Ο "μαγικός καθρέφτης" του Eurogroup: Πολλοί παίκτες - Ένας κυρίαρχος

“Όλοι μαζί και ο Σόιμπλε χώρια”. Η φράση αυτή θα μπορούσε να χαρακτηρίσει το κλίμα που επικρατεί στο Eurogroup όσον αφορά την Ελλάδα. Ωστόσο, αυτό στην πράξη αναμένεται να αποδειχτεί “μαγική εικόνα’, καθώς η πολιτική εμπειρία των τελευταίων ετών απέδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι το Eurogroup είναι ο Σόιμπλε. Όπως και να στηθεί η σκακιέρα, το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια του γερμανού Υπουργού Οικονομικών.

Η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστική όταν θα ολοκληρώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, απορρίπτοντας προκαταβολικά κάθε συζήτηση για το χρέος.

Δεν θα υπάρξει σήμερα μια συμφωνία για μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αρκέστηκε να δηλώσει ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Ομοβροντία υπέρ των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

Στον  αντίποδα του γερμανού Υπουργού Οικονομικών ο Γάλλος ομόλογός του Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι τα μέλη του Eurogroup αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα σε ένα βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε ο Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

Για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έκανε λόγο και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος αναμένει επίσης από το Eurogroup σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και θετικά νέα όσον αφορά το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε και ο Υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

 

Έκκληση για το χρέος και από Ευρωβουλευτές

Στις φωνές που ενώνονται γύρω από το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση χρέους προστίθενται και τρεις ευρωβουλευτές – ανάμεσά τους ο Δημήτρης Παπαδημούλης-, με άρθρο-ανοικτή επιστολή που απευθύνουν στο Eurogroup το οποίο δημοσιεύεται σήμερα στην πλατφόρμα ενημέρωσης «Euractiv».

Η Γαλλίδα Περβάνς Μπερές, εκπρόσωπος της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για ζητήματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν στο άρθρο τους «τις τεράστιες και χωρίς προηγούμενο προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τη δημοσιονομική σοβαρότητα και σημαντική πρόοδο που έχουν επιτευχθεί» και καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα, ακριβώς όπως οι Έλληνες τήρησαν τις δικές τους «κάνοντας θυσίες όσο κανένας άλλος ευρωπαϊκός λαός για να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών».

«Είναι περισσότερο από κατάλληλη η στιγμή, για να αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζουν και σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι οι πιστωτές, «συμπεριλαμβανομένων των χωρών που μπορούν να επενδύσουν τα πλεονάσματά τους στην ευρωπαϊκή ανάπτυξη», πρέπει να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί απέναντι στους Έλληνες.

 

Και γερμανικά πυρά κατά Σόιμπλε

Με τον εύγλωττο τίτλο «Ελλάδα, η αποικία του ευρώ», η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου κατακεραυνώνει σε άρθρο της την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη χώρα, αλλά και επιτίθεται προσωπικά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια πένεται. Το εισόδημα έχει μειωθεί κατά 35%. Παρ’ όλα αυτά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καμώνονται ότι δεν τρέχει τίποτα. Θέλουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συνθήκες, που προστατεύουν τα δικαιώματα των συνδικάτων. Οι υπουργοί Οικονομικών μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια αποικία, όπου οι νόμοι δεν ισχύουν, παρά μόνο οι επιταγές».

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε στην κυριακάτικη Bild για την αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων και όχι ελάφρυνσης του χρέους, ο αρθρογράφος της Tageszeitung αναφέρει: «Ο Σόιμπλε ξέχασε το βασικότερο. Οι Ευρωπαίοι απαιτούν πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. ακόμη και οι φετιχιστές των μηδενικών ελλειμμάτων όπως ο Σόιμπλε δεν μπορεί να επιτύχει πλεονάσματα άνω του 1%, παρά το χαμηλό ποσοστό ανεργίας, παρά τους φόρους που αναβλύζουν. Πώς θα καταφέρει λοιπόν η Ελλάδα ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα, που το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό;».

Σε αυτό το πολιτικό πεδίο, η αντίθετη θέση ενός και μόνο Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φάνταζε δυσχερής. Στην περίπτωση Σόιμπλε, ωστόσο, ελάχιστες είναι οι ελπίδες ότι θα κάνει έστω και μισό βήμα πίσω συμφωνώντας σε ένα κείμενο δεσμευτικό για…το μέλλον. Ακόμη και αυτό θα θεωρούταν επιτυχία για την ελληνική πλευρά.