Ποια είναι η δυναμική της γεωπολιτικής των εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, από τη Συρία μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν; Ποιος είναι ο ρόλος της Δύσης και ποιος της Τουρκίας, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή; Αλλά και ποιοι είναι οι συμβολισμοί που αναδεικνύονται από την καταστροφή των ιστορικών μνημείων στην Παλμύρα; Απαντήσεις σε φλέγοντα ερωτήματα με φόντο τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία επιχειρεί να δώσει ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση μέσα από μια επίκαιρη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο: «Η γεωπολιτική δυναμική στην περιοχή της Συρίας: πολυπολιτισμικό παρελθόν – αιματηρό παρόν», την οποία διοργανώνει αύριο, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»).
Αρχαιολόγοι, ιστορικοί και πολιτικοί επιστήμονες, -υπότροφοι του Ιδρύματος Ωνάση και όχι μόνο-, θα παρουσιάσουν πολιτισμούς που άνθισαν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της σημερινής Συρίας από την αρχαιότητα έως σήμερα, θα αναλύσουν τη σχέση τους με τον αρχαίο ελληνικό και βυζαντινό πολιτισμό, ενώ, τέλος, θα αναφερθούν και σε ζητήματα γεωπολιτικής, τα οποία τίθενται στις μέρες μας με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία.
Η ημερίδα περιλαμβάνει δυο ενότητες: στην πρώτη ενότητα, θα γίνουν σύντομες τοποθετήσεις – ομιλίες ειδικών στα θέματα της αρχαιολογίας και της γεωπολιτικής, ενώ στη δεύτερη ενότητα θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση σε στρογγυλό τραπέζι, μεταξύ ομιλητών και κοινού, πάνω στα θέματα που θα έχουν παρουσιαστεί στις σύντομες ομιλίες. Πρόκειται για μια συνδυαστική προσέγγιση των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, αρχίζοντας από την αρχαιολογική ταυτότητά της και τον πολιτισμό της και καταλήγοντας στη σημερινή γεωπολιτική βαρύτητά της.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει τη σημασία της αρχαιολογίας στο γεωπολιτικό πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με αφορμή τον πόλεμο στην Συρία και τις επιπτώσεις αυτού στην ευρύτερη περιοχή.
Πρόγραμμα Ομιλιών
18:00 -«Παλμύρα, η Νύμφη της Ερήμου, 323 π.Χ.-2016 μ.Χ.: Καταδίκη και αναβίωση της ιστορικής μνήμης». Ομιλήτρια: Ναταλία Καζακίδη, Δρ Αρχαιολογίας, ΕΔΙΠ Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ., Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση.
Το πρώτο μέρος της ομιλίας αφιερώνεται στην ιστορία και τα μνημεία της πόλης, η οποία υπήρξε σημαντικό κέντρο των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων, ενώ το δεύτερο στους
συμβολισμούς που λαμβάνει η καταστροφή ιστορικών μνημείων.
18:30 -«Η πολιτική, ιδεολογική και κοινωνική παρουσία του Ισλάμ στην προνεωτερική Μέση Ανατολή». Ομιλητής: Δημήτρης Παπασταματίου, Λέκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
Γίνεται μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αξόνων πολιτικής εξέλιξης των ισλαμικών κρατών από τον 7ο έως τον 16ο αιώνα, του ιδεολογικού εποικοδομήματος, στο οποίο αυτά στηρίχθηκαν, και του κοινωνικού ιστού της μεσανατολικής κοινωνίας για το ίδιο διάστημα.
19:30 -«Οι σχέσεις της ιεράς μονής του Θεοβαδίστου όρους Σινά με τους Μουσουλμάνους κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους». Ομιλητής: Χαράλαμπος Μαχαίρας, Δρ Βυζαντινής Τέχνης, Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση.
Η ομιλία αφορά στο Θεοβάδιστο όρος Σινά και στο Ισλάμ. Παρουσιάζεται ο αχτιναμές (έγγραφο προστασίας) του Μωάμεθ, διατάγματα προστασίας που εξέδωσαν Μουσουλμάνοι ηγέτες της Αιγύπτου και το τζαμί εντός των τειχών του μοναστηριού. Θα αναδειχθούν οι προσπάθειες των σιναϊτών μοναχών να επιβιώσουν από τις πιέσεις των Μουσουλμάνων.
20:00 -«Ο Φθηνός, αλλά Αιματηρός Μαύρος Χρυσός!». Ομιλητής: Νίκος Χατζής, Αναλυτής Γεωπολιτικής – Σύμβουλος 3-D Διαπραγματεύσεων, Υπότροφος Ιδρύματος Ωνάση.
Η δυναμική της γεωπολιτικής των εξελίξεων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, από τη Συρία μέχρι τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Ανάλυση του ρόλου της Δύσης και της Τουρκίας.
Πληροφορίες εκδήλωσης:
Πότε: Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 17:30
Πού: Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Αμφιθέατρο “Στέφανος Δραγούμης”, Λεωφόρος Στρατού 2, Θεσσαλονίκη)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ