Μαρτυρία 18χρονου Σύρου: "Η βάρκα βούλιαξε και μείναμε μία ώρα στη θάλασσα"

 

Σε ηλικία 18 ετών έχει ζήσει το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής. Ο Μοχάμεντ είδε συγγενείς και φίλους να χάνουν τη ζωή τους μπροστά στα μάτια του στον εμφύλιο της Συρίας.

Με τη μητέρα του αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα αφήνοντας πίσω τη μικρή του αδερφή και τον πατέρα του. Πέρασαν στην Τουρκία κι από εκεί στην Ελλάδα.Ο Μοχάμεντ και η μητέρα του ήταν τυχεροί. Σώθηκαν από τα σκάφη του λιμενικού κοντά στη Μυτιλήνη. Ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει ότι είναι ζωναντός..

“Το ταξίδι μου ήταν τραγικό. Βουλιάξαμε στη θάλασσα με τη μαμά μου. Έχασα τα πάντα. Ήταν χάλια. Φανταστείτε, ήμασταν 34 άτομα σε μια μικρή βάρκα. Πληρώσαμε δουλέμπορο στην Τουρκία. Δώσαμε 10.000 ευρώ. Μας εξευτέλισαν», λέει.

Στη Συρία σπούδαζε μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών. Με την παρούσα κατάσταση δεν είχε κανένα μέλλον εκεί. Για τον ίδιο όμως, δεν υπάρχει μέλλον ούτε εδώ. Από τις 19 Νοεμβρίου, διαδηλώνει απέναντι από τη Βουλή με περισσότερους από 200 Σύρους ζητώντας μία ευκαιρία να ζήσει ελεύθερα.

«Είχαμε πόλεμο. Δε μπορούσα να τελειώσω τις σπουδές μου, να έχω μια καλύτερη ζωή. Ήρθα για να έχω διαφορετικό μέλλον. Εκεί δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν σχολεία. Φοβόμαστε. Γίνονται απαγωγές.Είναι πολύ άσχημα. Γίνονται βομβαρδισμοί. Όμως, ούτε εδώ μπορώ να κάνω κάτι, δεν μπορώ να περπατήσω στο δρόμο», λέει ο Μοχάμεντ.

syros3

Ωστόσο, δεν έχουν πια καμία επιλογή παρά να αιτηθούν ασύλου.

Είναι ο μοναδικός δρόμος για τους  Σύρους που επί δέκα ημέρες βρίσκονται απέναντι από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Κοιμούνται σε χαρτόκουτα στρωμένα στο πεζοδρόμιο, με λιγοστά σκεπάσματα και ό,τι τους έχει απομείνει από όταν έφυγαν από τη Συρία.

Οι ίδιοι ζητούν να φύγουν. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία καλούνται να κάνουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου. Ωστόσο, το καθεστώς διαφοροποιείται όταν πρόκειται για ανθρώπους που έρχονται από εμπόλεμη χώρα.

« Θέλουμε να φύγουμε από εδώ. Αφήσαμε τον πόλεμο και περάσαμε από την Τουρκία στην Ελλάδα με πλαστική βάρκα. Πληρώσαμε 5.000 σε Τούρκο δουλέμπορο», λέει μία γυναίκα που έφτασε στην Ελλάδα με τα πέντε της παιδιά.

Παρά το κρύο οι ίδιοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του, τους κάλεσε να κάνουν αίτηση για άσυλο, καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καταφέρουν να μετακινηθούν.

Από το 2011, περισσότεροι από 9 εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους. Τουλάχιστον 150.000 έχουν κάνει αίτηση για άσυλο σε χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης. Πρώτη χώρα επιλογής τους είναι η Γερμανία. Ωστόσο, είναι δύσκολο να φτάσουν σε βορειοευρωπαϊκές χώρες, αφού περνώντας από την Τουρκία, οι πρώτοι σταθμοί είναι χώρες του νότου και κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία.