Μπορεί οι υπογραφές να “έπεσαν” για την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ωστόσο η εφαρμογή φαίνεται να είναι δύσκολη.
Την ώρα που δεκάδες χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται πλέον στην Ελλάδα, αξιωματούχοι από την χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επισκεφθούν την Τουρκία για να συζητήσουν σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η συμφωνία των Βρυξελλών όπως δήλωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, κανένας μετανάστης δεν θα επαναπροωθείται διά της βίας στην Τουρκία, είπε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν τα μισά (τα 35 από τα 72) κριτήρια που είχε θέσει η Ευρώπη για να παραχωρηθεί στους Τούρκους η δυνατότητα να ταξιδεύουν στο χώρο Σένγκεν χωρίς θεωρήσεις διαβατηρίου.
Εν τω μεταξύ, για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στον ειδικό συντονιστή της Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, Μάαρτεν Φερβέι, ο οποίος βρέθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση που δεν αλλάξει η εικόνα ο Έλληνας Πρωθυπουργός σκοπεύει να κάνει παρέμβαση στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε και αν χρειαστεί ακόμη και στον Τούρκο ομόλογό του.
Παράλληλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι η συμφωνία ξεκίνησε να εφαρμόζεται με πολλές δυσκολίες, τονίζοντας ότι “οι ροές δεν μειώνονται μέσα σε μια νύχτα” σε ερώτηση για το γεγονός ότι συνεχίζονται οι ροές από την Τουρκία.
Πάνω από 50.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στην Ελλάδα.
Οι νέες αφίξεις εμφανίζονται αυξημένες, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό, συνολικά 2.093 πρόσφυγες διασώθηκαν την τελευταία εβδομάδα (15-21/3) από λιμενικούς, σε 39 περιστατικά σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας.
Οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα ανέρχονταν σε 50.411, από τους οποίους οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο είναι 1.662. Στην Βόρεια Ελλάδα είναι οι περισσότεροι 28.593 και από αυτούς οι 13.250 είναι στην Ειδομένη. Στην Αττική βρίσκονται 13.711 με τους 5.132 να είναι στον Πειραιά και οι υπόλοιποι σε δομές Φιλοξενίας (Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).
Στα νησιά 5.538 και στην κεντρική Ελλάδα βρίσκονται 2.569 ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου οι περισσότεροι φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).
Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από την Κυριακή στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.
Εν τω μεταξύ, με 1.551 πρόσφυγες και μετανάστες υπό περιορισμό στα hot spots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου «βρήκε» η σημερινή Δευτέρα το βόρειο Αιγαίο.
Στη Λέσβο μέχρι τις 9 το πρωί σήμερα Δευτέρα πέρασαν 754 άτομα, ενώ οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Χίο και τη Σάμο είναι 784 και 21.
Στα νησιά παραμένουν με το παλιό καθεστώς, καταγεγραμμένοι και πιστοποιημένοι έτοιμοι να αναχωρήσουν για το εσωτερικό της Ελλάδας 2.472 μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο, 1251 στη Χίο και 1113 στη Σάμο, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πολλοί από αυτούς θα αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες με τακτικά και έκτακτα δρομολόγια πλοίων, ενώ κάποιοι ιδιαίτερα στη Μυτιλήνη θα παραμείνουν σταδιακά μειούμενοι και έως την 1η Απριλίου στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης αφού έχουν εκδώσει εισιτήρια έως τότε με τα πλοία της γραμμής.
Στο μεταξύ, οκτώ Τούρκοι εμπειρογνώμονες παρατηρητές βρίσκονται από σήμερα το πρωί στη Μυτιλήνη προκειμένου να αναλάβουν έργο στο hot spot της Μόριας. Άλλοι έξι έφτασαν χθες στη Χίο και πέντε αναμένονται να πάνε σήμερα στη Σάμο.
Οι Τούρκοι παρατηρητές θα επιβλέπουν τη διαδικασία επαναπροώθησης και θα πιστοποιούν ότι οι προς επιστροφή μετανάστες μπήκαν στα νησιά από την Τουρκία. Ανάλογος αριθμός Ελλήνων εμπειρογνωμόνων αναμένεται από σήμερα να τοποθετηθεί στα λιμάνια των τουρκικών μικρασιατικών παραλίων, στο Δικελί απέναντι από την πόλη της Μυτιλήνης και τον Τσεσμέ απέναντι από την πόλη της Χίου.
Frontex: Στην Ελλάδα 1.500 αστυνομικοί
Την παροχή 1.500 αστυνομικών και 50 ειδικών σε θέματα επιστροφής και επανεισδοχής ζήτησε η Frontex για την Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν. Στόχος είναι να υποστηριχθεί η Ελλάδα στην επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Frontex, αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα παρέχουν επιπλέον αξιωματικούς.
Τις δύο προηγούμενες ημέρες όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Frontex, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και η Europol, διεξήγαν εντατικές συνομιλίες για το πώς να συντονίσουν καλύτερα τις εργασίες τους, προκειμένου να εφαρμόσουν τα αποτελέσματα της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου.
Η Frontex θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην επιτήρηση των συνόρων, την έρευνα και διάσωση, την καταγραφή και ταυτοποίηση των μεταναστών, ενώ θα βοηθήσει τις τοπικές αρχές και στην επιστροφή και επανεισδοχή από τα hot spots.
«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Frontex μπορεί να επιστρέψει ανθρώπους μόνο όταν οι ελληνικές αρχές θα έχουν αναλύσει διεξοδικά κάθε μεμονωμένη περίπτωση και θα έχουν εκδώσει τελική απόφαση επιστροφής», δηλώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι.
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Λεγκέρι αποφάσισε, επίσης, να παρατείνει την Επιχείρηση Ταχείας Επέμβασης «Ποσειδών» μέχρι τις 31 Μαΐου 2016.
Έπεσαν στα νερά του λιμανιού στον Πειραιά για ένα μπάνιο
Την ώρα που γίνονται προσπάθειες για την εφαρμογή της συμφωνίας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής.
Στα βρώμικα νερά του Πειραιά βούτηξαν πρόσφυγες προκειμένου να κάνουν ένα μπάνιο.
Παρά την σχετική απαγόρευση του Λιμεναρχείου αλλά και την περιφρούρηση του χώρου από λιμενικούς, κάποιοι πρόσφυγες διέφυγαν της προσοχής τους και έπεσαν στη θάλασσα αψηφώντας τους κινδύνους μόλυνσης από τα νερά, γεμάτα από λύματα πλοίων, σκουπίδια και απόβλητα.
Ωστόσο για τους ανθρώπους αυτούς, τα νερά του λιμανιού ήταν η μόνη λύση καθώς, όπως είπαν, είχαν να κάνουν μπάνιο εδώ και μέρες.