Το προσφυγικό ζήτημα εξακολουθεί να ξεχωρίζει στις αναφορές του γερμανικού τύπου. Εστιάζοντας στην Ελλάδα, που έχει εξελιχθεί σε επίκεντρο της ευρωπαϊκής προσφυγικής κρίσης, οι γερμανοί αρθρογράφοι παρατηρούν την αισθητή μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα μέσω του Αιγαίου τις τελευταίες ημέρες. «Το προσφυγικό ρεύμα εξασθενεί» σημειώνει χαρακτηριστικά σε τίτλο ανταπόκρισής της από την Αθήνα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, η οποία διερωτάται αν η αισθητή εξασθένηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά οφείλεται στην κακοκαιρία ή, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «αρχίζει να λειτουργεί η συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό»; Όπως επισημαίνεται «η μείωση (σ.σ. των προσφυγικών ροών) δεν μπορεί μάλλον να αποδίδεται μόνο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι τουρκικές αρχές έχουν κάνει αυστηρότερους τους ελέγχους στις ακτές τους μετά την υπογραφείσα πριν από μία εβδομάδα συμφωνία με την ΕΕ».
Το δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρεται πάντως και στην υπερσυγκέντρωση προσφύγων στην Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «50.000 άτομα που αναζητούν προστασία βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση υπόσχεται νέα καταλύματα». Ειδική αναφορά γίνεται στον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, όπου επικρατούν συνθήκες εξαθλίωσης, όπως υπογραμμίζεται. Όπως αναφέρει τέλος το δημοσίευμα, «στο μεταξύ οι διακινητές αναζητούν νέες διαδρομές και εστιάζουν στην περίπτωση της Ιταλίας ως πύλης εισόδου».
Φέρνει αποτέλεσμα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας;
Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται και εκτενές δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, η οποία διερωτάται χαρακτηριστικά στον τίτλο της: «Θα γίνει η Ιταλία η νέα Ελλάδα»; Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «από τότε που έχει κλείσει η δίοδος για τους πρόσφυγες μέσω των Βαλκανίων, η Ιταλία φοβάται ένα νέο κύμα μετανάστευσης. Συμμορίες διακινητών θέλουν να μεταφέρουν σύρους πρόσφυγες απευθείας στις ακτές της Απουλίας και στη Λαμπεντούζα».
Η εφημερίδα του Βερολίνου σχολιάζει ότι «οι διακινητές έχουν ήδη νέες επιχειρηματικές ιδέες» και συμπληρώνει: «Η οδός μέσω Αδριατικής προς την Απουλία είναι σύμφωνα και με εκτιμήσεις του αμερικανικού Ινστιτούτου Αναλύσεων Stratfor μία από τις πιθανότερες νέες προσφυγικές διαδρομές προς την Ευρώπη. Στη δημοσιευθείσα στα μέσα Μαρτίου έκθεση με τίτλο ‘Είναι η Ιταλία η νέα Ελλάδα;’ οι ειδικοί υποδεικνύουν όμως και μια ακόμη παρακαμπτήρια διαδρομή από την ανατολική Μεσόγειο: από τουρκικά λιμάνια διά της Μεσογείου απευθείας στη Λαμπεντούζα και τη Σικελία. Αυτό το επιβεβαιώνουν μεταξύ άλλων και αναφορές ιταλικών μέσων ενημέρωσης», επισημαίνει η Die Welt.
Στις νεότερες εξελίξεις στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα εστιάζει και ανταπόκριση στην ηλεκτρονική έκδοση της Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί τη σαφή μείωση των προσφυγικών ροών μέσω Αιγαίου και θέτει το ερώτημα: «Τι επέφερε τη μεταβολή; Η ισχύουσα από τις 20 Μαρτίου συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία; Ο σφραγισμένος βαλκανικός διάδρομος ή και τα δύο; Όπως φαίνεται η νέα προσφυγική πολιτική της ΕΕ έχει πραγματικά καταστρέψει την επιχείρηση των διακινητών στο Αιγαίο. Ποιος πληρώνει ακόμη και εκατοντάδες δολάρια για το πέρασμα όταν απειλείται αρχικά στη Λέσβο με εγκλεισμό και στη συνέχεια, μετά από σύντομη διαδικασία εξέτασης ασύλου, με απέλαση πίσω στην Τουρκία»;
Το δημοσίευμα της εφημερίδας του Μονάχου επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «μεγάλες μη κυβερνητικές οργανώσεις ασκούν κριτική στη συμφωνία με την Τουρκία και αποσύρονται. (…) Όλοι αναρωτιούνται αν θα επιτύχει η απευθείας μεταγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία», σημειώνει η γερμανίδα δημοσιογράφος.
Πηγή: DW