Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τις συνομιλίες τους, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη συμβολή του κ. Κι Μουν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
«Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση αποτελεί διεθνή πρόκληση. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με συλλογικές πολιτικές από τη διεθνή κοινότητα που βασίζονται στην αλληλεγγύη και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο κ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «πετύχαμε μία δύσκολη συμφωνία, δίνουμε μάχη να διατηρηθεί. Έχουμε καταφέρει να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και να χάνονται καθημερινά άνθρωποι στα νερά του Αιγαίου. Ελπίζω ότι και με τη δική σας προσπάθεια θα καταφέρουμε να διατηρηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία».
Αναφερόμενος στο κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτό αποτέλεσε μονομερής ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας.
Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας, επεσήμανε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει έναν σημαντικό ρόλο αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού αλλά και την ειρήνευση σε Συρία και Λιβύη.
Τσίπρας και Κι Μουν συμφώνησαν από κοινού ότι η προσφυγική κρίση δεν λύνεται με εργαλεία εθνικισμού και μονομερείς πολιτικές.
«Με τον ΓΓ του ΟΗΕ συμφωνήσαμε ότι η προσφυγική κρίση δεν λύνεται με εργαλεία εθνικισμού. Οι πολιτικές των φρακτών και των μονομεμερών ενεργειών αντιβαίνουν στις κοινές μας αρχές και επιδεινώνουν την κρίση», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Η Ελλάδα παλεύει ενάντια στις πολιτικές αυτές. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε να διαχειριστούμε το δύσκολο αυτό ζήτημα» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η προσφυγική κρίση είναι μία διεθνής και ευρωπαϊκή πρόκληση. Μόνο συλλογικές και συνεκτικές πολιτικές μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό».
Σχολιάζοντας τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως «οι ροές των 7-8.000 ατόμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου τον περασμένο Νοέμβριο, έχουν μειωθεί σε κάτω από 100 άτομα την ημέρα και οι εκατοντάδες, τραγικοί θάνατοι που καταγράφηκαν την περασμένη περίοδο, έχουν μηδενιστεί».
«Κάθε αίτηση ασύλου εξετάζεται από την υπηρεσία ασύλου ανά περίπτωση και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων», συμπλήρωσε, σχετικά με το άσυλο.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του στις συνομιλίες στο Κυπριακό για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, λύσης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.
Από την πλευρά του ο Μπαν Κι – Μουν υπογράμμισε το ρόλο που διαδραμάτισε ο ελληνικός λαός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος προσθέτοντας ότι είναι εδώ για να τιμήσει τη συγκεκριμένη στάση.
«Είναι μέγιστη η προσφορά του ελληνικού λαού στο προσφυγικό» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ λέγοντας ότι η «Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού».
Τόνισε επίσης τον ηγετικό ρόλο του Έλληνα Πρωθυπουργού στη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης καθώς «η Ελλάδα είναι μία σημαντική χώρα με μεγάλη συνεισφορά και βασιζόμαστε σε αυτήν».
Τέλος, σχολιάζοντας την κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη σημείωσε ότι η πολεμική ένταση στις δύο χώρες, διευκολύνει την ανάπτυξη εξτρεμιστικών οργανώσεων.