Μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στις Βρυξέλλες - Σύλληψη ενός υπόπτου

Ήχοι δύο εκρήξεων και πυροβολισμών ανησύχησαν σήμερα Παρασκευή τους κατοίκους του προαστίου Σάαρμπεκ. Πρόκειται για την περιοχή όπου διέμενε ο ένας εκ των τρομοκρατών της επίθεσης στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών, Ιμπραήμ Ελ Μπακράουι.

Επρόκειτο για μια μεγάλη αντιτρομοκρατική επιχείρηση του Βελγίου σε διαμέρισμα, όπου συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί. Κατά την επιχείρηση συνελήφθη ένας ύποπτος, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά, όπως επιβεβαίωσε και ο Δήμαρχος του Σκαρμπέκ Μπερνάρ Κλερφέ μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η περιοχή γύρω από την πλατεία Μεζέρ έχει αποκλειστεί και χαράχθηκε περίμετρος ασφαλείας. Νωρίτερα, ένας συρμός του τραμ που περνούσε από κοντινό σημείο εκκενώθηκε ενώ οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους περίοικους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να κλείσουν τα παράθυρά τους.

Ένας αστυνομικός μιλώντας σε δημοσιογράφους ζήτησε να φύγουν από την περιοχή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “Δεν έχετε ιδέα τι συμβαίνει εκεί».

Το βελγικό δίκτυο lacapitale.be δημοσίευσε βίντεο από την στιγμή της σύλληψης του υπόπτου με τους άνδρες της αστυνομίας να τον σέρνουν από τα χέρια, διευκρινίζοντας πως έχει τραυματιστεί.

Ένας κάτοικος της περιοχής δημοσίευσε νωρίτερα φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασμό με ρομπότ που χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους περιοίκους να απομακρυνθούν από τα παράθυρα.

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε και δεύτερη φωτογραφία από κάτοικο της περιοχής στην οποία διακρίνεται το ρομπότ, ενώ δίπλα σε στάση λεωφορείου ένας άνθρωπος στο έδαφος.

Πληροφορίες μεταδίδουν ότι οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον άνδρα να αφαιρέσει το πανωφόρι του, ο ίδιος αρνήθηκε να υπακούσει με αποτέλεσμα να δεχθεί τα αστυνομικά πυρά. Tα βελγικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο ύποπτος άνδρας κινούνταν στην περιοχή κρατώντας έναν σάκο.

Ένας κάτοικος μιλώντας στο δίκτυο RTL δήλωσε πως «η αστυνομία συνέλαβε έναν άνθρωπο που βρισκόταν σε στάση λεωφορείου» και πρόσθεσε πως «τον διέταξαν να αφαιρέσει το μπουφάν του, πιθανώς για να δουν αν έφερε ζώνη με εκρηκτικά».

Πριν συλλάβουν τον ύποπτο οι αστυνομικοί, απομάκρυναν ένα παιδί το οποίο την ώρα της επιχείρησης βρισκόταν στη στάση του τραμ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η αστυνομία ανακάλυψε μέσα σε διαμέρισμα της περιοχής, μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, η οποία πιστεύεται ότι είχε χρησιμοποιηθεί από τους καμικάζι στις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης Τρίτης.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η σημερινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση έχει σχέση με τις συλλήψεις που σημειώθηκαν χθες, Πέμπτη, από την αστυνομία στο Παρίσι, όπου οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο σε σπίτια που θεωρούνταν ύποπτα στην περιοχή Argenteuil, βορειοδυτικά του Παρισιού.

Πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον έξι συλλήψεις, ανάμεσα στις οποίες και εκείνη του Ρεντά Κ. που είχε καταδικαστεί ερήμην του στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο του 2015 μαζί με τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ -ο οποίος εμπλεκόταν στις επιθέσεις του Παρισιού- και σκοτώθηκε από την αστυνομία.

Ο Γάλλος υπήκοος που συνελήφθη σχεδίαζε επίθεση στη χώρα, ενώ στο διαμέρισμά του βρέθηκε μικρή ποσότητα εκρηκτικών.