Βλέποντας πως πλέον το ΔΝΤ δεν προβάλει σθεναρή αντίσταση στο Βερολίνο, η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν πλήρως οι απαιτήσεις της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θα φέρει σε πρώτο πλάνο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μέσω τη στήριξης του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, αυτή η εκδοχή περιλαμβάνεται στη “γαλλική σολομώντεια λύση”, την οποία φαίνεται να δέχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Πιο αναλυτικά:
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Λε Μέρ πρότεινε να αποπληρώνει η Ελλάδα κανονικά τις υποχρεώσεις της όταν βρίσκεται σε ανάπτυξη, ενώ όταν βρίσκεται σε στασιμότητα ή ύφεση, οι υποχρεώσεις της να αναβάλλονται. Με απλά λόγια, αυτή η πρόταση δίνει το κίνητρο στους Ευρωπαίους να κρατούν την χώρα σε ανάπτυξη, ώστε να εισπράττουν τα δανεικά τους. Η στήριξη των Ευρωπαίων μπορεί να γίνει με έξτρα πακέτα επενδύσεων, τα οποία θα εκμεταλλεύεται ο ιδιωτικός τομέας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σόιμπλε που είναι απόλυτα αρνητικός στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι θετικός στις επενδυτικές ενισχύσεις, διότι συμβαδίζουν με τη στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Και επειδή στην πολιτική τίποτα δεν είναι απόλυτο, το πιο πιθανό σενάριο για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου είναι να πετύχει η Ελλάδα τον καθορισμό κάποιων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (όχι όσων θα ήθελε) και να πάρει ένα -ή και περισσότερα- πακέτα Γιούνκερ, με τα οποία θα μπει φρέσκο χρήμα στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει στους δανειστές πως αν δεν της δώσουν όλα τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ζητάει, θα πρέπει να “ενισχύσουν το κομμάτι της ανάπτυξης”.
Στο Concordia Europe Summit ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη να προωθήσει η Ευρώπη αναπτυξιακά προγράμματα, ώστε να ανορθωθεί η ελληνική οικονομία: “Να κάνουμε όλοι μαζί την προσπάθεια η κυβέρνηση, οι εταίροι, η κοινωνία και οι υγιείς επιχειρηματίες για να παραχθεί νέος πλούτος και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για επενδυτικά προγράμματα. Υπάρχει ο τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους εταίρους αρκεί να υπάρξει και η βούληση” τόνισε χαρακτηριστικά.
“Όσο μεγαλύτερη είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο λιγότερα είναι και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που χρειάζονται, έτσι ώστε να είναι το χρέος βιώσιμο για όλους τους θεσμούς” είχε δηλώσει νωρίτερα ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, φωτογραφίζοντας τη νέα κυβερνητική στρατηγική.