«Δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη μεταναστών η Ελλάδα»

Στην διαβεβαίωση ότι «η χώρα δεν πρέπει και δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη μεταναστών» προχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθείες βολές για τις θέσεις ορισμένων κομμάτων στο προσφυγικό κατηγορώντας τους ότι «αναπαράγουν την ατζέντα της ακροδεξιάς με επικίνδυνους λαϊκισμούς, κινδυνολογίες και καταστροφολογίες» και κάλεσε σε συναντίληψη και συνεννόηση την αντιπολίτευση.

Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση μεταφοράς μεταναστών  από την Ειδομένη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «αποδείξαμε ότι ακόμη και στα δύσκολα υπάρχει τρόπος να λύνουμε προβλήματα χωρίς να ανοίγει μύτη και χωρίς η χώρα μας να είναι εκτεθειμένη διεθνώς» και πρόσθεσε ότι «θα δείτε κάποιοι πώς δέρνει η Αριστερά λέγανε κάποιοι».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι θα «πρέπει να τηρήσουν όλοι τις υποχρεώσεις τους, και η Ελλάδα, και η Τουρκία, και η Ευρώπη και το Πακιστάν που από τους 50 μετανάστες που επαναπροωθήσαμε επέστρεψαν τους 39» και χαρακτήρισε το προσφυγικό μια παγκόσμια κρίση που περνά όλη από τη χώρα μας από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα πρέπει να το διαχειριστούμε με έγνοια τους πολίτες και τους μετανάστες, χωρίς φράχτες και παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα.

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε επίσης ότι ακραίοι κύκλοι στην Ευρώπη προσπαθούν να καλλιεργήσουν φοβικό κλίμα, κάνοντας λόγο για «χώρες που υψώνουν τείχη και φράχτες» και επισήμανε ότι η Ευρώπη όχι μόνο δεν έκανε αναφορά σε Grexit από τη συνθήκη Σένγκεν, αλλά έδωσε επισήμως και συγχαρητήρια στην Ελλάδα.«Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης η επιλογή δεν επιβλήθηκε ούτε από την κυβέρνηση αλλά ούτε από την Ε.Ε., αλλά από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία, είναι το πρώτο έδαφος που βρίσκουν οι πρόσφυγες όταν εισέρχονται στα χωρικά ύδατα. Υποχρέωση μας είναι η παροχή πρώτων βοηθειών και η ταυτοποίηση τους» εξήγησε ο Πρωθυπουργός και παρατήρησε ότι οι αντιδράσεις στην Κω δεν είναι και ιδιαίτερα αυθόρμητες, προσθέτοντας ότι στα υπόλοιπα τέσσερα νησιά Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο και Λέρο υπάρχει αντίδραση ανάδειξης της αίσθησης αλληλεγγύης. Παράλληλα ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε «αν δεν γίνει hot spot στην Κω θα είναι καλύτερα;» και τόνισε ότι οι πρόσφυγες θα μένουν σε ανθρώπινες συνθήκες έξω από την πόλη και θα μεταφέρονται σε 48ωρες στην ενδοχώρα. «Στην ενδοχώρα υποχρέωση μας είναι κέντρα μετεγκατάστασης για να γίνονται οι διαδικασίες μετεγκατάστασης προς την υπόλοιπη Ευρώπη» σημείωσε με νόημα ενώ απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη διερωτήθηκε «ποια είναι η εναλλακτική πρόταση για το hotspot στην Κω; Θέλετε να καλλιεργήσετε κλίμα για ψηφοφόρους;» προκαλώντας την έντονη αντίδραση του πρόεδρου της Ένωσης Κεντρώων.