Γκλομπ και μαγκούρες στο Χαϊδάρι - "Κάμπινγκ" στο Σύνταγμα! (UPD, φωτο, vid)

Πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ αγροτών και ΜΑΤ ξέσπασαν και στο Χαϊδάρι.

Οι αγρότες από την Πελοπόννησο προσπάθησαν να περάσουν με αγροτικά μηχανήματα και οχήματα το αστυνομικό μπλόκο προς την Αθήνα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν επεισόδια με εκτεταμένη χρήση χημικών από τα ΜΑΤ.

Έχει σπάσει ένα περιπολικό καθώς και ΙΧ.

 

χαιδαρι-επεισοδια

Στο μεταξύ, σκηνές στήνονται ήδη στο Σύνταγμα για να στεγάσουν τους αγρότες που σκοπεύουν, όπως έχουν ανακοινώσει εδώ και μέρες, να διανυκτερεύσουν απέναντι από την Βουλή.

αγροτες-σκηνες-συνταγμα2

αγροτες-συνταγμα1

αγροτες-συνταγμα2

αγροτες-συνταγμα3!

ΑΓΡΟΤΕς-ΣΚΗΝΕς-ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Νωρίτερα επικράτησε ένταση επικράτησε έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθης, όπου “πολιορκείται” από το πρωί από 3.000 χιλιάδες αγρότες από την Κρήτη, στο πλαίσιο του παναγροτικού διήμερου συλλαλητηρίου που αρχίζει σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο πριν φτάσουν στο Σύνταγμα, οι αγρότες εμποδίστηκαν από τις δυνάμεις της Αστυνομίας και συνελήφθησαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Χανίων Γιώργος Μαριδάκης και ο αγρότης Νίκος Μπουρμπάκης. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο ΑΤ Ακροπόλεως. Κατασχέθηκε επίσης και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά.

Έξω από το Αστυνομικό Τμήμα βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι αγρότες διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. «Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας δεν θα περάσει» τονίζουν.

Νωρίτερα η Αστυνομία είχε στήσει φραγμό στη Συγγρού.

Τις συλλήψεις καταγγέλλουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος νομού Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Μύθημνας, πρώην Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Κολυμβαρίου, Κάινας, Μεσκλών, Κρυονερίδας, Γαβαλοχωρίου, Αμυγδαλοκεφαλιού.

Νωρίτερα οι αγρότες ζήτησαν να μπουν στο υπουργείο για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας και να προχωρήσουν σε ολιγόωρη κατάληψη της εισόδου του υπουργείου, όμως φαίνεται ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου – που θα άρχιζαν στάση εργασίας στις 11:00 το πρωί – προτίθενται να βγουν από το κτήριο και να διαδηλώσουν μαζί με τους αγρότες.

αγροτες-αθηνα3

Τα ΜΑΤ… έκαναν το λάθος να επέμβουν για να εμποδίσουν ένα αγροτικό όχημα με προϊόντα να κινηθεί, με αποτέλεσμα οι αγρότες να αρχίσουν να πετάνε ντομάτες και να κυνηγήσουν τα ΜΑΤ τα οποία και υποχώρησαν ατάκτως!

Με τις κατσούνες, τις κρητικές μαγκούρες, στα χέρια έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες από την Κρήτη, φωνάζοντας «Αγρότη, πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και ζητώντας να ανέβουν στο υπουργείο και να συναντηθούν με τον υπουργό.

αγροτες-αθηνα

Στο κτήριο όμως συνάντησαν πολύ ισχυρή αστυνομική δύναμη που δεν τους επέτρεπαν να περάσουν και στο σημείο υπήρξε μικροένταση.

Νωρίτερα, μπλόκο στο ΦΙΞ στη Συγγρού έχει στηθεί από τους αγρότες της Κρήτης για να ανοίξει ο δρόμος που τους έκλεισε η αστυνομία. Οι αγρότες ζητούν να τους επιτραπεί να μεταβούν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στο Σύνταγμα.

αγροτης-ματ

Τα δύο αγροτικά μηχανήματα μεταφέρουν προϊόντα τα οποία οι αγρότες έχουν σκοπό να τα διανείμουν στο πλαίσιο της πανελλαδικής τους κινητοποίησης, καθώς και την υποδομή των αγροτών για την παραμονή τους στο Σύνταγμα.

Παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων ζητώντας να περάσουν τα αγροτικά μηχανήματα.

αγροτες-αθηνα2

Νωρίς το πρωί περίπου 3.000 αγρότες αποβιβάστηκαν στον Πειραιά από τα Χανιά και το Ηράκλειο.

Αναμένονται και εκατοντάδες πούλμαν από τη Νίκαια της Λάρισας, την Πελοπόννησο, τη Στερεά, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Οι Νικαιώτες υπολογίζουν να κατεβάσουν πάνω από 40 πούλμαν.

Τα μπλόκα παραμένουν και ανοίγουν μόνο για να περάσουν οι συνάδελφοί τους προς την Αθήνα.

Τα λεωφορεία από τη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα αναμένεται να αφιχθούν μετά τις 3.30 μ.μ. στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας κι από εκεί οι αγρότες θα κατευθυνθούν προς την Ομόνοια. Τα λεωφορεία από τη Δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, αναμένονται στις 4 μ.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη κι από κει οι αγρότες θα πάνε συγκροτημένα στην Ομόνοια για να ενωθούν με τους άλλους συναδέλφους τους.

Στις 5 μ.μ. περίπου θα ξεκινήσει η πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, όπου οι αγρότες σκοπεύουν να παραμείνουν. Στο Σύνταγμα, εκτός από τις ομιλίες αγροτών και τους χαιρετισμούς από εργατικά σωματεία, προγραμματίζεται μεγάλη συναυλία με γνωστούς καλλιτέχνες, ενώ εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό ανέλαβαν επιτόπου να προετοιμάσουν ζεστό φαΐ. Θα στηθεί επίσης υποδομή για την παραμονή των αγροτών στην πλατεία το βράδυ.

Νωρίτερα, στο κέντρο της Αθήνας, τους μικρομεσαίους αγρότες θα υποδεχτούν εργατικά σωματεία της Αττικής, που καλούν σε συγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Συγκέντρωση για την υποδοχή των αγροτών που θα καταφτάσουν από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, θα γίνει και στο Χαϊδάρι, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, στις 2.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Χαϊδαρίου.

Την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση τους στην κινητοποίηση των αγροτών εξέφρασε η ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση την Παρασκευή στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος και η ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στις 11 το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ διοργανώνει πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια και η ΑΔΕΔΥ θα δώσει το παρόν στην πλατεία Συντάγματος.

Στο μεταξύ άνοιξαν από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση συναδέλφων τους, αλλά και εκπροσώπων λοιπών κοινωνικών ομάδων που θέλουν να κατεβούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, την πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσει λεωφορεία προκειμένου να κατέβουν στο Σύνταγμα οι αγρότες… χωρίς τα τρακτέρ τους, αποκάλυψε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.

«Ουδέποτε στην Αθήνα και στο παρελθόν δεν είχαν μπει τα τρακτέρ. Εκείνο που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει λεωφορεία στο μέρος εκείνο που θα σταματήσουν τα τρακτέρ για να μεταφέρει τους αγρότες στο Σύνταγμα», δήλωσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό

«Παραπολιτικά 90.1», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως εκτίμησε ότι οι αγρότες θα κάνουν την κινητοποίηση τους και «άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ιδιαίτερα με το τρακτέρ ή όχι», όπως αναφέρει. «Θα υπάρχουν πούλμαν που θα επιβιβάζονται οι αγρότες για να πηγαίνουν στο Κέντρο της Αθήνας και να επιστρέψουν όποτε θέλουν. Η κυβέρνηση θα το πληρώσει, βεβαίως», εξήγησε. Η πρόθεση σημείωσε «δεν είναι να αποκόψουμε την κινητοποίηση, ούτε έχει γίνει μέχρι τώρα πουθενά. Και στα διάφορα μέρη που έχουνε κλείσει την κυκλοφορία και μάλιστα σε σημεία σοβαρά για την οικονομία, όπως είναι τα σύνορα με τα φορτηγά κτλ δεν έχουμε λάβει μέτρα ακραία παρά το γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα».

Πάντως η Τροχαία έχει λάβει εντολές να εμποδίδει τα τρακτέρ να φτάσουν στο κέντρο αν το επιχειρήσουν βεβαιώνοντας… παραβάσεις. Σχετικά, “αντι-μπλόκα” της αστυνομίας θα στηθούν σε “στρατηγικά” σημεία των οδικών εισόδων προς την πρωτεύουσα, σε ομόκεντρους κύκλους.

Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι’ αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: ΑΠΕ, 902.gr, protothema.gr, real.gr