"Ημέρες στο Οριέντε" του Γιάννη Α. Φίλη: Παρουσίαση στην ΑΣΚΤ

Ο Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Καθηγητής Πάνος Χαραλάμπους & οι εκδόσεις “Έναστρον” σας προσκαλούν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος του συγγραφέα Γιάννη Α. Φίλη, “Ημέρες στο Οριέντε” στο Πολυχρηστικό Αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης στην ΑΣΚΤ (Πειραιώς 256), απόψε στις 19:00.

Θα μιλήσουν ο Καθηγητής Γιώργος Χαρβαλιάς, πρώην Πρύτανης ΑΣΚΤ και ο συγγραφέας.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, ο συγγραφέας θα δώσει σύντομη διάλεξη με θέμα «Ιστορίες πετρελαίου και ελεύθερης αγοράς», όπου θα γίνει αναφορά στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην καταστροφική πολιτική των πολυεθνικών εταιρειών πετρελαίου παγκόσμια.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%b5%ce%bd%cf%84%ce%b5Το μυθιστόρημα, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, καταγράφει μια ιστορία έρωτα, πολέμου και κρατικής βίας. Ένας ακαδημαϊκός, απογοητευμένος από την εμπορευματοποίηση της σύγχρονης παιδείας, παραιτείται από τη θέση του και ταξιδεύει στα νησιά Γκαλαπάγκος, όπου συναντάει τη Χιλιανή βιολόγο Σελέστε. Μαζί καταλήγουν στο Οριέντε όπου αναμειγνύονται στον αγώνα των ιθαγενών κατά των εταιρειών πετρελαίου που καταστρέφουν το τροπικό δάσος της Αμαζονίας. Μέσα από την κινηματογραφική οπτική και ματιές στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας και του Οριέντε, ο αναγνώστης βυθίζεται στο δράμα του ανθρώπου και της φύσης, στις λαμπρές και τραγικές όψεις του.

«Μου λένε ότι δεν είμαι πρακτικός άνθρωπος, ότι δεν παίρνω τη ζωή μου στα σοβαρά, γι’ αυτό λέω ιστορίες. Πόσες φορές η ζωή μου δεν είναι ένα τέλμα από μνήμη, επιθυμίες, ενοχές; Λέω ιστορίες ακριβώς επειδή είμαι πρακτικός άνθρωπος. Πώς αλλιώς να συμβιβάσω τις αντιφάσεις μου; Λίγη παραπάνω ιδεολογία, λίγη παραπάνω πραγματικότητα και βυθίζομαι στα φαράγγια και στις στενωπούς του λόγου.»