Ομάδα κρούσης με νέα άφθαρτα στελέχη προσπαθεί να συγκροτήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Πρόσωπα που να μπορούν όπως φιλοδοξεί να πείσουν την κοινή γνώμη ότι θα είναι τα βασικά μέλη μιας αξιόπιστης κυβέρνησης χωρίς πείρα, αλλά με γνώση και διάθεση για δουλειά, αν το κόμμα τους κερδίσει τις εκλογές.
ΑΥΤΟ γίνεται σε μια στιγμή που τα επώνυμα στελέχη μοιράζουν υπουργεία στη Ρηγίλλης, μετά τα ευνοϊκά για τη Ν.Δ. αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Δεν είναι, όμως, μόνον οι κορυφαίοι που διεκδικούν μερίδιο στην πίτα της εξουσίας, όποτε και αν έρθει αυτή. Είναι και χαμηλότερα στην επετηρίδα στελέχη, που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά με την εκλογή του κ. Κ. Καραμανλή στο συνέδριο.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρακολουθεί, άλλοτε χαμογελώντας και άλλοτε με ενόχληση, τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχουν επιδοθεί παλιά και νέα στελέχη, για να αυξήσουν την επιρροή τους στο κόμμα, τώρα που πιστεύουν ότι βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εκτιμά ότι το κόμμα έχει να διανύσει μακρύ δρόμο μέχρι τότε. Ένας στενός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή, για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος, έλεγε ότι «στη Θεσσαλονίκη έχουν μοιράσει μόνοι τους τις διοικήσεις των οργανισμών, των νοσοκομείων και των ιδρυμάτων».
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Ο πρόεδρος του κόμματος, πάντως, με αργά βήματα ετοιμάζει τη «σκιώδη κυβέρνηση» με την οποία θα δώσει τη μάχη του. Τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν αυτή την ομάδα, είναι οι κ.κ. Μ. Λιάπης, Π. Παυλόπουλος, Β. Μεϊμαράκης, Γ. Βουλγαράκης, Μ. Κεφαλογιάννης, ο γαμπρός του κ. Μ. Έβερτ, κ. Π. Δούκας, οι δύο καθηγητές που πρόσφατα συμπεριέλαβε στο νέο οργανωτικό σχήμα, κ.κ. Γ. Τσουκαλάς και Γ. Βαλινάκης και ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Α. Σπηλιωτόπουλος. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναζητεί και άλλα πρόσωπα από τον χώρο των πανεπιστημίων και των επιχειρήσεων.
Θεωρείται βέβαιο ότι σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. θα παίξουν σημαντικό ρόλο ο κ. Σ. Δήμας, τον οποίο πολλοί βλέπουν πρόεδρο της Βουλής. Ο κ. Δ. Σιούφας σε σημαντικό υπουργείο και ο Πέτρος Μολυβιάτης, αν όχι υπουργός Εξωτερικών σίγουρα υφυπουργός. Θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνουν υπουργοί, επίσης, η κ. Ντ. Μπακογιάννη, ο κ. Γ. Αλογοσκούφης και ο κ. Σαβ. Τσιτ ουρίδης.
Είναι άγνωστο, όμως καθώς ο κ. Κ. Καραμανλης δεν μιλάει ποτέ γι’ αυτό εάν θα ανατεθούν κυβερνητικά πόστα στους κ.κ. Μ. Έβερτ, Γ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Κεφαλογιάννη και Αχ. Καραμανλή.
ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ «ΙΣΧΥΡΟΙ»
Στο περιβάλλον του κ. Κ. Καραμανλή υπάρχουν ακόμη πολλά ισχυρά πρόσωπα, τα οποία είναι βέβαιο ότι θα παίξουν ρόλο, εάν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές. Αυτοί είναι οι δύο γενικοί διευθυντές, ο κ. Γ. Βαρθολομαίος για τα οικονομικά πολλοί τον αποκαλούν επίτροπο της Εκκλησίας, επειδή διαχειρίζεται το ταμείο και ο κ. Γ. Τουσιάκης για τα διοικητικά.
Ο πρώτος ήταν γενικός διευθυντής και την περίοδο Έβερτ, ενώ ο δεύτερος είναι στενός φίλος του κ. Κ. Καραμανλή. Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, στη Ρηγίλλης ο γραμματέας οργανωτικού κ. Γ. Βλάχος, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του προέδρου κ. Γ. Αγγέλου, καθώς και ο συνδικαλιστής στο ΔΣΑ κ. Λ. Ζαγορίτης. Κοντά στον πρόεδρο είναι και οι βουλευτές κ.κ. Ν. Νικολόπουλος και Γ. Καλός.
Στο ευρύτερο περιβάλλον του κ. Κ. Καραμανλη υπάρχουν τέσσερα ακόμη πρόσωπα που συναντά κανείς να σηκώνουν τα κομματικά «λάβαρα» και να βοηθούν σημαντικά στην επικοινωνία και την οργάνωση του κόμματος. Είναι ο συνεργάτης του κ. Μ. Λιάπη, στον Πολιτικό Σχεδιασμό, κ. Α. Λυκουρέντζος, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που διατηρεί σχέσεις με τον Κ. Καραμανλή, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, και οι δύο συνεργάτες του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου στο Γραφείο Τύπου, κ.κ. Μ. Χαρακόπουλος και Τζίνα Δραγώνα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “