Μετά από πολλές δοκιμασίες η ελληνική Οδύσσεια φαίνεται να έχει αίσιο τέλος. Αυτό υπογραμμίζει σε άρθρο που ανάρτησε σήμερα στο προσωπικό του blog ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά μετά το 2010 οι Υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ δέχτηκαν να συζητήσουν, την προηγούμενη Δευτέρα, το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού Δημοσίου χρέους. Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Γάλλος Επίτροπος υπογραμμίζει ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε από το 13% του ΑΕΠ που βρισκόταν το 2013 στο 3% το 2016.
Ο Μοσκοβισί αναφέρει επίσης ότι ανεξάρτητα από τις διαθέσεις που τρέφει κανείς για τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι κατάφερε να οδηγήσει την (κοινοβουλευτική) πλειοψηφία της ριζοσπαστικής Αριστεράς προς την υιοθέτηση δύσκολων μέτρων, ενώ παράλληλα έπεισε τους εταίρους του στην ευρωζώνη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους χωρίς να έχει συμμάχους από τη δική του πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
“Έχω την πεποίθηση ότι αυτό το καλοκαίρι δεν θα διαδραματιστεί η κρίση που υπήρξε το προηγούμενο καλοκαίρι” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Επίτροπος.
Ο Μοσκοβισί προβλέπει επίσης ότι η Ελλάδα θα καταφέρει στο εγγύς μέλλον να επιστρέψει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές. Εκ παραλλήλου όμως επισημαίνει ότι δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός δεδομένου ότι πολλά προβλήματα, με πρώτο αυτό της ανεργίας, παραμένουν ανεπίλυτα στην Ελλάδα. “Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν ανθρώπινα δράματα που τροφοδοτούν την άνοδο της ακροδεξιάς” αναφέρει επίσης ο Επίτροπος τονίζοντας πως όλοι οι δανειστές, του Δ.Ν.Τ συμπεριλαμβανομένου, θα πρέπει να έχουν “ισορροπημένες θέσεις που δεν προσθέτουν λιτότητα στη λιτότητα”.
Όπως αναφέρει ο Επίτροπος, «είμαι πεπεισμένος ότι δεν θα ξαναεπαναληφθεί το δράμα του περυσινού καλοκαιριού που προκάλεσε φόβους για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη».
«Αυτό το σενάριο δεν είναι πλέον στην ατζέντα των συζητήσεων» και τονίζει ότι ο ίδιος και ο Πρόεδρος Γιουνκέρ «εργάστηκαν σκληρά για να κλείσουν ισορροπημένες συμφωνίες, οικονομικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες για να ξεπεράσουμε τις ανταγωνιστικές θέσεις άλλων παιχτών».
Ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ακόμη ότι καμία κυβέρνηση δεν πήγε τόσο μακριά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αποφασίζοντας μέσα σε λίγους μήνες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό και στις ιδιωτικοποιήσεις. Προσθέτει ότι τώρα πρέπει αυτά να υλοποιηθούν.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κάνει επίσης αναφορά στην ανεργία αλλά και στην επιβάρυνση της Ελλάδας από το προσφυγικό και υπογραμμίζει την ανάγκη επίτευξης ισορροπημένων αποφάσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και ΔΝΤ, προκειμένου να μην προσθέσουμε, όπως σημειώνει, λιτότητα στη λιτότητα.
Σε ό,τι αφορά το χρέος σημειώνει ότι οι Ευρωπαίοι εργάζονται πάνω σε μια δέσμη μέτρων για την ελάφρυνσή του, μέσω της μείωσης του κόστους των επιτοκίων και των επιμηκύνσεων των περιόδων αποπληρωμής και χάριτος, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες, με τις προσπάθειες που κατέβαλαν, αξίζουν αυτές τις διευκολύνσεις.