Economist: Grexit πιθανώς το καλοκαίρι, αν όχι, ίσως τα επόμενα 5 χρόνια

Τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές στην έκθεση «Europe stretched to the limit».
Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν οι Βρετανοί επιλέξουν το Brexit. Στην περίπτωση αυτή η χώρα μας θα μπορούσε να βγει εκτός Ευρωζώνης ακόμη και φέτος το καλοκαίρι. Ασφαλώς, μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε αλυσιδωτά προβλήματα στην ΕΕ.

Την δυσμενή αυτή πρόβλεψη κάνουν οι οικονομολόγοι του Economist Intelligence Unit που επισημαίνουν στην έκθεση:
«Η αβεβαιότητα που θα ακολουθήσει μια ψήφος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ θα προκαλούσε αφόρητη πίεση στην δοκιμαζόμενη οικονομία της Ελλάδας σε μια στιγμή που ήδη παλεύει να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών που φεύγουν από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική».
«Ενώ η ήπειρος (σ.σ. η Ευρώπη) θα μπορούσε πιθανότατα να αντέξει ένα Brexit, ένα Grexit ή μια κλιμάκωση της προσφυγικής κρίσης ξεχωριστά, αυτό θα ήταν πιο δύσκολο για μια κατάσταση στην οποία πολλές από αυτές τις κρίσεις εκδηλωθούν ταυτόχρονα» συμπληρώνουν.

Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης δεν παραλείπουν να διευκρινίζουν ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι υπαρκτός για τα επόμενα πέντε χρόνια, ανεξάρτητα από το αν συμβεί το Brexit.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και εκτιμήσεις για την εξέλιξη και τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.

Αναφέρεται συγκεκριμένα: «περιμένουμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες για τον χειρισμό των μεταναστών, τη διαχείριση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και την επιστροφή τους στην Τουρκία».
«Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται για άλλη μια φορά σε διαμάχη με τους διεθνείς πιστωτές της για τους όρους του τελευταίου πακέτου διάσωσης ενόψει, της πληρωμής ενός μεγάλου ομολόγου που εκπνέει τον Ιούλιο. Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί ξανά εν μέσω κρίσης είναι σημαντικός».