Με δύο γραμμές που πρόδιδαν αμηχανία αντέδρασε η Ν.Δ. στην επιτυχία που κατήγαγε η ελληνική κυβέρνηση στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του ξάφνιασαν ακόμη και τους ίδιους τούς βουλευτές της Ν.Δ., αφού στην επίσημη δήλωση του κόμματος όχι μόνο δεν ανέφεραν την ελληνική κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό αλλά απέφυγαν και να μιλήσουν για επιτυχία της Ελλάδας.
Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα ήταν ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μια εθνική επιτυχία. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η κ. Μαριέττα Γιαννάκου και ο κ. Μ. Λιάπης, οι οποίοι μίλησαν επίσης για εθνική επιτυχία. «Είναι το αποκορύφωμα μιας συνεπούς διπλωματικής και πολιτικής μάχης που έδωσαν οι δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα και η κυπριακή ηγεσία από το 1990», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μ. Γιαννάκου.
Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος κ. Π. Παυλόπουλος, ο οποίος συνήθως δεν διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή, χθες με δηλώσεις συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, την κυπριακή ηγεσία αλλά και την ελληνική ηγεσία. Για επιτυχία της ελληνικής πλευράς μίλησε και ο κ. Κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος όμως συμπλήρωσε ότι και η Ν.Δ. βοήθησε με τη στάση της.
Και… αιχμές
Ο κ. Κ. Καραμανλής με τη δήλωσή του συνεχάρη μόνο τον κυπριακό λαό και την ηγεσία του για τις προσπάθειες που κατέβαλαν «να εκπληρώσουν όλα τα κριτήρια της ένταξης, παρά τις αντίξοες συνθήκες της εισβολής και της κατοχής». Και αμέσως μετά επιχείρησε να αμφισβητήσει ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καθαρή χωρίς όρους και προϋποθέσεις: «Όμως η διατύπωση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργεί προβληματισμό, διότι παραπέμπει σε ρητή δέσμευση για λύση μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του 2003 στη βάση του σχεδίου Ανάν. Ελπίζουμε αυτό να μη σημαίνει σύνδεση της ένταξης με προαποφασισμένη λύση. Και αυτό, διότι εκείνο που προέχει τώρα είναι η ουσιαστική βελτίωση των αδυναμιών του σχεδίου Ανάν. Αδυναμιών που αφορούν κυρίως τη λειτουργικότητα της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και τις σοβαρές αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε με έμφαση ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Διαφωνία βουλευτών
Αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις εκφράζουν τη διαφωνία τους με την επίσημη γραμμή της Ρηγίλλης και επισημαίνουν ότι η ηγεσία τους, αποφεύγοντας να αναγνωρίσει αυτή την επιτυχία της κυβέρνησης, «έρχεται σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτικών και περιθωριοποιείται». Προσθέτουν ακόμη ότι η σωστή τακτική θα ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής να συγχαρεί την κυβέρνηση και να πει ότι και η Ν.Δ. βοήθησε με όλες τις δυνάμεις της προς αυτή την κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι 15 ημέρες νωρίτερα οι κεντροδεξιοί Πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που ήρθαν στην Κέρκυρα και είχαν μακρές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ν.Δ. πήραν ανοιχτά θέση υπέρ της ένταξης της Κύπρου χωρίς όρους και προϋποθέσεις». Και καταλήγουν: «Αντ’ αυτού ο κ. Κ. Καραμανλής και οι επιτελείς του ανέσυραν από το συρτάρι τη γνωστή συνταγή της Ρηγίλλης που λέει “τίποτα καλό δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση Σημίτη”».
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “