Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία: Συγκρούσεις σε Κων/πολη & Άγκυρα-Βομβαρδίστηκε το Κοινοβούλιο

Η γενική εικόνα στην κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία είναι ότι η απόπειρα μερίδας του στρατού να θέσει υπό τον έλεγχό της το τουρκικό κράτος απέτυχε. Ωστόσο, οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των πραξικοπηματιών βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετά σημεία στην Κων/πολη αλλά κυρίως στην Άγκυρα, όπου διεξάγονται με σφοδρότητα. Οι πραξικοπηματίες επιμένουν. Ενώ το αεροπλάνο του Ερντογάν είχε ήδη προσγειωθεί αεροδρόμιο στο Ατατούρκ στρατιωτικοί εισέβαλαν στο CNN Τουρκ και διέκοψαν τη μετάδοση των ειδήσεων. Παράλληλα, βομβαρδίστηκε το τουρκικό Κοινοβούλιο, ενώ σημειώνονται νέες εκρήξεις τόσο στην Κων/πολη όσο και στην Άγκυρα. Ωστόσο, λίγη ώρα μετά πολίτες που εισέβαλαν στον τηλεοπτικό σταθμό κατόρθωσαν μαζί με τους δημοσιογράφους να διώξουν τους πραξικοπηματίες.

Από τις συγκρούσεις που προηγήθηκαν νωρίτερα 17 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και πολλοί πολίτες τραυματίστηκαν, αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν 150 τραυματίες, ενώ γίνεται λόγος και για νεκρό Βουλευτή από τους βομβαρδισμούς του Κοινοβουλίου.

Καθοριστικό ρόλο στην αποτροπή του πραξικοπήματος διαδραμάτισαν τα social media και τα ιδιωτικά τηλεοπτικά δίκτυα που -τραγική ειρωνεία- ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα πολέμησε. Μέσω αυτών οι πολιτικοί απευθύνθηκαν στους πολίτες, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους για να ανατρέψουν το πραξικόπημα. Ο Ερντογάν, ο Γκιουλ, ο Νταβούτογλου απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να αντιδράσουν και να βγουν μαζικά στο δρόμο για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, ενώ τα στελέχη της αντιπολίτευσης τάχθηκαν ενάντια στην απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας.

Οι πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους, έφτασαν στο αεροδρόμιο, ανάγκασαν το στρατό να υποχωρήσει και ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο και προσπάθησαν να ανοίξουν τις γέφυρες του Βοσπόρου, τις οποίες είχαν κλείσει πραξικοπηματικές δυνάμεις.Η εφημερίδα Χουριέτ ανέφερε ότι  στους πραξικοπηματίες στη γέφυρα του Βοσπόρου έχει δοθεί διορία δύο ωρών για να αποχωρήσουν. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας που ελέγχονται από τον Ερντογάν, το πραξικόπημα απέτυχε.

Στις 02:30 [περίπου τα ξημερώματα του Σαββάτου σημειώθηκε μια πολύ δυνατή έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ το ΜTV επιβεβαίωσε ότι ο αρχηγός του στρατού βρίσκεται στο αρχηγείο και έχει αναλάβει τα καθήκοντά του.

Ο συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ πίσω από το πραξικόπημα

Ο συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» υποστηρίζει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε στη χώρα λίγο μετά τις 23:30 ώρα Ελλάδας,  επιβεβαιώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο, καθώς ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την εξουσία ενώ κατελήφθη η τουρκική τηλεόραση. Η κίνηση έγινε για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της κοσμικής εξουσίας, σύμφωνα με σχετική δήλωση.

Το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον όμηρος των πραξικοπηματιών), ο οποίος έδωσε εντολή να μη δίδεται άδεια προσγείωσης για τα δύο μαχητικά αεροσκάφη και τα τέσσερα ελικόπτερα που απογειώθηκαν από την Κωνσταντινούπολη και έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς, ο αρχηγός του πραξικοπήματος έχει παραδοθεί.

Νωρίτερα, τουρκικό F16 κατέρριψε το ελικόπτερο που είχε πυροβολήσει πάνω από το προεδρικό μέγαρο. Από τους μιναρέδες της Κωνσταντινούπολης ακούστηκε έκκληση για προσευχή, κάτι που συνήθως γίνεται τις μεσημεριανές ώρες. Ο κόσμος πανηγυρίζει στους δρόμους καθώς όλα δείχνουν ότι το πραξικόπημα ηττάται.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθησαν τέσσερις στρατιώτες που είχαν καταλάβει το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι. Η κρατική τηλεόραση απελευθερώθηκε, καθώς εκπέμπει και πάλι κανονικά, ενώ νωρίτερα πολίτες είχαν εισβάλει ενθουσιασμένοι βγάζοντας selfies.

Μέσω Skype το μήνυμα του Ερντογάν προς τους πολίτες

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που είχε μισήσει τα social media, τώρα τα χρησιμοποιεί ως το μόνο μέσο που έχει για να στείλει μήνυμα στους πολίτες.

Μιλώντας στο CNN μέσω Skype, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε: Θα το ξεπεράσουμε, ο κόσμος πρέπει να βγει στους δρόμους. Συνεχίζοντας ο Ερντογάν κατηγόρησε το κίνημα Γκιουλέν ότι ευθύνεται για την ανατροπή της τάξης στη χώρα.

«Θα το ξεπεράσουμε αυτό. Το Έθνος πρέπει να βγει στις πλατείες και να συγκεντρωθεί για να αντιδράσει για την απόπειρα εξέγερσης. Θα πληρώσουν υψηλότατο τίμημα οι υπεύθυνοι. Ευθύνεται το κίνημα Γκιουλέν και το πραξικόπημα είναι έργο μειοψηφίας του Στρατού» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “πιστεύω απολύτως ότι οι πραξικοπηματίες δεν θα πετύχουν”.

Το NBC ανέφερε ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο από τη Γερμανία, ενώ φημολογείται ότι είναι εκτός της χώρας. Διεθνή μέσα ανέφεραν ότι η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει εντολή ώστε να προσγειωθεί στα εδάφη της το αεροπλάνο στο οποίο βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος, ωστόσο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα, Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι που μίλησαν με Ευρωπαίους ομολόγους τους, διαψεύδουν ότι ο Ερντογάν ζήτησε άσυλο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το Ρόιτερς ο Ερντογάν επιστρέφει στην Άγκυρα ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι όταν έγινε το πραξικόπημα βρισκόταν στη Μαρμαρίδα και ότι έφυγε με αεροπλάνο για την Γερμανία ή την Τεχεράνη.

Ωστόσο η κρατική ιταλική τηλεόραση αναφέρει ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε πτήση προς το Λονδίνο, ενώ σύμφωνα με άλλη πληροφορία το αεροπλάνο του κατευθύνεται προς τη Ρώμη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να επικοινωνήσει το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τα μηνύματα Τούρκων πολιτικών

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει: Οι δυνάμεις ασφαλείας θα αποδώσουν τα ίσα στην απόπειρα πραξικοπήματος. Αν υπάρξει θάνατος, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους.

Ο Μπινάλι Γιλντιρίμ νωρίτερα επιβεβαίωσε το πραξικόπημα και σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, δήλωσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία. Η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο και “θα φύγει μόνο όταν το πουν οι πολίτες” δήλωσε.

Εν τω μεταξύ ο πρώην Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, κάλεσε το λαό μέσω skype να υπερασπιστεί τη δημοκρατία βγαίνοντας στους δρόμους προκειμένου να αντισταθεί σε αυτές τις μη νόμιμες ενέργειες, αλλά και τον στρατό να επιστρέψει στα στρατόπεδά του.

Ο πρώην Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε το λαό της Τουρκίας να δείξει τη δύναμη της δημοκρατίας ενάντια στους πραξικοπηματίες.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο οποίος του δήλωσε τη συμπαράσταση των ΗΠΑ.

Ο Δήμαρχος της Άγκυρας κάλεσε τον κόσμο να βγει στους δρόμους ενάντια στο πραξικόπημα. Προς το παρόν τα πράγματα είναι ειρηνικά, ωστόσο ο στρατός ζητά από τον κόσμο να φύγει από τους δρόμους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την ώρα κόσμος καταφθάνει στην Πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Εκεί, οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους με σκοπό να ανακαταλάβουν κτίρια που κατέλαβαν οι πραξικοπηματίες, ωστόσο στην Άγκυρα δε φαίνεται να γίνεται κάτι τέτοιο, με τον στρατό να εξακολουθεί να καταλαμβάνει νευραλγικά κτίρια της χώρας.

Μήνυμα και από τον Ντόναλντ Τραμπ

Μέσω Twitter, ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε: Φαίνεται ότι είμαστε σε πραξικόπημα στην Τουρκία. Παίρνουν την πατρίδα τους πίσω.

Υπενθυμίζεται ότι ο εκκεντρικός επιχειρηματίας είχε αναρτήσει παρόμοια δήλωση και για το Brexit.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε όλες τις πλευρές στην Τουρκία να στηρίξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση.

Το δικό της μήνυμα έστειλε και η Ρωσία, με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να αναφέρει ότι η Μόσχα επιθυμεί για την Τουρκία να γυρίσει στο μονοπάτι της σταθερότητας και της τάξης.

Χάος στην Τουρκία – Συγκρούσεις του στρατού με τους πολίτες

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μηλιέτ, ένα ελικόπτερο πλησίασε τα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ρίχνοντας ριπές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι στρατιώτες στην Άγκυρα άνοιξαν πυρ σε συγκεντρωμένο κόσμο, κάνοντας λόγο για 17 νεκρούς αστυνομικούς αλλά και τραυματίες.

Στοιχεία αναφέρουν ότι στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά πολιτών οι οποίοι σκόπευαν να ανοίξουν τις πύλες του Βοσπόρου, όπου τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Παράλληλα έγιναν προσπάθειες για την κατάληψη του Τουρκ Σατ και του δορυφορικού καναλιού.Επίσης στην Τουρκία θα υπάρξει black out στα μέσα δικτύωσης.

Ο Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης ζητά από την αστυνομία να συλλαμβάνει τους στρατιωτικούς.

Την ίδια ώρα ανακαλούνται οι άδειες όλων των στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επιστρέφει εσπευσμένα από τη Μογγολία.

Νωρίτερα δυνάμεις του στρατού υποχώρησαν από το αεροδρόμιο Ατατούρκ, με τον κόσμο να κινείται προς τα εκεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οπαδοί του κόμματος του Ερντογάν κατέλαβαν τον αερολιμένα.

Ο κόσμος δείχνει πανικοβλημένος καθώς πολίτες έχουν σχηματίσει ουρές έξω από τα ΑΤΜ τραπεζών, αλλά και από τα πρατήρια βενζίνης, φοβούμενοι για κλιμάκωση της κρίσης και γενικευμένες αναταραχές.

Πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα πετούν μαχητικά και σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού τον έλεγχο έχει αναλάβει ένα συμβούλιο ειρήνης.

Λογαριασμός στο twitter ανήρτησε κατάλογο με τους στρατιωτικούς που είναι υπεύθυνοι ανά περιοχή, ωστόσο, ελέγχεται η εγκυρότητά τους.

ΜΜΕ κάνουν λόγο για απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς και ότι ετοιμάζεται νέο σύνταγμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή κρατούνται όμηροι στο γενικό επιτελείο στρατού, ενώ αμερικανικά ΜΜΕ επιβεβαιώνουν ότι συνελήφθη ο αρχηγός του στρατού. Ελικόπτερα πάνω από το γενικό επιτελείο του στρατού φέρονται να έχουν ανοίξει πυρ.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μεταδίδει ότι μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων βρίσκεται μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα.

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet αναφέρει ότι απαγορεύθηκε η διέλευση οχημάτων από τις γέφυρες «Ιστάνμπουλ Μπογασί» και «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ», οι οποίες διέρχονται του Βοσπόρου.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι στρατιώτες αναπτύχθηκαν επίσης στην Τραπεζούντα και στην Αττάλεια.
Ισραηλινές πηγές αναφέρουν ισχυρές εκρήξεις στη βάση των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι είναι πιθανό να έχουν γίνει βομβαρδισμοί από ελικόπτερα.
Οι τουρκικές αρχές έχουν μπλοκάρει Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισε και η κρατική τουρκική τηλεόραση. Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι έλαβαν ενημέρωση ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία.
Ελληνική ανησυχία – Δηλώσεις ΥΠΕΞ ΗΠΑ – Ρωσίας – Γαλλίας
Από το ελληνικό ΥΠΕΘΑ αναφέρουν ότι τα παρατηρητήρια του στρατού είχαν εντοπίσει στρατιωτική κινητικότητα σε διάφορα σημεία και είναι σε επαγρύπνιση.
Πρέπει να απφευχθεί το αιματοκύλισμα δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ ο Τζον Κέρι σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια στην Τουρκία.
Από το γαλλικό ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι δεν είναι λίγοι οι στρατηγοί που συμμετέχουν στο πραξικόπημα.