Προθέρμανση με... βαλς

Τι πρέπει να γνωρίζει ένας καλός υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας; Μα, το σαβουάρ βιβρ των… σαλονιών. Τι πρέπει να γνωρίζουν τα επιτελικά στελέχη των κομμάτων που εμπλέκονται σ’ αυτή την μάχη; Το σαβουάρ βιβρ των… αλωνιών.

Χρήστος Παπουτσής, Ντόρα Μπακογιάννη. Προς το παρόν δείχνουν να προτιμούν το βαλς
Και αυτό γιατί μέχρι σήμερα τουλάχιστον οι υποψήφιοι δήμαρχοι μιλούν άλλη γλώσσα από εκείνη που μιλούν οι ηγεσίες και οι κορυφαίοι επιτελείς των κομμάτων τους. Ο κ. Χρ. Παπουτσής αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη τής έστειλε λουλούδια. Εκείνη σχολίασε την κίνησή του με κολακευτικά λόγια ενώ με κάθε ευκαιρία χαρακτηρίζει τον συνυποψήφιό της σημαντικό πολιτικό στέλεχος. Λίγες ώρες πριν οι υποψήφιοι ανταλλάξουν φιλοφρονήσεις και λόγια συμπάθειας οι κ.κ. Κ. Καραμανλής και Κ. Λαλιώτης αντάλαξαν σκληρούς χαρακτηρισμούς δίνοντας το σύνθημα για… ροκ αναμέτρηση στο πρώτο δήμο της χώρας. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Χρήστος Παπουτσής πάντως προς το παρόν δείχνουν να προτιμούν το… βαλς.

Μάλιστα τα καλά λόγια δεν εξαντλούνται ανάμεσα στους υποψηφίους ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. αλλά επεκτείνονται και στους υποψηφίους των άλλων κομμάτων. Χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, εξηγώντας γιατί ο δήμαρχος της Αθήνας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, είπε: «Η πραγματικότητα λέει ότι έχουμε μία εκλογή δύο Κυριακών. Συμμετέχουν όλα τα κόμματα με εξαιρετικούς υποψηφίους. Δεν είναι θέμα κομπλιμέντου όταν τρία κόμματα κατεβάζουν στη μάχη βουλευτές. Το ΚΚΕ τον κ. Χαλβατζή, ο Γιάννης Δημαράς του ΔΗΚΚΙ είναι άνθρωπος με ευρύτερη αποδοχή και ο Δημήτρης Μπέης είναι εξαιρετικά πεπειραμένος άνθρωπος και έχει διατελέσει δήμαρχος της Αθήνας».

Είναι προφανές ότι το φάντασμα των δημοτικών εκλογών του 1994 με τα λάθη του Θεόδωρου Πάγκαλου πλανάται πάνω από τα κεφάλια όλων των υποψηφίων και κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ξεκινήσει πρώτος την επίθεση. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ωστόσο ότι «το τσάι και η συμπάθεια δεν θα κρατήσει για πολύ και εξηγούν. «Ο Χρήστος Παπουτσής έχει σημαντικούς λόγους να προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με την κυρία Μπακογιάννη για να συσπειρώσει του ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και να αυξήσει τις πιθανότητες να περάσει στο δεύτερο γύρο». Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι αν και οι δημοσκοπήσεις ευνοούν την κυρία Μπακογιάννη «όλα παίζονται» στην περίπτωση που υπάρξει δεύτερος γύρος στην Αθήνα και άρα και κεντροαριστερές συμμαχίες στο πρόσωπο του κ. Παπουτσή.

Μάλιστα ο κ. Χρήστος Παπουτσής, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του είχε δεχθεί δύο εισηγήσεις. Η μία έλεγε ότι από την πρώτη στιγμή πρέπει να περάσει στην επίθεση και η δεύτερη να κινηθεί σε χαμηλούς τόνους. Ο ίδιος επέλεξε να ξεκινήσει ήπια τον προεκλογικό αγώνα και να υπάρξει σταδιακή κλιμάκωση. Εξάλλου, τυπικά, η υποψηφιότητα της κύριας αντιπάλου του ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή.

Όσο για την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, μολονότι οι δημοσκοπήσεις της δίνουν αέρα νίκης, όπως επισημαίνουν επιτελείς της Ν.Δ., έχει και εκείνη δύο λόγους να προχωρήσει σύντομα σε αναμέτρηση. Πρώτον, για να μην εφησυχάσουν οι ψηφοφόροι της από το κλίμα ευφορίας που επικρατεί τώρα στη Ρηγίλλης και δεύτερον για να μην ακυρώσει μέσα από άνευρη προεκλογική περίοδο την ιδιότητα του κορυφαίου πολιτικού στελέχους.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “