθεσία και η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και η σιωπηρή απόρριψη της αίτησής της προς την «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότης και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες» για το καθεστώς δηλώσεων πόθεν έσχες.
Αναλυτικότερα, οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών, οι μέτοχοι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι εταίροι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν, αλλά και να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, με πρόεδρο τη σύμβουλο Επικρατείας Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγήτρια την πάρεδρο Ευσταθία Σκούρα, απέρριψε το αίτημα αναστολής της ΕΙΤΗΣΕΕ.
Στην απόφαση υπ’ αριθμ. 165/2017 η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ αναφέρει ότι η ζημία που επικαλείται η ΕΙΤΗΣΕΕ δεν αφορά τα μέλη της αλλά τρίτα πρόσωπα, όπως είναι μέτοχοι, εταίροι, κ.λπ., ενώ τα επιχειρήματα περί κίνδυνου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, περιορισμού της πολυφωνίας, κ.λπ. κρίθηκαν «όλως αόριστα, μελλοντικά και αβέβαια».
Σε άλλο σημείο της απόφασης, το ΣτΕ επισημαίνει πως δεν πιθανολογείται ότι από τις επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις θα προκληθεί στην ΕΙΤΗΣΕΕ «ευθέως και αμέσως συγκεκριμένη, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», ενώ υπογραμμίζει πως «το παραδεκτό της αιτήσεως ακυρώσεως δεν είναι απαλλαγμένο αμφιβολιών».