Εκλάπη ραδιενεργό υλικό από αποθήκες αμερικανικής εταιρίας στο Ιράκ

Ραδιενεργό υλικό “υψηλής επικινδυνότητας” που εκλάπη τον περασμένο Νοέμβριο από χώρο αποθήκευσης που ανήκε σε αμερικανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών του πετρελαϊκού κλάδου Weatherford, αναζητούν οι ιρακινές αρχές, όπως αποκαλύπτεται έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος του Ιράκ.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας εκφράζουν φόβους ότι το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο αν περιέλθει στην κατοχή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Το υλικό, όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έφερε στη δημοσιότητα το πρακτορείο Reuters, που χρησιμοποιεί ακτίνες γάμμα για να εντοπίζονται ενδεχόμενες ατέλειες στα υλικά που χρησιμοποιούνται για να συναρμολογούνται αγωγοί πετρελαίου και αερίου, ανήκει σε μια τουρκική εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

Αμερικανός αξιωματούχος, στην Ουάσιγκτον τόνισε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει πως η ιρακινή κυβέρνηση ενημέρωσε για την εξαφάνιση μιας εξειδικευμένης κάμερας που περιέχει το ραδιενεργό υλικό Ιρίδιο-192 στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο.