Τελείωσε τον τέως βασιλιά ο ιδρυτής της Ν.Δ., δίνοντας ταυτόχρονα ένα ηχηρό χαστούκι στους βασιλόφρονες βουλευτές και ψηφοφόρους του κόμματός του.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Κωνσταντίνου Καραμανλή προκάλεσε αναταραχή στο στρατόπεδο των βασιλικών στη Ν.Δ., σε μια στιγμή που ο νέος πρόεδρος ήλπιζε ότι θα καταφέρει να ενώσει όλες τις τάσεις.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έντονα ενοχλημένος από τους ισχυρισμούς του έκπτωτου μονάρχη ότι του ζήτησε την επιβολή δικτατορίας, αγνόησε τις εσωκομματικές ισορροπίες και εξέδωσε σε έντονο ύφος προσωπική ανακοίνωση την πρώτη μετά την αποχώρησή του από την Προεδρία της Δημοκρατίας: «Δεν θα ασχοληθώ τονίζει με τις δηλώσεις του τέως βασιλέως. Γιατί τόσο το περιεχόμενο όσο και το ύφος τους είναι ανάξια σχολιασμού. Θα αρκεσθώ μόνο να συστήσω σε όσους διάκεινται ακόμη συμπαθώς στο θεσμό της μοναρχίας να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι το πολιτειακό για την Ελλαδα ελύθη οριστικώς».
Η αυστηρή προειδοποίηση του κ. Κ. Καραμανλή στους βασιλόφρονες βουλευτές προκάλεσε αναταραχή στη Ν.Δ. Είναι η πρώτη φορά που οι υμνητές του στέμματος δέχονται τέτοιου είδους επίθεση. Τόσο ο ιδρυτής του κόμματος όσο διάστημα έμεινε στην ηγεσία όσο και επόμενοι πρόεδροι, Ράλλης, Αβέρωφ, Μητσοτάκης και Έβερτ, φρόντιζαν πάντα να τηρούν ισορροπίες μαζί τους. Ο φόβος της διάσπασης και της δημιουργίας ενός φιλοβασιλικού κόμματος ανάγκαζε τις εκάστοτε ηγεσίες να ρίχνουν γέφυρες στους επικεφαλής της ακραίας τάσης του κόμματος.
Από την πλευρά τους οι βασιλόφρονες βουλευτές, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες υμνούσαν το στέμμα και άφηναν αιχμές για τον κ. Κ. Καραμανλή, χθες εσιώπησαν με εξαίρεση το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής κ. Μ. Μανωλάκο, ο οποίος όμως δεν είναι βουλευτής. Ορισμένοι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν έκρυβαν τον αιφνιδιασμό τους και χαρακτήριζαν «διχαστική παρέμβαση» τη δήλωση Καραμανλή. Πρόσθεταν όμως ότι εάν αντιδράσουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι την ίδια στιγμή να αποχωρήσουν από το κόμμα. Πρώτον, γιατί εάν περάσουν στην αντεπίθεση δεν θα μπορούν όπως εξηγούν να παραμένουν σε ένα κόμμα το οποίο πλέον έχει επιστρέψει στην παλιά Καραμανλική πορεία. Δεύτερον, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τους παραπέμψει στα πειθαρχικά όργανα ο νέος πρόεδρος, αφού τόλμησαν να κατηγορήσουν τον ιδρυτή του κόμματος και θείο του.
Οι ίδιοι βουλευτές δεν έχουν αποκλείσει όμως το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να αντιδράσουν γιατί όπως εξηγούν δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τους ψηφοφόρους τους, οι οποίοι τους ζητούν να υπερασπισθούν τον Γλύξμπουργκ και να «βάλουν στη θέση του τον Κωνσταντίνο Καραμανλή».
Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. κάθε ημέρα που περνά περιέρχεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, γιατί οι απρόβλεπτες εξελίξεις βαθαίνουν το ρήγμα στο κόμμα του και εκείνος βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να αντιστρέψει το κλίμα. Έτσι επιλέγει το δρόμο της σιωπής περιμένοντας να κοπάσει ο θόρυβος και τότε πλέον να αποτιμήσει το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε η μεγάλη θύελλα λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του. Το μόνο που κάνει αυτή την περίοδο είναι να διαμηνύει στους βασιλόφρονες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να κάνουν υπομονή. Πάντως αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξουν διασπαστικές κινήσεις και οι έμμεσες απειλές που εκτοξεύονται θα παραμείνουν απειλές.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “