Και ξιφομαχίες απόψε στη Βουλή

Και μετά την ένταξη της Κύπρου, επόμενος στόχος η λύση του Κυπριακού. Αυτή την ξεκάθαρη δήλωση έκανε ο κ. Κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Κ. Σημίτης ήθελε να προειδοποιήσει την άλλη πλευρά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από την αρχική της θέση για επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν.

Πάντως ο κ. Κ. Καραμανλής αρνήθηκε και χθες, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, να απονείμει εύσημα στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό για την εθνική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του. Έτσι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αποψινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο το Κυπριακό, καθώς αναμένεται οι κ.κ. Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής να διασταυρώσουν τα ξίφη τους.

Και ενώ Ελλάδα και Κύπρος προετοιμάζουν από κοινού το επόμενο βήμα τους για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, στην Τουρκία κάθε μέρα που περνά γίνεται και περισσότερο εμφανής η αντιπαράθεση για την εξουσία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ισλαμιστές και στο κατεστημένο της Άγκυρας. Παράλληλα στα κατεχόμενα φουντώνουν οι αντιδράσεις κατά του Ντενκτάς. Μετά τις διαδηλώσεις των Τουρκοκυπρίων που ζητούν επίλυση του προβλήματος, χθες οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Κατά τα άλλα, τα νέα δεν είναι καλά για τους καταθέτες. Όπως παραδέχτηκε χθες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο πληθωρισμός «τρώει» τους μικρούς – ούτως ή άλλως – τόκους των καταθέσεων, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να είναι αρνητικά. Γι’ αυτό η κυβέρνηση προτείνει τώρα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με πενταετή ή δεκαετή διάρκεια.

Από χθες πάντως οι μισθωτοί άρχισαν να παραλαμβάνουν το δώρο των Χριστουγέννων και οι καταστηματάρχες ελπίζουν σε καλύτερες μέρες. Η αγορά ωστόσο συνεχίζει να είναι… παγωμένη, παρότι βρισκόμαστε μία εβδομάδα πριν από τις γιορτές.

Την ώρα που συνεχίζεται η βία στη Μέση Ανατολή, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοινώνει νέα ειρηνευτική πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου. Στη φωτογραφία, Ισραηλινός στρατιώτης έχει συλλάβει νεαρό Παλαιστίνιο, που πετούσε πέτρες…

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “