"Χρήσιμη" η Τουρκία για την ΕΕ

Τον Ιούνιο του 2016 προσδιόρισε ως πρώτη πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ ο Υπουργός Ευρώπης της βρετανικής κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ξένων ανταποκριτών στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το skai.gr ο Λίντινγκτον ελπίζει στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών επί των προτάσεων του Πρωθυπουργού Κάμερον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου.

Με το που υπάρξει αυτή η συμφωνία θα είναι δυνατή η ανακοίνωση της ημερομηνίας του δημοψηφίσματος, για τη διενέργεια του οποίου θα πρέπει να μεσολαβήσουν όμως χονδρικά τέσσερις μήνες, λόγω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και των προβλέψεων του νόμου για την επίσημη προεκλογική περίοδο.

«Αν χαθεί αυτό το παράθυρο, τότε το επόμενο προφανές είναι το διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2016», είπε ο κ. Λίντινγκτον, σημειώνοντας ότι αν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ συνεχίζονται το φθινόπωρο του 2016, τότε το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί αναγκαστικά το 2017.

Αναφορικά με το τι είδους συμφωνία αναμένει από τη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης είπε ότι το Λονδίνο κατ’ αρχάς αναμένει μία συζήτηση για την οποία ο ίδιος διαπιστώνει διάθεση να γίνει από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες.

«Εγώ σίγουρα θα ήθελα να δω μία τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει μία σειρά συμπερασμάτων ή μια διακήρυξη κάποιου είδους, μία πολιτική δέσμευση, εντός της οποίας θα υπάρχουν στοιχεία που θα αφορούν δευτερεύουσες νομοθεσίες, ίσως πρωτόκολλα, ίσως μια δέσμευση για μελλοντικές αλλαγές συνθηκών.

Αναγνωρίζουμε ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που εμείς έχουμε επιβάλει δε θα είναι δυνατό να έχουμε επικυρωμένη αλλαγή συνθήκης πριν από το δημοψήφισμα. Αλλά θεωρούμε ότι κάποια από τα πράγματα που προτείνουμε θα χρειαστούν αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Για τον ρόλο της Τουρκίας στην προσφυγική κρίση σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να θυμούνται ότι η χώρα φιλοξενεί περίπου 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, κάτι που ρίχνει μεγάλο βάρος στην Άγκυρα.

Κάλεσε επίσης όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλογιστούν αν προσφέρουν τη βοήθεια που μπορούν και για την οποία έχουν δεσμευθεί για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι πολλοί επιχειρούν το παράτολμο ταξίδι προς την Ευρώπη επειδή λόγω μειωμένων δωρεών τα Ηνωμένα Έθνη έχουν περιορίσει τις μερίδες φαγητού στους καταυλισμούς της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Ιορδανίας.

Χαρακτήρισε ως «καταστροφικό στρατηγικό λάθος» να αποκοπεί η Τουρκία από τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό και να ταξινομηθεί ως χώρα της Μέσης Ανατολής, διότι η Τουρκία κρύβει πολλές οικονομικές, εμπορικές, πολιτικές και διπλωματικές ευκαιρίες για την Ευρώπη.

Πηγή: skai.gr