Ένα κείμενο – καταπέλτη ενάντια στην «απαράδεκτη ενοχοποίηση» της Ελλάδας σε σχέση με την προσφυγική κρίση, το οποίο υπογράφουν 80 από τους γνωστότερους συγγραφείς της Αυστρίας, ανέβασε στην επίσημη σελίδα του στο facebook μεταφρασμένο ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης.
Όπως σημειώνει ο κ. Ξυδάκης, πρόκειται για “μακροσκελή Διακήρυξη Διαμαρτυρίας, που θα επιδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στην αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί προς συζήτηση και για προσυπογραφή από άλλους διανοούμενους, στην επικείμενη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Λειψία”.
Ανάμεσά στους συγγραφείς που υπογράφουν είναι και η βραβευμένη με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ, ενώ το κείμενο δεν αποκλείεται να υπογράψουν και άλλοι διανοούμενοι.
Το κείμενο, όπως το παραθέτει ο Υπουργός:
“Διαχωρίζουμε τη θέση μας.
H τρέχουσα στάση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση είναι αναποτελεσματική και απαράδεκτη
Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην πολιτική της ανέγερσης φραχτών, της περιχαράκωσης όπως αποφασίστηκε τελευταία στην «Βαλκανική Σύσκεψη» της Βιέννης, όπως επίσης και ενάντια στην υιοθέτηση αυθαίρετων αριθμητικών ανώτατων ορίων στην αποδοχή των αιτούντων άσυλο. Αυτό οδηγεί- όπως αναμενόταν και έγινε άμεσα πραγματικότητα- σε συσσώρευση των προσφύγων στην Ελλάδα και αυτομάτως σε ανθρωπιστική καταστροφή. Η κατάσταση στην Ελλάδα, που είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και της έλλειψης απευθείας προσφυγικών διόδων προς τα κράτη –μέλη της ΕΕ, καθίσταται αυτόματα η χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ , οξύνεται περισσότερο εξαιτίας της στενόμυαλης και μη διπλωματικής στάσης ορισμένων εθνικών κυβερνήσεων. Αποστασιοποιούμαστε κάθετα από την απόδοση της ευθύνης στην ελληνική κυβέρνηση και από την απόλυτη έλλειψη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους των περιοχών που έχουν πληγεί, πρακτικών που υιοθετήθηκαν από την πλευρά της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Εκφράσεις όπως «δουλειά για το σπίτι» είναι απαξιωτικές, δεν αρμόζουν διόλου στην κατάσταση και στην καλύτερη περίπτωση δηλώνουν ανάρμοστο τρόπο σκέψης . Αντιθέτως, η πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη προς τις επιβαρυμένες χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία είναι απαραίτητες σε μία απειλητική ανθρωπιστική κρίση, για την όξυνση της οποίας υπεύθυνη είναι συνολικά η ΕΕ και αυτή θα έπρεπε να κατηγορείται.
Απαιτούμε επιτέλους μία από κοινού ενιαία ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση με σταθερή υλοποίηση πολλάκις προταθέντων μέτρων: δυνατότητα απευθείας μετάβασης των προσφύγων χωρίς επικίνδυνα για τη ζωή θαλάσσια ταξίδια, γρήγορη εξακρίβωση του προσφυγικού προφίλ τους, διαμοίραση σε όλες τις χώρες της ΕΕ, γρήγορη και αποτελεσματική ενσωμάτωση. Κάτι τέτοιο απαιτεί προφανώς και την βούληση για εξεύρεση των απαραίτητων χρηματικών μέσων, που αποτελούν επένδυση για το μέλλον της Ευρώπης. Στο θέμα της οικονομικής κρίσης εξάλλου, η κοινή δράση υπήρξε δυνατή. Μήπως τελικά η ΕΕ είναι ένα εγχείρημα μόνο για εύκολους καιρούς, που μόνο σκοπό έχει την ανταλλαγή αγαθών και τη ροή του χρήματος; Μήπως το μέλλον της Ευρώπης που κυριαρχεί στο μυαλό των πολιτικά ιθυνόντων δεν είναι τελικά παρά ο κατακερματισμός σε εθνικά και εθνικιστικά σχέδια μαζί με τις γνωστές απειλητικές δυναμικές που αυτός επιφέρει;
Οι υπογράφοντες, υποστηρίζουμε μία γνήσια ευρωπαϊκή κοινότητα που διέπεται από τις αρχές της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού και του κράτους δικαίου, που θα πράττει τα δέοντα για την υποδοχή των ανθρώπων που βρίσκονται υπό διωγμό από πόλεμο και απειλή ζωής και θα υποστηρίζει άμεσα και διαρκώς τις χώρες πρώτης υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία και οι οποίες στην τόσο οξυμένη ανθρωπιστική κρίση έχουν αφεθεί στη τύχη τους. Απαιτούμε την άμεση υλοποίηση όλων των απαραίτητων μέτρων χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή.
Martin Amanshauser
Gabriel Barylli
Christoph W. Bauer
Clemens Berger
Reinhold Bilgeri
Franz Josef Czernin
Dimitré Dinev
Erwin Einzinger
Gustav Ernst
Janko Ferk
Antonio Fian
Karin Fleischanderl
Olga Flor
Franzobel
Barbara Frischmuth
Petra Ganglbauer
Karl-Markus Gauß
Daniel Glattauer
Sabine Gruber
Wolf Haas
Josef Hader
Maria Haderlap
Sven Hartberger
Josef Haslinger
Markus Hering
Paulus Hochgatterer
Maria Hofstätter
Alois Hotschnig
Barbara Hundegger
Karin Ivancsics
Elfriede Jelinek
Jensen Nils
Jochen Jung
Veronica Kaup-Hasler
Ilse Kilic
Anna Kim
Magdalena Knapp-Menzel
Alfred Kolleritsch
Alfred Komarek
Ludwig Laher
Heinz Lunzer
Karl Markovics
Thomas Maurer
Lydia Mischkulnig
Felix Mitterer
Margareth Obexer
Kurt Palm
Erika Pluhar
Martin Pollack
Birgit Pölzl
Teresa Präauer
Ursula Prutsch
Doron Rabinovici
Julia Rabinowich
Christoph Ransmayr
Elisabeth Reichart
Willi Resetarits
Kathrin Röggla
Peter Rosei
Claudia Rossbacher
Eva Rossmann
Thomas Rothschild
Gerhard Ruiss
David Schalko
Robert Schindel
Ferdinand Schmatz
Sabine Scholl
Susanne Scholl
Raoul Schrott
Clemens Setz
Stefan Slupetzky
Michael Stavaric
Marlene Streeruwitz
Gerhild Steinbuch
Erwin Steinhauer
Cornelia Travnicek
Sylvia Treudl
Ilija Trojanow
Ulrike Truger
Vladimir Vertlib
Peter Waterhouse
Anna Weidenholzer
Renate Welsh
Fritz Widhalm
Andrea Winkler
Klaus Zeyringer
Wien, 3.3.2016”