"Σαρώνει" το κράτος ο Ερντογάν - 6.000 συλλήψεις δικαστικών & στρατιωτικών

Μερικά 24ωρα μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται μηνύματα από όλο τον κόσμο για ψυχραιμία, τέρμα στις βιαιοπραγίες και σεβασμό στη δημοκρατία. Ωστόσο η Κυβέρνηση του Προέδρου της Τουρκίας δείχνει το “σκληρό” της πρόσωπο δηλώνοντας ότι υπάρχουν σκέψεις ακόμη και να την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Οι συλλήψεις στην Τουρκία έχουν φτάσει τις 6.000 με τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης να συνεχίζονται, σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των συλλήψεων θα αυξηθεί.

Οι “εκκαθαρίσεις” αφορούν σε “ξήλωμα” υψηλόβαθμων στρατιωτικών και δικαστών. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αλλά και ο Πρωθυπουργός Μπιλαλί Γκιλντιρίμ δήλωσαν δημοσίως ότι η Κυβέρνηση κάνει σκέψεις γύρω από την επαναφορά της θανατικής ποινής, ώστε να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την απόπειρα του πραξικοπήματος, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 265 νεκρούς.

Από τη στιγμή που κατέρρευσε η απόπειρα πραξικοπήματος, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 3.000 στρατιώτες και υψηλόβαθμοι των ενόπλων δυνάμεων, ενώ οι τουρκικές αρχές απομάκρυναν από τα καθήκοντά τους 2.745 δικαστές, ανάμεσά τους ένας από τους πιο υψηλόβαθμους της Τουρκίας, ο Αλπαρσλάν Αλτάν.

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν επίσης δέκα μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, και διεξάγουν έρευνα για 140 μέλη του Ακυρωτικού Δικαστηρίου σχετικά με το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το Anadolu, ανάμεσα στους υψηλόβαθμους αξιωματικούς που συνελήφθησαν βρίσκεται ο υποστράτηγος Οζάν Οζμπακίρ, διοικητής της φρουράς του Ντενιζλί της της 11ης μεραρχίας καταδρομέων. Μαζί του, συνελήφθησαν την Κυριακή και πάνω από 50 στρατιωτικοί.

Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ο στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ, διοικητής της 3ης στρατιάς, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας.

Δημοσίευμα της Hurriyet αναφέρει ότι συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ: ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη το Σάββατο μαζί με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση.

Η Άγκυρα υποψιάζεται ότι η βάση αυτή η οποία παραμένει κλειστή από το Σάββατο, χρησιμοποιήθηκε για τον ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών που χρησιμοποίησαν οι πραξικοπηματίες, είπε Τούρκος αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τέλος, το Ανώτατο Δικαστικό σώμα της Τουρκίας πρόκειται να συνεδριάσει άμεσα σύμφωνα με την Daily Sabah, προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι για την απόπειρα του πραξικοπήματος.