Ένα σωσίβιο... για τον Μπαν Κι Μουν από τον Αλέξη Τσίπρα

“Είναι ένα εργαλείο ζωής”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Μπαν Κι Μουν ενώ του προσέφερε ένα σωσίβιο. Αυτό το δώρο επέλεξε να κάνει ο Πρωθυπουργός στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το πορτοκαλί σωσίβιο είναι το σήμα – κατατεθέν για την Προσφυγική κρίση καθώς χιλιάδες παρόμοια σωσίβια βρέθηκαν στις ελληνικές θάλασσες, συμβολίζοντας τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στα νερά του Αιγαίου και όχι μόνο.

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι δίνει αυτό το δώρο με την ευχή να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που έχει μειώσει τις προσφυγικές ροές «και να μην χρειαστεί να ξαναχρησιμοποιηθεί από απροστάτευτους ανθρώπους, έρμαια των δουλεμπορικών δικτύων, για να σωθεί η ζωή τους».

Παράλληλα, Πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «το επόμενο διάστημα αυτοί οι άνθρωποι να διεκδικήσουν μία καλύτερη ζωή από τις νόμιμες οδούς χωρίς να χρειάζεται να το φορούν».

Η αντίδραση του Μπαν Κι Μουν, έκανε τους παρευρισκόμενους να χαμογελάσουν. Χαμογελώντας πρώτα ο ίδιος, φόρεσε το σωσίβιο λέγοντας μάλιστα ότι είναι ένα σημαντικό δώρο. “Το χρειάζομαι. Πολλοί άλλοι πιθανόν να το χρειάζονται περισσότερο”, είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι δεν ξέρει να κολυμπά.

Ο Κι Μουν επαίνεσε τους Έλληνες που “είστε αφοσιωμένοι στη διάσωση πολλών ανθρώπων σε δύσκολες συνθήκες».

Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ